Hükümet memur rotasyonundan vazgeçti

Hükümet memurlara rotasyon konusunu askıya aldı. Uzman yardımcılığıve müfettiş yardımcılığıiçin gerekli süre 1 yıl kısalacak, hem tez hem yabancı dil şartı kalkacak. Özelsektörde 5 yıl çalışmışolanlar devlette müsteşar, genel müdür ve genelmüdür yardımcısı olarak doğrudan devlette göreve başlayabilecek

MEMURA ROTASYON YOK

Hükümet, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı dün TBMM'ye sevk etti. Hazırlık aşamasında sendikalar ile Çalışma Bakanlığını karşı karşıya getiren 'rotasyon' düzenlemesinin olmaması dikkatçekti. Bakanlığın, Doğuve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere azgelişmiş bölgelerdedoktor, öğretmen, mühendis, tekniker gibi çalışan bulmakta sıkıntıçekildiği gerekçesiyle gündeme getirdiği rotasyon önerisini sendikalar 'teşvik' şartıyla kabul edeceklerini bildirmişlerdi. Ancak Maliye Bakanlığı'nın bu bölgelerde fazlaücrete itiraz etmesi üzerine hükümet, 'rotasyondan' 'şimdilik' vazgeçmiş görünüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında SGK TV'nin yayın hayatına başlaması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Çelik, tören sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Memurlara rotasyon geliyor mu?" sorusuna Bakan Çelik, "Rotasyon diye bir şey yok. Meslek memurlarıyla ilgili düzenlemeyiyapmamız gerekiyor" cevabını verdi.

Çelik, "Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya gönderilecekmemurların maaşlarının cazipleştirilmesine sıcak bakmadığını söylemişti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, meslek memurlarının Türkiye'nin her yerinde bulunduğunu hatırlattı.

Meslek memurlarının eşit ama onların hukukunu da gözetecek şekilde görevlendirilmesi gerektiğini anlatan Çelik, aksi takdirde kamunun hizmet sunamayacağını söyledi. Çelik, şöyle devam etti:

"Rotasyon yok. 2 milyon memura dönük bir şey değil. Özellikle ihtiyaç duyulan meslek memurlarının, ihtiyacı karşılayacak şekilde süresiyle zamanıyla ve sayısıyla gerçekleştirmenin sorumluluğu üzerimizde. O yükümlülük, bizim sırtımızda. Onu biz, yerine getirmezsek burada oturmanın anlamı yok. Öğretmen yok, sınıf kapalı. Hemşire yok, doktor yok, sağlık hizmetialamıyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi- Bunların mutlaka olması gerekiyor ama nasıl olacak- Kamunun riskini de kamunun artısını da eksisini de paylaşacak anlayışı, adil bir yapıyı oluşturmak için taraflarla görüşüyoruz. İnşallah bu uzlaşı biter ve güzel ülkemiz kazanır, milletimiz kazanır ve 70 milyonun lehine bir düzenleme olur."

Sosyal tarafların, rotasyona tabi tutulacak memurlara maaş artışı yapılmasını gündeme getirdiğine işaret eden Çelik, 10 yıldır aynı yerde çakılı kadro çalışıp hiç fark almayan memurlar da olduğunu, bu sürenin iyi ayarlanması gerektiğini bildirdi.

Bakan Çelik, bir soru üzerine 36 bin işçinin yurt dışında çalıştığını belirterek, "İşverenler, yurt dışına götürdükleri her işçi için yüzde 7,5 sağlık primi ödüyor, Türkiye'de. Bundan sonra bu 7,5'un 5'ini almayacağız, yurt dışına götürdükleri işçi için. Dolayısıyla içeride verdiğimiz teşvik, dışarıda da uygulanacak" dedi.

Çelik, doğum izinin artırılmasına ilişkin son toplantının yapıldığını, nihai açıklamayı ilgili Bakan'ın yapacağını kaydetti.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIN GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINMASI

Bir gazetecinin, 'şiddet mağduru kadınların Genel Sağlık Sigortası' (GSS) kapsamına alınmasını' hatırlatması üzerine Çelik, "Şiddet mağduru kadınlar GSS kapsamına direkt alınacaklar. Bunlarla ilgili gelir tespiti söz konusu olmayacak. Parlamentoda şu anda 8 maddelik önemli düzenlemeler var. 18 yaşın altında ebeveynle irtibatlandırma konusu da ortadan kalkıyor artık. Kişinin sağlıktan yararlanması söz konusu. Yurt dışından gelen yabancı öğrencilere dönük düzenlemeler var. Önümüzdeki hafta parlamentodan geçireceğiz" şeklinde konuştu.

EMEKLİLİKTE YAŞ BEKLEYENLER

Çelik, 'yaş bekleyen emekliler için yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına' ilişkin olarak, "1999'da çıkan yasa doğru bir düzenlemedir, fakat oyunun kuralını oyunun ortasında değiştirdiği için vatandaşlar açısından sıkıntı oluşturmaktadır. Bu, sosyal güvenlikle ilgili daha önce alınan yanlış kararların bir neticesinin yansımasıdır. Şimdi, 'vatandaşlar 2013'te bunu bizim lehimize düzeltin' diyorlar. Biz, yük getirecek bir düzenlemeyi yapamayacağımızı söyledik. Fakat, çözüme dönük bazı talepler var" dedi.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNUN YÜKSELTİLMESİ

Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımını gecikmeli bir karar olarak değerlendiren Çelik, Türkiye'nin bu artışları daha önceden hak ettiğine işaret etti. Bu sürecin istihdama son derece olumlu yansıyacağına dikkati çeken Çelik, 'yatırım ve istihdamın' önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye'nin yüzünü güldürecek konular olduğunu ifade etti.

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN TÜRK İŞVERENLERE PRİM DESTEĞİ

Başka bir gazetecinin, "Yurt dışında çalışan Türk işverenlere prim desteği verilecek mi" sorusuna Çelik, "Eski teşvikten yararlananların yükünü biraz daha hafifletme adına olan bir düzenlemeyi parlamentoda görüştük. Yurt dışına götürülen 36 bin çalışanımız var. Yurt içindeyseniz, prim borcunuz yoksa ve kayıt dışı çalıştırmıyorsa 5 puanlık indirimi yurt içindeki işletmelere tanıyoruz ama yurt dışına işçi götüren işletmelere bu imkanı vermiyoruz. Yurt dışındakiler götürdükleri her işçi için yüzde 7,5 sağlık primi ödüyorlar Türkiye'de. Bu oranın yüzde 5'ini almayacağız bundan sonra her götürdükleri işçi için, dolayısıyla içeride verdiğimiz desteğin dışarıda da uygulanması ve böylece daha fazla işçimizin yurt dışında kazanılmış olan ihalelerde çalıştırılması konusunda bir desteği hükümet olarak sağlamış oluyoruz" cevabını verdi.