HIV hakkında mitler ve gerçekler

Günümüzde HIV hastalığı ve HIV tedavisi hakkında insanın kafasını karıştıracak kadar çok haber duyulmaktadır. Gazetelerde, dergilerde ve internette birçok şey okuyorsunuz; televizyondan, arkadaşlarınızdan, ailenizden, okulda, işte ve sokakta birçok şey duyuyorsunuz. Gerçekler, hikayeler ve söylentiler birbirine karışıyor. Bu durum, sağlıkları ve tedavi seçenekleri hakkında önemli kararlar almaya çalışan HIV hastası kişiler için ciddi bir sorundur. Aşağıda HIV hastalığı ile ilgili 10 mit ve bilmeniz gereken gerçekler verilmiştir.
Mit İlaç kullanımına bir süre ara vermek iyidir; vücudunuza tüm ilaçlardan ve yan etkilerinden kurtulması için bir şans verir.

Gerçekler... İlaç kullanımına bir süre ara vermek HIV hastası bir kişi için çok zararlı olabilir. Bağışıklık sisteminizde anti-HIV ilaçları olmadan, virüs her gün milyonlarca yeni virüs oluşturabilir. Bu durum, virüse değişmesi için bir şans verir ve bu değişmiş virüsün bir kısmı ilaç kullanımına ara vermeden önce aldığınız ilaçlara dirençli olabilir. Bir başka deyişle, ilaçlar eskisi kadar iyi veya uzun etkili olmayabilir. MİT

Mit... Bir dozun alınmaması önemli değildir, bir sonraki dozdan devam edebilirsiniz Gerçekler... Anti-HIV ilaçları zamanında, her gün, mümkün olduğunca düzenli alınmalıdır. Böylece her ilacın kanınızdaki düzeyi yüksek kalacaktır. Dozların alınmaması, kandaki ilaç seviyelerinin düşmesine yol açar ve virüs hızla çoğalmaya ve değişmeye başlar. Değişikliğe uğramış virüs aldığınız ilaçlara karşı dirençli olabilir ve ilaç programınız eskisi kadar etkili olmayabilir. Bir dozu atlarsanız, bırakmayın. İlacınızı alma konusundaki daha iyi yöntemleri öğrenmek için doktorunuza başvurun.

Mit... İyi hissediyorsanız, anti-HIV ilaçları almaya başlamanıza gerek yoktur. Gerçekler... Vücudunuzda HIV hastalığının herhangi bir belirtisi ortaya çıkmasa bile, virüs yavaş yavaş bağışıklık sisteminizi zayıflatıyor olabilir. Virüs seviyenizi ve T-hücresi sayımınızı ölçme, size durumunuz hakkında bilgi verebilir. Doktorunuzla seçeneklerinizi incelemek ve tedaviye ne zaman başlayacağınızı ve hangi ilaçları kullanmanız gerektiğini değerlendirmek önemlidir.

Mit... HIV tedavisi görürken, virüsü başkasına bulaştıramazsınız Gerçekler... Anti-HIV ilaçları, virüsü başkalarına bulaştırmanızı önlemez. Tedavi, virüs miktarını algılanamayacak kadar düşük seviyelerde tutar. Ancak, HIV vücudunuzda varlığını devam ettirir ve cinsel ilişki, iğne paylaşımı veya annelerin bebeklerini emzirmesi yoluyla başkalarına bulaşabilir.

Mit... Hamile kalırsanız, bebeğinizde de HIV virüsü bulunacaktır Gerçekler... Anti-HIV ilaçları, hamile anneden bebeğine HIV geçme riskini önemli ölçüde azaltabilirler. Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızla görüşün.

Mit... HIV sizin gibi insanlarda incelenmemiştir Gerçekler... HIV çalışmaları tüm dünyada, her ırktan insanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu inceleme kapsamında çocuklar, eşcinseller ve heteroseksüel yetişkinler, hamile kadınlar ve HIV ilaç kullanıcıları yer almaktadır. Her gruptan insanların anti-HIV tedavisinden yararlandıkları kanıtlanmıştır.

Mit... HIV söz konusu olduğunda, bütünsel veya alternatif tıp, geleneksel "Batı Dünyası" tıbbından daha iyidir. Gerçekler... Bazı bütünsel veya alternatif ilaçlar, her iki dünyanın da en iyi olanaklarını sunmak için Batı tıbbıyla birlikte hareket edebilir. Bütünsel yaklaşım, beslenme, diyet malzemeleri, bitkiler ve meditasyon ve kas gevşetme gibi zihin-vücut tekniklerini kullanır. Bazı alternatif tedaviler, anti-HIV ilaçlarını etkileyebildiği için, yararlanmak istediğiniz diğer tedaviler için her zaman sağlık uzmanınıza başvurmalısınız. Birlikte size uygun bir plan oluşturabilirsiniz.

Mit... AZT* zehirlidir ve diğer anti-HIV ilaçlarından daha kötü yan etkileri vardır. Gerçekler... AZT, HIV enfeksiyonunun tedavisi için ilk olarak 1987'de onaylandı. İlacın dozu bugün verilen dozdan çok daha yüksekti. İlerlemiş hastalık ve daha yüksek dozlar, daha fazla yan etki anlamına gelmektedir. O günlerde, AZT mevcut tek ilaçtı ve tek bir ilacın virüsle savaşamayacağını biliyoruz. Ancak, günümüzde, AZT çok etkili ve birden fazla ilaçtan oluşan birçok tedavi programının genellikle iyi tolere edilen bir parçası olarak değerlendirilmektedir. *Zidovudine

Mit... AZT yalnızca kısa bir süre etkili oluyor

aids

aids
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

HIV hakkında mitler ve gerçekler Resim Galerisi

aids

aids
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin
Gerçekler...AZT'nin diğer iki ilaçla birlikte verildiği bir çalışmada, yaklaşık 2 yıl sonra, hastaların ortalama %80'inde virüs miktarının belirlenemeyen seviyelerde olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma kapsamında yer alan bazı kişiler, AZT'yi yaklaşık 4.5 yıldan bu yana almaktaydı ve ilaç hala etkiliydi. Bir hastada belirlenemeyen seviyede virüs miktarı varsa (<400 kopya/ml), bu durum, tedavinin etkili olduğu anlamına gelmektedir. Bir başka ifadeyle tedavi virüsü öldürüyor ve HIV hastalığının ilerlemesini önlüyor demektir.

Mit... AZT ilacının Afrika kökenli Amerikalılarda ve Latin Amerikalılarda, Kafkasyalılara göre farklı yan etkileri vardır Gerçekler... Çalışmalar, ırkları veya etnik kökenleri ne olursa olsun HIV deneyimine sahip insanlarda AZT ile benzer yan etkiler görülmüştür. Derisinin rengi koyu olan insanların deri tonunda, tırnaklarda ve saç yapısında küçük değişiklikler meydana gelebilir. AZT ilacının en yaygın olumsuz etkisi, baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizliktir. AZT kullanan hastalar, kas zedelenmesi ve kırmızı ve beyaz kan hücrelerinde bir azalma gibi ciddi yan etkiler oluşabileceği için düzenli olarak doktorlarını görmelidir. Nadiren, bazı anti-HIV ilaçları için ölümcül vakalar da dahil olmak üzere, karaciğerin zarar görmesi gibi yan etkiler bildirilmiştir.

Mitlerin sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyin. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa doktorunuzla hangi ilaçların sizin için uygun olduğu konusunda gerçeklere dayanan görüşmeler yapın.