Sigorta Şirketlerine bir yük daha bindi

Trafik sigortasında 6 ayda 205 milyon lira zarar eden sigorta sektörüne bir yük de kanuni düzenlemeden geldi. SGK'nın tedavi masrafları için trafik sigortası primlerinden yüzde 15'e kadar yapabileceği kesintiyle zararın iki katına çıkmasından endişe ediliyor.
Trafik sigortası ilk 6 ay sonuçlarına göre 205 milyon lira zarar ederken, yeni çıkan yönetmelikle bir açmaza daha girdi. Yönetmelikle birlikte trafik kazalarındaki tedavi masraflarını SGK karşılayacak, ancak bu bedel trafik sigortası priminden yüzde 15'e kadar kesilebilecek. Yönetmeliğe sigortacılar hazırlık aşamasından bu yana karşı çıkıyor. Çünkü yeni durumda henüz hasar oluşmadan yüzde 15'lik kesinti yapılabilecek ve kusurlu olanlar da bu kesintiden faydalanabilecek. Bu durumda sigorta sektörünün sırtına 200 milyon liralık ek yük binebileceğinden endişe ediliyor.

YORUMLAR ABARTILI

Ancak Hazine Müsteşarlığı uygulamadan dolayı bu kadar yük geleceğiyle ilgili yorumların spekülatif ve abartılı olduğunu kaydetti. Hazine geçmişte de tedavi giderlerinin sektör tarafından ödendiğini hatırlatarak, '2010 yılında ödenen tutar toplam 140 milyon liradır. Yeni uygulamayla bu tutar tahminen 200 milyon lira civarına gelecektir ki bu da 60 milyon lira civarında bir ilave yüktür. Esasen kayıtların geçmiş yıllara nazaran daha iyi tutulmaya başlanmış olması nedeniyle 2011 yılında da, SGK'ya devir uygulaması olmasa bile ciddi bir ödeme artışı beklenmekteydi. Ayrıca, motorlu taşıt sigortalarıyla ilgili branşlarda 29 şirketin faaliyet gösterdiği düşünüldüğünde, toplam olarak yansıyacak bu tutarın, altından kalkılamayacak bir miktar olmadığı açıktır' diye görüş bildirdi.

ŞİRKETLER ŞİKAYETÇİ

Şİrketlerse karara tepkili. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, uygulamayla ilgili başka bir yöne dikkat çekerek 'Trafik kazalarında tedavi masraflarının poliçe ve kusur sorgulaması yapılmadan SGK tarafından karşılanıyor olmasının, tüketici cephesinde sigorta yaptırmama eğilimini de artırabileceği kanaatindeyiz' diye konuştu.

Işık Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Şen, uygulamayla sektöre 200 milyon liranın üstünde ek yük geleceğini tahmin ettiklerini belirtti ve 'AZMM'deki tedavi giderleriyle ilgili bir çalışma yapılarak AZMM'deki yük çıkartılabilirse bu maliyetin düşmesi ihtimal dahilindedir' dedi.

Bunları da inceleyebilirsiniz