1 milyon işsize işkur'dan iş müjdesi

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, ''2013'te işe yerleştirme hedefimiz 1 milyon. İşe yerleştirmede karşımıza çıkan en büyük engel mesleksizlik. İşverenin aradığı niteliğe uygun çalışan bulunamıyor'' dedi.

Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında, 107 devlet üniversitesinde irtibat noktası kuracaklarını belirterek, bu ofislerde iş ve meslek danışmanlarının üniversite öğrencilerine danışmanlık hizmeti vereceğini söyledi.
Ülkenin hazır eğitimli işgücünü, işverenlerin aradığı açık işlere yönlendirmek istediklerini anlatan Yazıcı, ''107 devlet üniversitesindeki tüm gençlerimize iş koçluğu yapacağız. Bunun bir benzerini de meslek liselerinde yapacağız. İş ve meslek danışmanlarımız tüm meslek liselerinin son sınıflarına işgücüne dair sunumlar yapacak'' diye konuştu.

Yazıcı, 2012'de 140 bini kamu sektöründe olmak üzere toplam 991 bin açık iş kaydı aldıklarını ifade ederek, geçen yıl 556 bin kişiyi işe yerleştirdiklerini dile getirdi. Yazıcı, ''2013'te işe yerleştirme hedefimiz 1 milyon. İşe yerleştirmede karşımıza çıkan en büyük engel mesleksizlik. İşverenin aradığı niteliğe uygun çalışan bulunamıyor'' dedi.

İşe yerleştirilenlerin yüzde 30'unun kadın olduğuna işaret eden Yazıcı, bu rakamı 2017'de yüzde 35'e yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Geçen yıl kayıtlı işsiz sayısının 2 milyon 372 bin olduğunu hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Bu rakam 2 yıl boyunca sisteme kayıtlı olanlar. Bu süreyi biraz kısaltmak istiyoruz, 1 yıla çekmek istiyoruz. Bu süreyi 1 yıla çekince kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 800 bine düşüyor ama kayıttan silip peşini bırakmayacağız. Tekrar arayacağız, kayıtlarını yenileyeceğiz. Yeni kayıt olarak rakamlar yeniden 2 milyon 300 bini bulacak. Çünkü işsizlerimizle sürekli temas halinde olmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın bize geliş sayısını artırmak istiyoruz. Bir kere kaydolup bir daha İŞKUR'un kapısını çalmamalarını istemiyoruz.''

''İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINDAN FAYDALANAN HER İKİ KİŞİDEN BİRİ O İŞ YERİNDE KALIYOR''

Yazıcı, 2012'de yaklaşık 58 bin kişiyi yurt dışına çalışmak için gönderdiklerini anımsatarak, yurt dışına gidilen ülkelerin başında ağırlıklı olarak Irak ve Rusya'nın geldiğini söyledi.

Türkiye'de faal olarak çalışan 333 özel istihdam bürosunun 2004'ten buyana 268 bin kişiyi işe yerleştirdiğini belirten Yazıcı, ''Özel istihdam bürolarını çok önemsiyoruz. Bu 333 özel istihdam bürolarının her birinin İŞKUR gibi çalışmasını istiyoruz. Yeni bir düzenleme yaptık, bu bürolar artık mesleki eğitim kursu düzenleyebilecek. 268 bin sayısını onlarda da 1 milyon olarak görmek istiyoruz. Profesyonelleşmelerini istiyoruz'' diye konuştu.

Mesleki eğitim programları kapsamında geçen yıl 241 bin kişinin eğitildiğini ifade eden Yazıcı, toplum yararına çalışma programlarından 2012'de 192 kişinin faydalandığını dile getirdi.

İşbaşı eğitim programlarından 2 kişi çalıştıran her iş yerinin faydalanabildiğini, bu durumdaki özel sektör iş yerlerine 3 çalışanın İŞKUR tarafından verildiğini anlatan Yazıcı, bu program sayesinde gençlerin iş tecrübesi edindiğini bildirdi. İŞKUR'a kayıtlı olanların programdan faydalanabildiğine işaret eden Yazıcı, ''Gençlerin 6 ay boyunca işbaşı eğitimindeki maliyetini karşılıyoruz. Günlük 25 lira cep harçlığı veriyoruz, işbaşı kaza sigortası ve genel sağlık sigortasını yapıyoruz. 6 ay boyunca işletmelerde eğitilmelerini sağlıyoruz. Bu programda istihdamda kalma oranı yüzde 50. İşbaşı eğitim programından faydalanan her iki kişiden biri o iş yerinde kalıyor. İşverenlerin de programa yaklaşımı çok iyi. 2012'de 31 bin kişi bu programdan faydalandı'' diye konuştu.

İŞSİZLİK MAAŞI

İŞKUR'un 3 bin 746 iş ve meslek danışmanının geçen yıl 842 bin 419 bireysel görüşme gerçekleştirdiğine dikkati çeken Yazıcı, bu yıl danışmanların 1 milyon bireysel görüşme yapmasının hedeflendiğini vurguladı.

