1400 Uygur Türkü idam edilecek

Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Ebubekir Türksoy, bin 434 Uygur Türkü'nün yargılanmadan idam edileceğini iddia etti
Kayseri Barosu'nda yapılan basın toplantısında Baro Başkanı Avukat Ali Aydın ve Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Ebubekir Türksoy, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yaşanan olaylara tepkisiz kalınmamasını istedi.

Baro Başkanı Ali Aydın, Uygur halkına yönelik saldırıların devam ettiğini belirterek, "Sistematik işkence, dil ve kültür değerlerini ortadan kaldırma, etnik yapıyı bozmak niyeti ile zorunlu göç politikaları yürütme, Ekonomik ve sosyal haklardan Uygurları mahrum bırakmak, yürütülen özel bir projedir. İnsan hakları en hoyrat biçimde Çin hükümeti tarafından ihlal edilmektedir. Yakın bir gelecekte, Uygur halkına yönelik sistematik tutuklama, sürgün ve idam olaylarının gerçekleşmesi beklenmektedir. Daha şimdiden adil olmayacağı belli olan bu uygulamaların engellenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır" dedi.

Ebubekir Türksoy ise Uygur Özerk Bölgesi'ndeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Türsoy, olayların hala devam ettiği yönünde bilgi aldıklarını ifade ederek, "Çin ajansları, şu anda Urumçi'de her şeyin yoluna girdiğine dair fotoğraflar geçmekte ve iyi haberler vermektedir. Bunun nedeni de Urumçi'ye 20 bin tane asker yığmalarıdır. Her köşe başını tuttular. Burada uygulanan politikayla dışarıdan Çin göçmeni getirilerek nüfusun yüzde 80'ini Çinli, yüzde 20'sini de Türk durumuna getirdiler. Doğu Türkistan'da 500 bin Uygur, 2 milyon Han Çinlisi'ne karşı mücadele vermektedir. Askerler de Çinlilere değil, Uygurlara yönelik önlem almaktadır" diye konuştu.

Mahkeme olmadan idam kararı veriliyor

Çin hükümetinin olaylara karışan Uygurları idam edeceğini açıkladığını vurgulayan Türsoy, şunları söyledi:

"Bu nasıl bir hukuktur ki, mahkeme olmadan idam kararı verildi. Resmi kaynaklara göre bin 434 kişi bu olayların sorumlusu olarak tutuklandı. Biz yaşanan gelişmelerden endişe ediyoruz. Hür dünyayı bu olaylara önlem almaya davet ediyoruz. Doğu Türkistan'daki bu feryadı duysunlar. Bu olaylar 60 yıldan beri yaşanan gerilimin sonucunda çıkmıştır. Kendi vatanında azınlık durumuna düşürülen bir millet var. Bu olaylar yatıştırılacaktır, ancak bir daha bu tür olayların yaşanmaması için hür dünyanın sorunlara çözüm bulması gerekiyor." Kaynak: Haber24

uygur-turkleri-idam

uygur-turkleri-idam
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

1400 Uygur Türkü idam edilecek Resim Galerisi

uygur turkleri idam

uygur turkleri idam
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin