Hükümet Kıdem Tazminatını Tekrar Gündeme Aldı

AKP hükümetinin ajandasından çıkarılan kıdem tazminatı tekrardan gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ""Kıdem tazminatı sistemi böyle devam edemez" açıklamasıyla birlikte kıdem tazminatı fonuyla ilgili çalışmaların yeniden başladığı bildiriliyor. Orta vadeli programa da alınan kıdem tazminatı değişiklik çalışmalarında öngörülen model ise bireysel hesaba dayanan fon sistemi. Yeni fonun zamanlaması içinse, 2015 seçimleri sonrası gösteriliyor.
Bakan Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili dikkat çekici açıklamasını önceki gün yaptı. Kıdem tazminatının artık geçerliliğini yitiren bir sistem olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi:

TAZMİNATI GÜVENCEDE

"Defalarca söyledim. İşçilere, sendikalara anlattım. Dedik ki, ‘Kıdem tazminatı sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bunun için kavgaya, yürüyüşe, patırtıya gerek yok. Oturup masada konuşmamız lazım.’ Gebze’de fabrika kapanmış, 617 işçi Çalışma Bakanlığı’nın önünde. Buyurun hoş geldiniz. ’Fabrikamız kapandı, emekli olmak için 37 günüm vardı, 105 milyon lira da alacağım vardı patrondan.’ Nerden verelim tazminat, veremiyoruz. Diyoruz ki 30 yıl çalışıp 30 yıl işçinin alın teri ve emeğini heba olmasına tahammül edilemez. İşçi sendikaları, işverenler tahammül etmemeli. Nasıl her ay maaşını ödüyorsa, nasıl her ay sigorta primini yatırıyorsa, bireysel hesabına kıdem tazminatı fonu kendi hesabına. Ahmet mi adamın adı, Ahmet’in hesabına ne kadar yatacaksa onu aylık olarak yatırmamız gerekiyor. Patron iflas etse de, işyerini kapatsa da onun bireysel hesabında parası tazminatı güvence altında olur."

SÜREKLİ GÜNDEMDE

Çelik’in bir kez daha değiştirilmesi gerektiğini belirttiği kıdem tazminatıyla ilgili çalışmalar aralık ayı itibariyle durdurulmuştu. Gerekçe olarak da işçi ve işverenlerin bu konuda anlaşmamış olması gösterilmişti. 62. Hükümet programında da kıdem tazminatıyla ilgili bölüm bulunmaması nedeniyle, “Çalışmalar rafa kalktı” yorumları yapılmıştı. Ancak, kısa bir süre içinde kıdem tazminatı fonunun ekonomi yönetiminin gündeminde olduğu ortaya çıktı. Bu konuda belirlenen yeni stratejiye göre, kıdem tazminatı sistemi önümüzdeki 3 yıllık dönemde değiştirilecek. Yeni stratejide, kıdem tazminatı sistemiyle ilgili olarak kamuoyunun ilgisinin sürekli canlı tutulması, bu nedenle dönem dönem kıdem sistemindeki sorunların kamuoyuna aktarılması hedefleniyor. Çelik’in son açıklamaları da bu kapsamda değerlendiriliyor.

Seçim sonrası devreye girer

KIDEM tazminatı fonunun zamanlaması içinse, 2015 seçimleri sonrası gösteriliyor. Seçim sonrası kurulacak bireysel hesaba dayalı fon sistemine işçi, işveren ve devlet kaynak aktaracak. Fona aktarılan kaynakları, işçi kendi hesabı üzerinden takip edecek; ancak 5 veya 10 yıl geçmeden fonda biriken kaynağını alamayacak. Kıdem tazminatındaki değişiklik çalışmalarının öngörülenden öne de çekilmesi de ihtimal dahilinde, bunun koşulu olarak da işçi ve işverenlerin mutabakat sağlaması gösteriliyor. Şu anda işçiler, çalıştıkları her yıl için 1 brüt maaş kıdem almaya hak kazanıyor. İşverenler ise, bu rakamın düşürülmesini talep ediyor. Bilgi veren kaynaklar ise, işçi ve işverenin üzerinde anlaştığı oranın kendileri için de geçerli olacağını ifade ediyor.