Erken Emeklilikle İlgili Yeni Açıklama Geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlikte emeklilik için yaşı bekleyenlerle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Sosyal güvenlikte emeklilik için yaşı bekleyen veya 60 yaşını aşıp prim günü eksik olanlarla ilgili çalışma yapılıp yapılmadığıyla ilgili tartışmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten yeni açıklamalar geldi. Hürriyet'in haberine göre; Çelik, mali dengeleri etkilemeyecek bir düzenleme için ön çalışma yaptıklarını açıkladı.
Çelik, “Özellikle sağlıktan yararlanamayan vatandaşlarımızla ilgili bir çıkış yolu bulunabilir mi diye çalışıyoruz” dedi. Dün akşam Meclis’te bakanların farklı açıklamalarıyla ilgili ısrarlı sorular üzerine konuyu değerlendiren Çelik, şunları söyledi:

TOPLAMI 5 MİLYON 765 BİN

“60 yaşını aşmış ve prim gününü dolduramamış vatandaşlarımızın yaklaşık sayısı 265 bin kişi. Prim günü doldurduğu halde yaşı dolduramayan ve yaş bekleyen vatandaşlarımızın sayısıysa 2000 öncesi itibariyle 5,5 milyon sigortalımız. Sosyal Güvenlik Kurumuyla geçmiş iktidarların çok oynamasından dolayı çok çeken bir milletiz. Bugün, eğer bazı ülkelerde kriz yaşanıyorsa bu krizin altında sosyal güvenlik sistemlerindeki popülist yaklaşımlar yatmaktadır. Bakın, yanı başımızdaki Yunanistan’a bakınız, bunu görmeniz mümkün.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VAR

Dolayısıyla, sosyal güvenlik sisteminin mali boyutunu sarsacak bir düzenlemeyi getirmek aslında bu ülkeye yapılabilecek en büyük ihanetlerden bir tanesidir. Vatandaşların bize getirdikleri talepler var, çözüm önerileri var. Biz, kendilerine açıkça söyledik, bu konuları biz değerlendiriyoruz. 1999’da getirilen yasayla oyunun kuralı oyun ortasında değişmiştir, yanlış olan budur. Aslında yeni işe girecekler, yeni başlayacaklar için bu uygulama olsaydı bu sorunları yaşamayacaktık. Ama on yıllık çalışana siz diyorsunuz ki ‘Beş yıl daha fazla çalışacaksınız.’

ACABA NE OLABİLİR?

Mali dengeleri bozma şansımız yoktur. Şimdi, bundan dolayı, ekonomiden sorumlu Bakan arkadaşa soruluyor: ‘Gündeminizde böyle bir şey var mı?’ ‘Yok’ diyorlar, çok doğru söylüyorlar. Bunun yanlışı yok ki. Bizim gündemimizde mali boyutu bozacak, mali dengeleri bozacak bir düzenleme kesinlikle yok. Ama ‘Acaba bir çıkış yolu olabilir mi? Burada bahse konu mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili bir çalışma yapılabilir mi?’ gibi bize gelen teklifler üzerinde biz çalışıyoruz, ne olabilir acaba, nasıl bir çıkış yolu olabilir diye. Özellikle sağlıktan yararlanamayan vatandaşlarımızla ilgili bir çıkış yolu bulunabilir mi diye. Teknik ayrıntılar bunlar. Maliye’den ve Hazine’den sorumlu bakan arkadaşlarımıza sorulan soru ise mali dengeleri bozacak bir yapıda soru sorulduğu için ‘Gündemimizde yok’ diyorlar, son derece de doğru bir değerlendirmedir.”