E Devlet Raporu 2012 Dünya Geneli

Birleşmiş Milletler (BM), dünya ülkelerinin e-devlet konusunda yapmakta oldukları çalışmaları, yürüttükleri projeleri ve sağladıkları gelişmeleri konu alan E-Devlet 2012 raporunu yayımladı.
Türkiye, araştırmada yer alan toplam 190 ülke içerisinde 80. olabilmiş. Geride kalan 2 yıl içerisinde gelişim endeksimiz son derece minik bir büyüme ile sınırlı kaldığı için, gerimizde olan ülkeler de bizi geçmeyi başarmış.

BM üyesi ülkelerin oluşturduğu ağlar ve buna ek olarak ilgili ülkelerin bakanlıklarından sağlanan çeşitli veriler değerlendirilerek hazırlanan raporun başlıca kriterleri arasında sistemler arasında bütünleşik yapının ne derece kurulabildiği, kamu hizmetlerinin entegrasyon seviyesi, geliştirilen e-devlet projeleri ve bu projelerin pratik hayatta vatandaşın işini ne ölçüde kolaylaştırdığı, e-devlet hizmetlerine erişim kolaylığı gibi ölçüler baz alınıyor.

Rapora göre 2012 yılı itibarı ile e-devlet konusunda en başarılı ülkeler sırasıyla Güney Kore, Hollanda ve Birleşik Krallık. G. Kore'nin 2010 yılında da listenin ilk sırasında yer aldığını da not olarak düşelim.

2010 yılının ikincisi Amerika ise bu yıl 5. sıraya gerilemiş. Keza 2010 yılının üçüncüsü olan Kanada da bu yıl 11. sıraya düşmüş.

Kıta ve bölge bazlı hazırlanan rapora göre, en başarılı kıta açık ara Avrupa.

Son 10 yıllık süre içerisinde, e-devlete yönelik kaydedilen gelişmelerde, kıtasal bazda tablo şöyle:

E Devlet BM RaporuYine kıta bazlı başarı ortalaması endeksi ise şöyle:

e devlet kıtalarDoğal olarak bizi ilgilendiren kıta Avrupa. Haliyle de kendimizi Avrupa ile mukayese ediyoruz.

Soldaki grafikte Avrupa'nın en iyi 10 e-devlet'i ve sağdakinde de kıtanın bölge bazlı değerlendirilmesi yer alıyor:

e-Devlet Avrupa

Gördüğümüz gibi hayatın her alanındaki tablo e-devlet'e de yansımış. Klasik biçimde K.Avrupa neredeyse silme kaplamış listeyi.

İskandinavlar gediksiz girerken, Benelüks ülkelerinde ise sadece Belçika eksik kalmış. Avrupa'nın kalan bölgelerinden ise ilk 10'a girebilen sadece 3 ülke (Almanya, İsviçre ve Fransa) mevcut.

Kıtanın genel ortalamasını aşağıya çekense her alanda olduğu gibi Güney ve Doğru Avrupa ülkeleri.

Gördüğümüz gibi raporda Batı Asya bölgesi içerisinde yer verilmiş bize.

Ki zaten Avrupa'ya dahil edilmeyi hak edecek bir karnemiz de yok.

Asya e-DevletGördüğümüz gibi gelişim endeksimiz 2010 yılında 0.4780 iken, 2012'de ise 0.5281'e yükselmiş.

Yani Avrupa'nın en az gelişmiş bölgesi olan Doğu Avrupa'yı bile geçemememiz bir yana, Batı Asya ortalamasının dahi gerisinde kalmışız.

Dünya ortalamasının üzerinde olmamızın tek sebebi ise Afrika'nın ortalamayı alabildiğine düşürmesi.

Raporun tamamını buradan indirebilirsiniz.