Elbistan ilçesinde evde sağlık hizmeti uygulaması başladı

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde evde sağlık hizmeti uygulaması başladı. Elbistan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mustafa Murat Küçük, "Uzun yıllardır yatağa bağlı yaşam süren vatandaşlarımıza sağlık hizmetini evlerinde veriyoruz" dedi.
Küçük, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uygulamanın ilçe genelinde başlatıldığını ve sorunsuz şekilde devam ettiğini belirterek, görevlendirilen bir doktor, bir hemşire ve bir sağlık memurunun vatandaşları evlerinde tedavi etmeye başladığını ifade etti. Çalışmalar kapsamında uzun yıllardır yatağa bağlı kalan hastalar ve buna benzer hastalık grubuna evde sağlık hizmetleri sunduklarını ifade eden Küçük, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığımız evde sağlık hizmetlerinin yürütülmesine dair bir yönerge çıkartmıştır. Bu amaçla yalnızca tedavi edici değil koruyucu, destekleyici ve rehabilite edici sağlık ve sosyal hizmetleri de yapılıyor. Hastanemizde de bu yönerge doğrultusunda evde bakım hizmetleri verilmeye başlandı. Günlük yaşam şartlarını en az etkileyerek en doğru tedaviye ulaşmak, hastalığın vermiş olduğu etkileri en aza indirmek ve aynı zamanda hastalarımızın yaşam kalitelerini en iyi düzeye çıkarmak için ekiplerimiz belirtilen günlerde evde sağlık hizmetlerini en iyi şekilde sürdürüyor."

Evde Sağlık Hizmetleri biriminin randevu ile çalıştığını dile getiren Küçük, hasta yakınlarının 444 38 33 nolu numaradan randevu alabileceğini kaydetti. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu telefon aracılığıyla vatandaşlarımız bize ulaşıp hastanın durumunu anlatarak randevu alıyorlar. Acil hastalar için bu birim hizmet vermemektedir. Acil hastalarımıza hastanemizin acil servisi hizmet vermektedir. Telefonla arandığında hastanın durumu öğreniliyor ve kendisine randevu veriliyor. Örneğin iki gün sonra belirlenen şu saatte gelinecek deniliyor ve hasta ziyareti gerçekleştiriliyor. Özellikle yatalak olan hastalar, sondası değişecek düzeyde ağır olan hastalar ile felçli hastalara daha çok hizmet verilmektedir. Doktor, hemşire, sağlık memuru, şoför ve gerektiğinde psikolog hizmeti verilmektedir. Hastanın, evde sağlık hizmetinden faydalanıp faydalanamayacağının tespiti için hastanın öncelikle muayenesi yapılmaktadır. Aile hekimiyle koordineli şekilde çalışılmaktadır. Hastanede kalan ve ayrılması gereken hastanın doktoru ile evde sağlık hizmeti sunan birimde görevli doktor arkadaşlarımız temasa geçiyor ve hastanın geri kalan tedavisinin evde yapılması sağlanıyor. Hastanın sağlık durumunun takibi de bu şekilde evinde yapılabilmektedir."