2013 son çeyrekte Almanya'dan istihdam sürprizi

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da işsizlik Ocak'ta 10 aydır ilk kez beklenmedik şekilde düştü. Almanya'da işsizlik Ocak'ta beklenmedik bir şekilde düşerek, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin hız kazandığ sinyallerine bir yenisini daha ekledi.
Nuremberg'deki Federal İstihdam Ajansı'nın verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı 16,000 düşüş kaydederek 2.92 milyon kişiye geriledi. Bloomberg anketine katılan 31 ekonomistin medyan tahmini işsiz sayısının 8 bin kişi artacağı yönündeydi. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 6.8'e gerileyerek 20 yılın en düşüğüne işaret etti.

Bundesbank geçtiğimiz hafta ekonominin, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 0.5 düşmüş olabileceği dördüncü çeyrekten toparlanmaya başladığını söyledi. Almanya'da girişimci ve yatırımcıların güveni Ocak'ta beklenenden fazla artış kaydederken, hizmet sektörü aktivitesi de 19 ayın zirvesine tırmandı.

Almanya'nın istihdam piyasasının iyi durumda olduğunu belirten Londra'daki Societe Generale'nin ekonomistlerinden Anatoli Annenkov, ücretlerin oldukça güçlü ve enflasyonunda düşmekte olduğunu, reel gelirin büyüdüğünü ve iç talebin de ekonominin yılın ilk çeyreğinde büyümesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Almanya'da küçük ve orta ölçekli şirketler bu yıl ekonominin düşeceğini beklemelerine rağmen istihdamlarını artırmayı planlıyor.