BAĞKUR emeklisine 100 150 TL zam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak yasasından faydalanacak 12 bin BAĞKUR'lunun 100-150 lira iyileştirme alacağını söyledi.
Bakan Çelik, dün açıkladığı 12 bin BAĞKUR'lunun da intibak kapsamına alınmasına ilişkin bir soru üzerine, "2000 öncesi SSK'lılarla ilgili sorunu bildiğimiz gibi çözmüştük. Başbakanımız BAĞKUR'lularla ilgili Emekli Sandığı ile ilgili bir sorun olmadığını söylediler. Bizde Emekli Sandığı ile ilgili bir sorun olmadığını ifade ettik.

Ama BAĞKUR'la ilgili ayrıntı yaptığımız çalışmada bu 2002 yılında 3 aylık dönem için 100-150 TL kadar azami bir 3 aylık 12 bin kişinin emekli olduğu ve 12 bin kişi olduğu bir farklılaşma olduğunu gördük. Buradaki intibaksızlığı intibaka dönüştürmeye dönük düzenlemeyi yapıyoruz. Ve Bağkur'lulardan yalnız 12 bin emekli vatandaşımızı ilgilendiren bir düzenleme bu" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE GÖÇ ÜLKESİ HALİNE GELDİ

Bakan Çelik, 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan uygulama kapsamında yabancıların sigorta ödeyerek Türkiye'de çalışma imkanlarının bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "25 Ekim 2011'de Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren bu yabancıların Türkiye'de bulunmaları ile ilgili düzenleme farklı değerlendirmelere konu oluyor.

Türkiye yakın geçmişte yabanılar için göçlerle ilgili olarak bir transit ülke idi. Ama günümüzde Türkiye'de ki ekonomik gelişmeler ve Türkiye'nin kalkınması Türkiye'nin istihdamında başarı elde etmesi göçü transit değil hedef haline getirdi. Türkiye'yi göç ülkesi haline getirdi. Yasadışı göçler artık transit olarak Türkiye'den geçmiyor. Türkiye'de kalıcı hale geldiler. Bundan dolayı buradaki kayıt dışılığın önüne geçmek bir uluslararası mevzuatla paralellik içermesi amacından bu düzenleme gerçekleşti."

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARA TEK KISITLAMA: "KAYIT DIŞI OLMAYACAKSIN"

Ev bakımıyla ilgili komşu ülkelerden Türkiye'de çalışan yabancılar olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Bunların durumu tartışılıyor. Türkiye'de ev bakımı ile ilgili yabancıların çalışmasını istisna tuttuk. Herhangi bir işletmede bir yabancıyı çalıştıracaksanız onunla ilgili kriterler var. Diyoruz ki Türkiye'de o işi yapacak İŞKUR'a kayıtlı bir işçi bu yabancıyı çalıştıramazsınız diyoruz. Bunun gibi kriterler var. Ama ev hizmetleri istisna. Çünkü Türkiye'de bu ihtiyacı karşılayacak oranda ne yazık ki elemanımız yok. Bu boyutta da bir talep söz konusu değil. Yani eleman talebi var ama ona cevap verebilecek arz oluşmuyor. Bundan dolayı bunu istisna tuttuk.

Burada üzerinde duracağımız yasal düzenleme ile amaç kayıt dışılığının önüne geçmek. Bir yasancı uyruklu Türkiye'de ev hizmetleriyle ilgili çalışmak istiyorsa Bakanlığımız müracaatı halinde 15 gün içerisinde onun Türkiye'de çalışıp çalışamayacağını ilgili kendisine bilgiyi iletme imkanımız var. İlgili kurumlarımızda bilgiler toplanıyor ve 15 gün içerisinde evet siz çalışabilirsiniz deme imkanımız var. 1 yıllık bir süre izin verme imkanımız var. Buna 3 yıla, 6 yıla hatta süresize dönüştürme imkanımız var. Dolayısıyla ev hizmetleriyle ilgili bir kısıtlama yok. Tek bir kısıtlama var kayıt dışı olmayacaksın" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETİN 1.5 KATI KADAR BİR UYGULAMANIN SÖZ KONUSU

Yabancılarla ilgili işgücüne talepte bulunan işverenin bu kişilerin primini yatırmakla mükellef olduğunu söyleyen Bakan Çelik, primde şu anda asgari ücretin 1.5 katı kadar bir uygulamanın söz konusu olduğunu kayıt altına 1 Şubat'tan itibaren alınmaya başlandığında bu kişilerin normal çalışanlar ile aynı primi ödeyeceğini söyledi.

İŞ KOLU İSTATİSTİKLERİ

Bakan Çelik İş Kolu istatistiklerinin bu ay sonuna kadar yayınlanıp yayınlanmayacağına ilişken bir soru üzerine, "Önemli ölçüde mesafe aldığımızı söyleyebilirim. Ama henüz barajla ilgili tam bir mutabakat olmadığı için Meclis'e yasayı sevk edemiyoruz. Bizim gayretimizle şu anda bunun bir şekilde neticelenmesi ve yen bir kaosun örgütlenme anlamında yeni bir sorunun yaşanmaması konusunda çaba ve gayret içerisindeyiz. Umuyorum ki endüstriyel ilişkilerimizdeki barış bu yasanında bir an önce yasalaşması çerçevesinde tatlıya bağlanır" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, "istatistikler yayınlanacak mı" sorusuna ise, biz yasanın Meclis'e sevkinde ciddi bir ufuk daralması, kararması söz konusu olduğu için istatistikleri yayınlayacağız. Bu konudaki kararlığımızı daha önce ifade ettik" şeklinde yanıtladı.