28 Şubat Mağduru Öğretmenler Ne Yapsın

TBMM, Mısır El Ezher Üniversitesi ve Suudi Arabistan Medine İslam Üniversitesi’nden aldıkları diplomalarının denkliği 28 Şubat sürecinde iptal edilerek meslekten atılan öğretmenler için MEB’e ve YÖK’ten ne yapılabileceğini sordu.
İsmail Abdullah adlı vatandaş, yurtdışında öğrenim göre bir grup adına TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurdu. Abdullah, 1978'de Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) başvurarak imam hatip lisesi mezunu olduğunu ve yüksek öğrenimini o yıllarda Türkiye ile kültür anlaşması bulunan devletlerden biri olan Suudi Arabistan'da Medine İslam Üniversitesi'nde almak istediğini, diploma denkliği verilmeyecekse kayıt yaptırmayacağını bildirdiğini söyledi.

Bakanlıktan diplomanın denkliğinin YÖK tarafından yapıldığı ve hiçbir sorun olmadığının bildirilmesi üzerine Suudi Arabistan Medine İslam Üniversitesi'nde okudunu kaydeden Abdullah, diplomasının da YÖK tarafından onandığını belirtti. Sekiz yıl öğretmenlik yaptığını ifade eden Abdullah, şöyle dedi:

İstersen hizmetli ol

"Bir gün MEB'den 7 Ağustos 2000 tarihli ve gizli ibareli bir yazı gönderilerek öğretmenlik görevime son verildiği tebliğ edildi. Yazıda dilediğim takdirde Diyanet İşleri Başkanlığı'na geçebileceğim aksi takdirde Genel İdari Hizmetler sınıfında düz memur olarak bir kadroda bulunduğum il emrine atamamın yapılacağı tarafıma tebliğ edildi. Bakanlık görevden alma tasarrufuna ise YÖK'ün 1 Temmuz 1997 tarihli kararını gerekçe gösterdi. Bu yazının ardından kısa bir süre sonra da bakanlıkça öğretmenlik görevime son verilerek Karabük Mustafa Yazıcı Lisesi'ne düz memur olarak atamam yapıldı."

Abdullah, YÖK'ün kararının 28 Şubat sürecinin ürünü olarak alındığını savunurken YÖK'ün kararıyla 116 öğretmenin görevine son verildiğini de kaydetti. Abdullah 28 Şubat sürecinde görevlerine son verilen veya görev değişikliği yapılarak mağdur edilenlerin geriye dönük olarak tüm haklarının ve alacaklarının ödenmesini ve itibarlarının iade edilmesini talep etti.

Haklarımız iade edilsin

Komisyona başvuran ve 28 Şubat mağduru olduğunu belirten Nurettin Güneş de, 1991'de Mısır El Ezher Üniversitesi'nden mezun olduğunu iki ülke arasında kültür anlaşması gereği lisans eğitimini Mısır'da tamamladığını belirtti. 1993'te Eskişehir'de imam hatip lisesinde öğretmenliğe başladığını, 1995-2000 arasında da Sivas'ta görev yaptığını belirten Güneş, 10 yıl önce aldığı diploma denkliğinin YÖK tarafından iptal edildiğini ve öğretmenlikten atıldığını anlattı. Güneş de maddi ve manevi tüm kayıplarının iadesini istedi.

Komisyon da YÖK ve MEB'e yazı göndererek başvuru sahiplerinin iddialarının yanı sıra MEB'in görevden almaya gerekçe gösterdiği YÖK'ün 1 Temmuz 1997 tarihli kararının bir nüshasının da gönderilmesini talep etti. Komisyon, YÖK'ün söz konusu kararıyla öğretmenlik görevine son verilen personel sayısı ile konuya ilişkin yapılan işlemlerin süreci hakkında da bilgi verilmesini istedi. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, YÖK'ün 28 Şubat sürecinde, kendi verdiği diplomaları iptal ederek hukuk garabetine imza attığını belirterek, "Bunlar emir komuta zinciri içinde yapılan, hukuk dışı işlerdir" dedi.