Memura rotasyon açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurların iller arasında rotasyona tabi tutulabileceğine ilişkin yerel basında yer alan açıklaması hakkında, “Bundan sonra 657'nin tümden ele alınıp, personel rejimimizin, çağın gereklerine, Türkiye'nin şartlarına uydurulması konusunda bir çalışma gerçekleştirilecek.
İlgili taraflarla bu konu konuşulacak ve mümkün mertebe genel bakış açımız, uzlaşı çerçevesinde bu işi çözmemiz gerekiyor. Bu çerçevede sorulan bir soru (memura) rotasyon işi...” dedi.

Çelik, Bursa'da cuma namazını Şehadet Camisinde kıldıktan sonra yürüyerek Tophane'ye geçti. Bu sırada, esnaflar, vatandaşlar ve öğrencilerle selamlaşan Çelik, Orhangazi Türbesi'ne giderek Fatiha okudu. Daha sonra Sümbüllübahçe Konağı'na geçen Çelik, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Faruk Çelik, memurların iller arasında rotasyona tabi tutulabileceğine ilişkin Bursa'daki yerel basında çıkan açıklamasının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Bütün kamuyu ilgilendirdiği için Başbakanlık'ın, ilgili Ekonomi Bakanlığının, Devlet Personel Başkanlığının ve Çalışma Bakanlığına bağlı olduğu için hep beraber yürütülen önemli bir çalışmadır. Bunun bir ayağı, 'Eşit işe eşit ücret' ayağı şimdi gerçekleşti. Bundan sonra 657'nin tümden ele alınıp, personel rejimimizin, çağın gereklerine, Türkiye'nin şartlarına uydurulması konusunda bir çalışma gerçekleştirilecek.

İlgili taraflarla bu konu konuşulacak ve mümkün mertebe genel bakış açımız, uzlaşı çerçevesinde bu işi çözmemiz gerekiyor. Bu çerçevede sorulan bir soru rotasyon işi... Biliyorsunuz ülkemiz 780 bin kilometre kare. Kamuda çalışmayı benimseyen ve kamuda çalışma göreviyle sorumlu olan kişilerin bir ayrım yapmaksızın, Türkiye'nin dört bir yanında da hizmet etmeleri gerekiyor. Eğer böyle bir yaklaşım sergilenirse, hem kamuda çalışanların birikimlerinin vatandaşlarımıza aktarılması, hem gidilen yerde yeni bir heyecanla işe başlanması, hem de verimsizlik söz konusu ise bu değişikliklikle o verimsizliğin gözden geçirilmesi gibi birçok avantajları var.

Çakılı kadro gibi memurların 15-20 yıl aynı yerde görev yapması, hizmette verimi de düşürüyor, heyecanı da ortadan kaldırıyor. Böylece verimsizlik söz konusu ya da belli bölgeler de sanki bir sürgün yeriymiş gibi bir durum arz ediyor. Bunlar doğru yaklaşımlar değildir. Kamu çalışanı kamu çalışanıdır, ülkenin dört bir yanında hizmet verebilmelidir anlayışından doğan bir bakış açısı. Bazı kurumlarımızda bunlar uygulanıyor. Ben olumlu sonuçlar alındığı inancındayım. Dolayısıyla bunun yaygınlaştırılması çerçevesinde bir görüşümüz var ama bu görüşümüzü sosyal taraflarla görüşmüş değiliz. Yani bu görüş henüz ham bir görüş. Bu tartışılacak."

Siyasilerin işini zorlaştırmayacak mı?

Çelik, "Siyasilerin işini zorlaştırmayacak mı bu” sorusu üzerine, “Siyasilerin işini çok kolaylaştıracak bu. Çünkü herkes ne zaman, nereye gideceği belli, hizmet süresi belli. Bununla ilgili siyasiler çok rahatlayacak diye düşünüyorum” karşılığını verdi. Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Siyasilerin çoğu muhalefetiyle, iktidarıyla her gün tayin, terfilerle ilgili taleplerle danışmanları, kendileri meşgul ediliyor. Bu da ortadan kalkmış olacak. Gereksiz birçok kırtasiye işlemleri ortadan kalkmış olacak. Herkes ne zaman nerede hizmet vereceği konusunda bilgi sahibi olarak memuriyete başlamış olacak ve o şekilde hizmetlerini sürdürecek, düşüncesi. Ama bu düşünce ve personel rejimindeki diğer konular derdest edilip, bir şekil aldıktan sonra nihai durum ortaya çıkacaktır. Bu durumun nasıl şekilleneceği ilerde belli olacak. Meclis, Bakanlar Kurulu, kurumlar, bunları konuşacağız, artıları eksileri konuşup bir noktaya getireceğiz."

E-Devlet - SSK Sorgulama