E Devlet'te kullancısı sayısı 3 milyon, daha çok yol almalıyız

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, e-devlet uygulamasında kullanıcı sayısının 3 milyonu bulduğunu belirtti. Yıldırım, ülkede internet kullanımı göz önünde bulundurulduğunda bu alanda alınacak çok yol olduğunu vurguladı.

Cebıt Bilişim Eurasia Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Azerbaycan'ın partneri olduğu fuarda 16 ülkeden bini aşkın firma yerini aldı. 6-9 Ekim tarihlerini kapsayan fuarın açılışına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun katıldı.

Törende Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Murat Yalçıntaş da hazır bulundu.

Törende söz alan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bilişimin günlük hayatı tamamıyla biçimlendirdiğini dile getirdi.

Bilişimin her alana büyük katkı sunduğunu anlatan Yıldırım, şunları ifade etti:

"Burada 1 sene içinde veri trafiği 17 kat arttı. Trafiğin 5 sene içinde de 66 kat artacağı öngörülüyor. Gelinen aşamada yoğunluğun önünü almak için yerin altı kablolanmalı, ayrıca havadan takviyeler yapılmalı. Yakın vadede önemli bir darboğaz olduğunu ülkeler görmeli. Bu bağlamda tek bölge ülkelerde yapıyı iyileştirmek yetmiyor, dünyaya olan açılışların da kuvvetlendirilmesi gerekiyor."

Bilişim alanında uzun vadeli hedefler konulamadığından söz eden Yıldırım, "Alanda yapılacakları birkaç senelik değil aylık veya günlük planlarla izlemek zaruret. Bakın e-devlet uygulamasında süratle yol alıyoruz. Şu an günlük kullanıcı sayısı 3 milyonu buldu. Öte yandan günlük internet kullancısı 45 milyon. Burada daha çok yol almalıyız." ifadelerini kullandı.

KKTC ile e-devlet alanında güç birliği yaptıklarını bildiren Ulaştırma Bakanı, Türkiye'nin bölgede sorumluluklarının giderek arttığına işaret etti. Binali Yıldırım, "Tarihe bakın, asırlarca doğudan batıya, kuzeyden güneye yolların buluştuğu ülkemiz iletişimde de üç kıtayı bir birine bağlıyor." dedi.

Geniş bant internet erişiminin bütün dünyada son 10 senede 800 kat arttığını, buna mukabil Türkiye'de 7 bin 777 kat arttığını açıklayan Yıldırım, sayıyı yeterli görmediğini de belirtti.

Yıldırım, "İnsanlar birbirleri ile görüşüyor hatta görüntülü veri gönderiyor. Fakat artık makineler birbiri ile diyaloga girecek. Bu da daha çok iş, daha çok araştırma demektir." dedi.

Azerbaycan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov ise Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomide ilerlediğinden bahsetti. Abbasov, bu ilerlemede petrol veya doğalgazın değil bilişimin önemli rol oynadığını savundu.

KAVRANOĞLU: 2023 HEDEFLERİ İÇİN BİLİŞİME ÖNEM VERMELİYİZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardmcısı Davut Kavranoğlu da bilişimin dünyayı derinden etkilediğini dile getirdi.

Davut Kavranoğlu, "Kat ettiğimiz ilerleme gayet olumlul ama gidecek daha çok yolumuz var. Bakın, Türkiye 2023'te 500 milyar dolar ihracat yapacak, dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacak. Bu anlamda yeni yol ve yöntemlere gerek duyulacak. Onun için Ar-Ge ve inovasyona, bilim ve tekniğe yani bilişime önem verilmeli." önerisinde bulundu.

Ar-Ge için kullanılan kaynakların milli gelirin yüzde 2'sine varmasını hedeflediklerini duyuran Kavranoğlu, bu minvalde gerekenin yapılacağının altını çizdi.

2023'e kadar ülkenin daha rekabetçi bir yapıya bürünmesinin şu an yürütülen faaliyetlere bağlı olduğunu dillendiren Profesör Kavranoğlu, şöyle devam etti:

"Onun için üniversite ve sanayinin güç birliği önemlidir. Hocalarımızın odalarından çıkıp sanayici ile bir arada olması gerekiyor. Hocalarımızın sanayiye önem verip reel sektörün sorunlarını öğrenmeleri önemlidir. Sanayiden kopuk bir üniversite olmamalıdır. Üniversite ve sanayi bir araya gelirse eğitimde de sanayide de kalite artar, 2023 hedeflerini yakalarız."

YALÇINTAŞ: BİLİŞİME BİGANE KALAN ÜLKELER BİLİŞİME MARUZ KALIYOR

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da "Kuzey Afrika ülkelerine baktığımda şunu görüyorum. Bilişime bigane kalan ülkeler bilişime maruz kalıyor. Görünen o, bilişim daha çok demokrasi ve insan hakları geteriyor. Daha çok özgürlük, daha çok ticaret, daha çok özgür ticaret getiriyor. Bu ortamda eski dünyayı korumayı temel alan idareciler yeni dünyaya dayanamıyor, karşısında duramıyor." ifadelerini kullandı.

Dünyanın önde gelen ülkelerinin siyasetlerini bilgi ve iletişimin yörüngesinde belirlediğini vurgulayan Yalçıntaş, şunları söyledi:

"Gelinen aşamada ülkelerin ekonomik olarak ilerlemeleri adına en önemli kaldıraç bilgi ve iletişim teknolojileridir. Son 10 senede bilişim alanında Türkiye önemli yol aldı. Burada yolu siyasiler ve bürokratlar açtı, tabii özel sektör o yoldan yürüdü. Türkiye için en fazla çarpanı olan sektör uzun seneler inşaat sektörüydü. Ama şu açık son senelerde bilişim sektörü en önemli sektör haline geldi. Diğer sektörleri tetikleyen, rekabetçi hale getiren sektör oldu. "



Yalçıntaş, bilişimin ilerlemesine bağlı olarak 5-10 sene sonra teknoparkta ilk uzay gemisinin dizayn edilebileceğini öne sürdü.

Törenin ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Azeri ve Kıbrıslı meslektaşları ile Cebıt Bilişim Eurasia'nın açılış kurdelesini kesti. Fuar alanını bir süre dolaşan Yıldırım, stantlara uğramayı da ihmal etmedi.

CEBIT ETKİNLİKLERİ

Türksat'ın ana sponsoru olduğu Cebıt Bilişim Eurasia Fuarı üç büyük etkinliğe sahne oldu. Cebıt Sinerji Zirvesi kapsamında ICT sektöründe eğilimler; Bilgi Teknolojileri Günü, Mobil Teknoloji Elektro Manyetik Alanlar ve Gelişmeler ile Yarının Teknolojisi İnternet olarak üç başlıkkta ele alındı.

Fuarda Türk Telekom Belbil uygulamasını tanıtırken, Türksat Hologram TV uygulamalarını tüketici ile buluşturuyor. Ford da otomobil kullanıcılarının güvenliğini ve iletişimini ileri taşıyan SYNC teknolojisi ile Cebıt'e katılıyor.

E-Devlet - SSK Sorgulama Faydalı Bağlantılar