Hem istifa edip hem de kıdem tazminatı nasıl alınır

İstifa sözcüğünün hizmet akdi yönünden anlamı hizmet akdinin (yada iş sözleşmesinin) işçi tarafından bozulmasıdır. 4857 sayılı Yeni İş Kanunu, eski İş Kanundaki 14. m. hariç diğer hükümlerini yürürlükten kaldırmıştır. 14. m. de hangi hallerde kıdem tazminatının ödeneceğini saymıştır. Uygulamada da bu maddede gösterilen sebeplerin dışında bir sebeple akdin sona ermesi durumunda özellikle istifa halinde kıdem tazminatının ödenmeyeceği Yargıtayın yerleşik görüşüdür.

Ancak İş sözleşmesi, ücretinin, fazla çalışma, tatil çalışması gibi alacaklarının ödenmemesi, çalışmalarının sigortaya bildirilmemesi, sigorta prim bildirimlerinin gerçek ücretleri üzerinden yapılmaması, gibi 4857 sayılı kanunun 24. maddesinde de sayılan nedenlerle fesih edilmiş, bu sebeplere bağlı olarak "istifa edilmiş" ise (ki bu uygun yazılı ve sözlü kanıtlarla kanıtlanabilir) işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanacağı tartışmasızdır.

"İstifa" denilen bildirim yazılı olarak yapılmış ve bunda bir neden gösterilmediğinde de aynı sonuç düşünülmelidir.

Bu şekilde hareket ederek hakkınızın gaspedildiğine inandığınız işverenden kıdem tazminatını mahkeme yoluyla da olsa alabilirsiniz.

Yöntemler

SSK dan yazı alarak tazminat alma

SGK da 15 yılınız olsun ve 3600 gün priminiz olsun ikiside varsa kıdem tazminatınızı isteğinizle alabilirsiniz. SGK ya gidip "kıdem tazminatı alabilir yazısı istiyorum" şeklinde başvurursanız size uygun bir yazıyı verirler ve işyerine takdim edip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Vermek zorundadırlar.

İstifa ettiğiniz dilekçeyle Kıdem tazminatı alma

  • "Bana verilen maaş almam gereken ve hakettiğim maaşın çok altındadır" şeklinde istifa ederseniz,
  • "Zorla fazla mesaiye tabi tutuluyorum" şeklinde istifa ederseniz.
  • "Fazla mesai ücretlerim ödenmiyor" şeklinde istifa ederseniz.
  • "Vasıflarımın dışında işlerde çalışmaya zorlanıyorum" şeklinde istifa ederseniz.
  • "İş yerinde mobbinge maruz kalıyorum" şeklinde istifa ederseniz

Yani haklı bir sebeple istifa ederseniz hem işsizlik maaşı hem de kıdem tazminatı hakkınızı koruyabilirsiniz.