Doğum İzni

Çalışan anne adayları doğum izni için hangi evrakları hazırlamalı? İş Yerinin muhasebe yada insan kaynakları birimine başvurarak bağlı bulunduğu ssk şube müdürlüğü öğrenmesi gerekir.
Daha sonra periyodik Kontrolleri yaptığı hekimden doğuma 8 hafta kaldığına ilşkin belge alması gerekmektedir.Uygulamada bu doğum izni belgesi olarak adlandırımaktadır.

Ancak çoğul gebelik halinde bu 8 haftalık süre 10 hafta olur.

Daha sonra Vizite kağıdı ve Sağlık karnesi ile hastaneye giden gebe işci doğum izni aldıktan sonra bu belgeyi saklamalı , doğum yaptıktan sonra doğum belgesinin aslını işyerinin muhasebe servisine vermesi gerekir.

Diğer bütün işlemleri işveren tarafından takip edilecektir.

Doğum yardımı nedir?

Bunlardan birincisi gebe olduğu süre içerisindeki periyodik kontroller ve sağlık yardımları sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.

Doğum yaptığında doğumla ilgili sağlık yardımları hastanede yapılan harcamalar sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.

Doğumdan sonra kadın işciye emzirme yardımı verilir. Bu emzirme yardımı her yıl değişmektedir.

Doğumdan sonra iş görmezlik ödeneği dediğimiz, Kadın işciye aldığı en son ücretin günlüğünün 2/3 oranında bir ödeme yapılır.

Doğum izninde maaş nereden alınır?

Doğum yapan kadın işci çalışmadığı süreler için iş görmemezlik ödeneği alabilir.İş görmemezlik ödeneği doğrudan işyerinin bağlı bulunduğu şube müdürlüğüne başvurulup alınabilir.www.sskemekli.com

İşci işterse bu belgeleri işverene verip şube müdürlüğü ile yapacağı protokol gereğince iş veren işciye kurum adına ödeme yapar daha sonra kurum işverenden alacağı primlere mahsuben bu ödemeleri düşebilir.w

Süt izninin süresi ne kadardır?

Kadın işcilere çocuklarını emzirmeleri için bir yıla kadar günde bir buçuk saat süt izni verilir.

Bu süt izninin kaça bölüneceği ne kadar süre ile uygulanacağı tamamen kadın işcinin kendisine bağlıdır.Ancak büyük şehirlerde trafiğin yoğun olduğu yelerde , işe gidiş gelişlerin sıkıntılı olduğu yerlerde işci işverenden işe daha geç gelmesini isteyebilir veya işten erken ayrılmak isteyebilir.

Kadın işciler süt izinlerini toplu olarak kullanamazlar.

İş veren işcinin kullandığı süt izininden her hangi bir kesinti yapamaz.

E Devlet ve SSK Sorgulama