Emekli çalışan hülle yaparak kıdem tazminatını alabilir

Nereden emekli olursa olsun emekli olarak SGDP ödeyerek çalışan kişilerin de kıdem tazminatı hakkı vardır. Ancak, bu hakkın kullanılmasında ya işveren kendisini çıkarmış olması ya da hülle ile ikinci kere emekli olma yolu daha uygundur...
Ali Bey, 1974 yılında SSK'lı işe başladım. 2000 yılında da emekli oldum. Emekli olduğum aydan beridir de aynı işyerinde destek primi ödeyerek çalışıyorum. Artık çok yoruldum işi bırakmak istiyorum ama işveren "Sen işi bırakırsan sana tazminat ödemem" diyor. 14 yıllık kıdem tazminatımı da yakmak istemiyorum. Bana bir yol gösterir misiniz?" ■ İsmi Saklı

Sayın okurum, Sosyal Güvenlik Hukuku ayrı, İş Hukuku ayrıdır, emekli veya sigortalı tabiri sosyal güvenliğin tabiri iken İş Hukuku ister emekli olsun ister olmasın herkese işçi der. Tüm işçilerin de ister emekli olsun ister olmasın kıdem tazminatı alma hakları vardır.


emekli maaşı


HANGİ HALLERDE KIDEMİ HAK EDERİZ
1475 sayılı (eski) İş Kanunu'nun 14. maddesi hangi hallerde kıdem tazminatı alınabileceğini belirler. Bunlar da:
1-Ahlak ve iyiniyeti uygun olmayan davranışlarla haklı çıkarmak hariç, işveren tarafından işten çıkarılmak,
2-İşçi tarafından haklı sebeple işi bırakmak (ücretim zamanında ödenmedi, işveren hakaret
etti gibi vs),
3-Emekli olmak için işten çıkmak,
4-Erkeklerin askere gitmesi, 
5-Kadınların evlenmesi
6-Emeklilik için yaş hariç diğer şartları tamamlamak,
7-Ölüm.

EMEKLİLERİN ŞARTLARI DAR
Siz emeklisiniz bu sebeple, emekli olmak için (3. sıra) işten ayrılıyorum diyemezsiniz ya da 5. sırada olan gibi yaş hariç diğer şartları tamamladım diyemezsiniz ama hülle yapabilirsiniz.
Ancak, emeklilerin emekli olduktan sonraki çalışmalarından iki seçenekleri var: Birincisi aynen sizin gibi destek primi ödeyerek çalışması, ikincisi de emekli aylığımı durdur normal çalışmak istiyorumdur. Bu ikisi arasında dilediğiniz an geçişler yapabilirsiniz.
Yani, şimdi emekli olarak adınıza SGDP ödenerek çalışıyorsunuz, bu durumu işverene dilekçe verip, normale dönmek istiyorum demeniz gerekir. Normale dönünce de bir veya daha çok ay SSK'lı çalışıp sonrasında ben artık emekli olmak istiyorum dediğiniz an hem emekli olursunuz hem de kıdem tazminatınızı alıp evinize çekilebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki gibi bir dilekçeyi işverene verin veya gönderin.
"Sayın İşveren
İşyerinizde.........tarihinden beridir, 506/63 ve 5510/30 ile 5510 geçici 14. madde gereğince kısa adı SGDP olan Sosyal Güvenlik Destek Primi ile çalışmaktayım. Emekli aylığımın daha da yükselmesi için yukarıdaki maddelerin bana verdiği tercih hakkını kullanarak, bundan böyle, SGDP değil normal sigortalı olarak çalışmak ve adıma prim ödenmesini istiyorum."