SGK, prim geliriyle sağlık harcamalarındaki açığı kapatacak

SGK, gelirlerinin giderlerini karşılayamaması sebebiyle 2013 yılında daha etkili politikalarla farklı kapatmayı hedefliyor. 2000 yılında harcamaların sağlık gelirlerine oranı üçte birken son iki yıldaki politikalarla yüzde 50'ye kadar yükseldi. Yine ilk defa sağlık harcamalarının prim gelirlerini karşılaması doğrultusunda, birbirine oranı yüzde 97 olarak hedeflendi.
Genel sağlık sigortası kapsamının geniş olması, sağlık hizmetlerine erişimin arttırılması ve sağlık sektöründeki usulsüzlükler, harcamaların hızla artmasına yol açıyor. SGK’nin gelirleri, emekli aylıkları ve sağlık harcamalarını karşılamada yetersiz kalmaya devam ediyor. Kurumun 2013 yılı hedefleri kapsamında, harcamaların kontrol altına alınabilmesi için sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının davranış modellemeleri ve ilaç israfının önlenmesine yönelik düzenlemeler dikkat çekiyor. Etkili sağlık politikalarının oluşturulması ve uygulanmasıyla da denetim mekanizmalarının daha etkili çalıştırılacak ve sağlık harcamaları denetim altına alınacak. SGK'nin gelir gider istatistiklerine göre kişi başına ödenen tedavi harcama tutarının değişim oranı, 2012 yılında 16,2 oldu. Bu yılki oran yüzde 10 civarında bekleniyor. Kişi başına ödenen ilaç harcama tutarının bir önceki yıla göre değişim oranında da yüksek farklılık dikkat çekiyor. 2011'de kişi başına ilaç arama tutarında, bir önceki yıla göre değişim yüzde eksi 27, 2012 yılında ise yüzde eksi 12,1 oldu. Kurumun 2013 performans hedeflerinde, bu oranın yüzde eksi 5 olduğu görülüyor.

HEDEF: SAĞLIK HARCAMALARININ PRİMLERE ORANI YÜZDE 97

Sağlık harcamalarının sağlık prim gelirlerine oranında da hedef, arayı kapatmak ve hattâ kâra geçmek. Bu konuda özellikle iki yıldır arayı kapatan SGK'nin 2013 yılı hedefi, dengeyi tamamen sağlamak. Sağlık harcamalarının sağlık prim gelirlerine oranı 2011 yılında yüzde 108, 2012'de yüzde 104 oldu. Bu yıl ise yüzde 97 hedefleniyor.

VATANDAŞLARIN MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 80'E ÇIKACAK

2013 yılı performans programında mevzuatın yeterli, kolay anlaşılır ve ulaşılabilir hale getirilmesi, vatandaş odaklı çalışma anlayışıyla hizmet verilmesi de hedefleniyor. Hizmet alanların memnuniyetinin arttırılması çalışmalarıyla memnuniyet oranının, yüzde 76,5’lerden yüzde 80’lerin üzerine çıkması hedefleniyor.