Yeni Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı hakkı doğuran haller : İşverenin iş akdini haksız bir sebeple feshetmesi - İşçinin iş akdini haklı bir sebeple feshetmesi - İşçinin askere gitmesi - Kadın işçinin evlenmesi sebebiyle işten ayrılması - İşçinin yaşlılık veya malüllük sebebiyle emekli olması - işçinin ölmesi hallerinde iş hukuku çerçevesinde kıdem tazminatı hakkı doğar.
  • Taraflar arasında bir hizmet akdi (iş ilişkisi) bulunması gerekir
  • Çalışma en az 1 sene sürmüş olmalı
  • Hizmet akdi sona ermiş olmalı
  • Kıdem tazminatı hakkı, sadece işçiye tanınmış bir haktır; işveren kıdem tazminatı isteyemez.
  • Kıdem tazminatı her bir senelik çalışma için, 30 günlük ücret tutarında hesaplanır.
  • İşçinin haklı sebep yokken isten istifa etmesi, kıdem tazminatı hakkını düşürür.
  • Kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekir; aksi halde faize hak kazanılır.
  • Kıdem tazminatı davası, iş akdinin sona erdiği tarihten itibaren 10 yıl açılabilir

Yeni Kıdem Tazminatı Video

Ali Tezel Yeni Kıdem Tazminatı Video

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemenin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacağını bildirdi. Babacan, bir televizyon kanalında katıldığı bir programda, bugün 14.30'da (dün) ilgili bakanlarla çalışma hayatına ilişkin yapacakları toplantıda, bir yandan kıdem tazminatı konusunun, bir yandan taşeron işçilerin, bir yandan da esnek çalışma modellerinin içine alınacağı büyük bir paket üzerinde çalışacaklarını söyledi.

Babacan, 'Özellikle kıdem tazminatı konusu, yeni oluşturacağımız Kıdem Tazminatı Fonu ile beraber bu sorunu çözecek, çok önemli bir adım olacak diye düşünüyoruz'' dedi. Kıdem tazminatıyla ilgili bazı sendikaların eleştirilerinin olduğunun hatırlatılması üzerine de Babacan, 'Kamu çalışanlarının sendikaları itiraz ediyor. Çünkü kamu işçi sendikalarının kıdem tazminatı alıp alamama gibi bir derdi yok'' ifadesini kullandı.

DEVLET HİÇ AKSATMIYOR
Babacan, işçilerin, toplam çalışanların sadece yüzde 8'inin hak ettiği kıdem tazminatını alabildiğini belirterek, yüzde 8'i temsil eden kamu işçi sendikalarının ''buna dokunmayın'' dediğini kaydetti ve şöyle devam etti: 'Ben yüzde 92'yi ne yapayım peki? Geri kalan yüzde 92 kıdem tazminatını alamıyor. Tamam devlet ödememezlik yapmıyor. Ama özel sektörde hak ihlalleri var. Dolayısıyla biz, özel sektörde çalışanları da düşünmek zorundayız.'

1 ayda 6 kilo verin, Tatile kadar bir beden incelin!
NETTEN TAKİP EDİLECEK
Babacan, yeni uygulamada her işçinin, her ay kendi hesabına yatırılan kıdem tazminatı primini internetten takip edebileceğini bildirdi. Babacan, ''O ay için işveren yatırmış mı, yatırmamış mı internetten girip görebilecek. Çalıştığı şirket maddi zorluğa düşüyor. Ben 15 yıldır burada çalıştım diyor, firma iflas etti diyor, benim kıdem tazminatım yandı diyor. Buna karşı çıkan sendikalara sormak lazım. Yani onlar kamu işçi sendikaları, özellikle altını çizerek söylüyorum'' diye konuştu.

ESKİ YÜKÜMLÜLÜKLER İŞVERENİN ÜZERİNDE
Babacan, geçmişte ne varsa, bunun işveren üzerinde yükümlülük olduğunu belirterek, ''Örneğin 15 yıldır çalışan bir elemanı var. Bu 15 yıldır çalışan elemanın, geçmişe doğru kıdem tazminatı yükümlülüğü işverenin üzerinde. Biz sistem hangi gün yürürlüğe girerse, yasa çıktıktan sonra hangi gün yürürlüğe girerse, o noktadan sonra biriken haklarla alakalı bir düzenleme yapıyoruz. Eski dönemin yükümlülükleri işverenin üzerinde'' dedi.

KİRA SERTİFİKASI İHRACI BİRKAÇ AYA BAŞLAR
Babacan, özel sektörün kira sertifikası gibi enstrümanları ihracı için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ve birkaç kuruluşun ihraç gerçekleştirdiğini belirterek, 'Getireceğimiz düzenlemeyle beraber Hazine'nin de kira sertifikası çıkarmasının hukuki zeminini hazırlamış olacağız. Bu yasal düzenleme tamamlandıktan sonra, birkaç ay içinde çıkarılacağını ümit ediyoruz, birkaç ay içinde Hazine Müsteşarlığımız da kira sertifikası ihracına başlayacak.... Hem iç hem dış piyasa için' dedi.