SGK Personeline Müjde

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarına her yıl Ocak ve Temmuz aylarında net asgari ücret tutarında ödenen 2 ikramiye KHK ile kaldırılmış, Yerine bir yıl içinde ödenen 2 ikramiye ücreti sabitlenerek toplam tutarın 12 aya bölünmesi sonucunda, bir aya isabet eden miktar aylık ücretlere yansıtılmıştır. Bu durumda sabitlenerek ödenecek ikramiye miktarlarda artış söz konusu olmayacağından hak kaybı oluşmuştur.
Kamu görevlilerinin mali haklarının düzenlenmesi amacıyla 2 Kasım 2011 tarihinde 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmıştır. Konfederasyonumuzun önderliğinde 2005 yılında hükümetle yapılan toplu pazarlık sürecinde mutabakata varılmıştı.

Söz konusu mutabakatla hiç ek ödemesi olmayan yaklaşık 1.377.000 memura 01/01/2006 Ocak ayından itibaren 40+40 YTL denge tazminatı ödenmesi sağlanmıştı. Daha sonra 2008 yılında varılan mutabakat sonucu emsal memurların ücretlerinin tüm kurumlarda eşitlenmesi kararlaştırılmış, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile de hayata geçirilmiştir.

SGK Personeline Müjde

666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sendikamız talepleri büyük oranda hayata geçirilmiştir. Kamu Çalışanları adına olumlu olmakla birlikte, Bu düzenleme bazı unvan ve derecelerdeki kamu çalışanlarına mağduriyet getirmektedir.

Şöyle ki:

- KHK ile fazla mesai uygulaması 2013 yılından itibaren kurumların talepleri doğrultsun da Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile her yıl için bütçe Kanunu ile belirlenen mesai ücretinin en fazla 5 katını, aylık 50 saati ve yılda 6 ayı geçmeyecek şekilde düzenleme yetkisi Bakanlar kuruluna veriyor. Ancak 31 Aralık 2012 tarihine kadar kurumların kendi mevzuatları çerçevesinde fazla mesai ödemelerine devam edilecektir. Bu durum fazla mesai alan kurumlarda çalışan personelin hak kaybına uğranması sonucunu ortaya çıkartacaktır. -5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilat Kanununun 28.maddesinde belirlenen hususlar dahilinde kurum yönetim kurulunca yayınlanan ek ödeme ve ikramiye usul ve esasları hakkındaki yönetmelik dahilinde çalışanlara ödeme yapılmaktaydı. Sosyal Güvenlik Kurumu personeline verilmekte olan ek ödeme ve İkramiye ile ilgili 28.madde yürürlükten kaldırılmış yerine, KHK, hükümlerine göre ek ödeme oranları getirilmiştir. Örneğin ; Şef kadrosunda çalışanlara 115 puan üzerinden ek ödeme ödenmekteyken, Yeni düzenleme ile 1-2. dereceden aylık alanlar aynı kalırken 3- 4. dereceden aylık alan şefler 105 ve diğer derecelerden aylık alan şeflere 95 puan üzerinden ek ödeme getirilmiştir.

Memur kadrosunda olup da 1- 4. dereceden aylık alanlara 100 puan 5 -15. derece arasında aylık alanlara 95 puan üzerinden ek ödeme ödenmekteyken, Yeni düzenlemeye göre,1- 2. dereceden aylık alanlara 110 puan olarak belirlenerek 10 puanlık bir artış getirilmiş, 3- 4. dereceden aylık alanlar 100 puanla aynı kalmış, 5- 7. dereceden aylık alanlara 90 puan diğer derecelerden aylık alanlara 85 puan üzerinden ek ödeme getirilmiştir.

Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin tamamına daha önce 90 puan üzerinden ek ödeme yapılırken, Yeni düzenleme ile 1- 4. derece arasında aylık alanlar 90 puanda tutulmuş, 5 – 7. derece arasında aylık alanlara 80 puan diğer derecelerden aylık alanlara 70 puan üzerinden ek ödeme getirilmiştir. Bu düzenlemeye göre kurum teşkilat Kanunundan kaynaklanan ek ödeme oranları ile KHK de belirlenen oranlar arasındaki fark ise emsalleri eşitlenene kadar sabitlenmiş ve fark tazminatı olarak ödenmesi hükmü getirilmiş ise de sabitleme nedeniyle bir hak kaybı ortaya çıkmıştır.

Diğer taraftan Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarına her yıl Ocak ve Temmuz aylarında net asgari ücret tutarında ödenen 2 ikramiye KHK ile kaldırılmış, Yerine bir yıl içinde ödenen 2 ikramiye ücreti sabitlenerek toplam tutarın 12 aya bölünmesi sonucunda, bir aya isabet eden miktar aylık ücretlere yansıtılmıştır. Bu durumda sabitlenerek ödenecek ikramiye miktarlarda artış söz konusu olmayacağından hak kaybı oluşmuştur.

ÜST BÜROKRATLARA KIYAK

Hükümet genel olarak emsal memurların ücretlerini eşitlerken, tavandan ek ücret alan memurlara hiçbir artış yapmazken, üst bürokrasidekilerin maaşlarını oldukça yüksek oranda artırması kamuda yeni bir adaletsizliğin yolunu açmıştır. Birçok bürokratın maaşları bir kalemde 1000 TL’yi aşan artışlar sağlanmıştır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve TBMM gibi bazı kurum çalışanlarına ayrıcalıklı ücret artışı yapılması hükümetin eşit işe eşit ücret anlayışına gölge düşürmüştür.

HAK KAYBI OLANLAR İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ HER PLATFORMDA SÜRDÜRÜLECEKTİR.

Sendikamızca, KHK ile ortaya çıkan hak kayıplarının giderilmesi adına, gerek Toplu Sözleşme sürecinde, gerekse diğer platformlarda her türlü mücadele verilecektir.

E-Devlet - SSK Sorgulama