2013 yılında da gündemimiz SGK

Hemen hemen her hafta SGK ile bir husus gündemin ilk sıralarında olabiliyor. Daha 2013 yılının ilk 10 günü dolmadan yine SGK gündemin ilk sırasında... Bu sefer hem intibak hem de bazı konularla ile ilgili kolay ve pratik çözümler getirecek bu kanun değişikliği.

İntibak tamam...

Çözülmesi imkânsız denen intibak ile ilgili kanun sonrası iki milyon dosya SGK personelince tek tek taranarak intibak miktarları belirlendi. Ve intibak zamları 2013 yılı ocak ayı aylıklarında ödenmek üzere tahakkukları yapıldı. Ayrıca sürpriz yapılarak intibak miktarları ile ilgili bilgilerin aylıklardan önce kurumun resmî internet sitesinden (www.sgk.gov.tr) TC kimlik numaraları ile sorgulanarak öğrenilebilme imkânı da getirildi.

Torba yasa ile çözümler...

5510 sayılı Kanun’da değişiklik yapacak olan yasa tasarısı 10.01.2013 tarihi itibariyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa ile süreç içinde sorun olarak tesbit edilen ve yasal değişikliklerle kolay ve pratik çözümler getirecek konular ile ilgili çözümler sağlanmış oldu. Buna göre:

» Gazetecilere yıpranma hakkı verildi: Gazetecilerin yıpranma payı hakları yeni yasa ile yeniden tanınmış oldu. Bu hak 2008 yılında yapılan yasal düzenleme ile iptal edilmişti. Bu hak ile, bir yıllık çalışma karşılığında 90 günlük fiili hizmet zammı (yıpranma hakları) gazetecilere yeniden tanındı. Gazetecilerle beraber milletvekillerine ve dışarıdan atanan bakanlara da bu hak verildi.