Fazla Mesai Hesaplama

Fazla Mesai Hesaplama ekranında aşağıdaki ekranda Aylık Net Maaşınız ve Fazla Mesai Saatinizi girdikten sonra "HESAPLA" butonuna tıklayarak Alacağınız Fazla Mesai Parası tutarını öğrenebilirsiniz. Fazla mesai nasıl hesaplanır öğrenmek için Fazla Mesai Hesaplama.

Fazla Mesai Hesaplama

Aylık Net Maaşınız :
Fazla Mesai Saatiniz :
Alacağınız Fazla Mesai Parası :

Fazla Mesai

Fazla Mesai: Haftalık 45 saat olarak belirlenen maksimum çalışma süresinin, fazlasında yapılan çalışmalara denir. Yani haftalık toplam 48 saat çalışmaya ulaştıysanız, ay sonunda 3 saat fazla mesai ücreti almanız gerektiği aşikardır.

Hatırlatma: Haftalık toplam çalışma saati 45 saatin altında belirlenmiş olan işletmelerde (örneğin 40 saat) 40 saatin üzerinde yapılan çalışmalar da yine fazla mesai olarak tespit edilip, fazla mesai ücretine tabi tutulmalıdır.

Fazla Mesai İş Kanunu ilgili Madde

İş kanunu'na göre işveren haftalık toplam çalışma süresi olan 45 saati, haftanın günlerine dilediği gibi dağıtabilir. Ancak günlük maksimum çalışılabilecek saat 11 saat ile sınırlandırılmıştır. Demek oluyor ki; günlük 9 saat çalışan bir işçi günde 2 saat fazla mesai yapabilir. Daha fazlası göre yasaktır. Yine aynı kanuna göre 1 Yılda yapılabilecek toplam fazla mesai 270 saati geçemez. Bunlar işçiyi korumaya yönelik sınırlandırmalardır.

Bir işçiye fazla mesai yaptırtmak için kesinlikle imzalı onay belgesinin alınması gerekir, işçi bunu kabul etmelidir. İşveren bunu her yıl tekrar alıp işçinin dosyasına koymak zorundadır.

İşveren fazla çalışma ücretini tehir edemez işçinin maaşını ödediği gibi ödemek zorundadır[5].

Nasıl Hesaplanır

Net maaş / 225 = Saat ücreti.

Saat ücreti * 1,5 = Fazla Mesai Saat Ücreti

Fazla Mesai Saat Ücreti * Yaptığınız fazla mesai saati = Alacağınız Fazla Mesai Ücreti