Geçen yıl yaklaşık 370 bin kişiye işsizlik maaşı ödediklerini belirten Yazıcı, şunları söyledi:

''Bugüne kadar 5,7 milyar lira işsizlik maaşı ödendi. İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki rakam bugün itibarıyla 62,4 milyar lira. Buradan kanunlar çerçevesinde olabildiğince sayıda kişinin faydalanabilmesini istiyoruz. Ödenen işsizlik ücreti artırılabilir mi? Elbette artırılabilir ama buradaki en önemli kaygı şu, işsizlik maaşının bir mesleğe dönüşmemesi lazım. Minimum 6 ay maksimum 10 ay olarak ödeniyor. İŞKUR olarak ortalama 5,5 ay işsizlik maaşı ödüyoruz. İşsiz kalan arkadaşlarımız 6 ay beklemeden işe yerleştiriliyor.''

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan GAP'a 11,3 milyar lira aktarıldığına işaret eden Yazıcı, paranın gelir başlayınca İŞKUR'a ödeneceğini ifade etti.
''4447587'' nolu İŞKUR telefon hattının vatandaşların hizmetinde olduğunu bildiren Yazıcı, ''Tüm vatandaşlarımızı, gençlerimizi, işsizlerimizi, çalışıp da işinden memnun olmayanları, herkesi bu telefonu aramaya davet ediyorum. Ofislerimize gelmelerine gerek yok, arasınlar, biz ayaklarına gidelim'' dedi.

''MESLEKSİZLİK KADINLARIN ÖNÜNDE ÇOK DAHA BÜYÜK ENGEL''

İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, geçen yıl sonunda Türkiye İşgücü Piyasası Analizi'ni yaptıklarını hatırlatarak, bu kapsamda 10'dan fazla istihdamı olan özel sektör iş yerlerini ziyaret ettiklerini belirtti. Araştırma kapsamında 53 bin 194 iş yerini ziyaret ettiklerini ifade eden Yazıcı, araştırmayı her yıl güncelleyeceklerini dile getirdi. 6 milyon kişinin çalıştığı iş yerlerine ulaşılan araştırma sonuçlarına göre, 6 milyon kişinin yüzde 10,3'ünün temizlik görevlisi, yüzde 9,7'sinin beden işçisi, yüzde 6,5'inin büro memuru, yüzde 4,0'nin satış elemanı ve ve yüzde 3,6'sının şoför olduğunu söyleyen Yazıcı, kadınların çalıştığı mesleklerin daha çok nitelik gerektirdiğini, mesleksizliğin kadın istihdamının önünde çok daha büyük engel olduğunu vurguladı.

Araştırma kapsamında bin 825 farklı meslekte 215 bin 243 kişilik açık iş tespit ettiklerine işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:

''215 bin açık işin yüzde 36,2'si imalat sektöründe. İnşaat yüzde 12,2, toptan ve perakende ticaret ise yüzde 11,6. Bunları il il biliyoruz. Türkiye'deki açık iş oranı yüzde 3,3. İmalat sektöründe yüzde 5'lik açık iş oranı var. İmalat sektöründe çalışan her 100 kişiye ilave 5 kişiye daha ihtiyaç var. İnşaat sektöründe de çalışan her 100 kişiye karşılık 6 kişiye ihtiyaç var. Açık işlerin meslek grubuna göre dağılımına bakıldığında anlamlı bir tablo var. Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar yüzde 24,7 ile en fazla. Direkt meslek, nitelik gerektiren bir iş. Tesis ve makine operatörleri yüzde 20, nitelik gerektirmeyen meslekler yüzde 16. Açık işlerin yaklaşık yüzde 85 az veya çok mesleki nitelik gerektiriyor.

Açık işlerin mesleklere göre dağılımına bakıldığında 215 bin açık talebinin işin yüzde 9'u beden işçisi, yüzde 12,3'ü temizlik görevlisi. Mesleklere göre açık işlere bakarsak, çağrı merkezi görevlisi yüzde 38, soğuk demirci yüzde 37,5, kaynakçı yüzde 27. Yani Her 100 çalışan kaynakçının yanına 27 kaynakçıya daha ihtiyaç var.''

Açık işlerde talep edilen eğitim düzeyine bakıldığında işverenin nitelikli mesleği olan eleman aradığını anlatan Yazıcı, ''İşveren, ne mezunu olduğunu sorarsanız, 'fark etmez' diyor. Diploma aramıyor. 'Meslek lisesi mi olsun, genel lise mi olsun' diye sorduğumuz zaman genel lise yüzde 7, meslek lisesi 10,4. Biz meslek lisesinin çok daha yüksek çıkmasını isterdik'' dedi.

İşverenlerin, açık işlerde ağırlıklı olarak mesleki bilgi, fiziksel ve bedensel nitelik ve takım çalışması becerisi aradığına dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

''Araştırma sonucunda 2 bin 120 farklı meslekte 270 bin kişinin temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Temininde güçlük çekilen meslek gruplarına bakıldığında tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar, teknisyenlerde sıkıntı var. Temininde güçlük çekilen meslekler de makineci, beden işçisi, satış elemanı, garson diye gidiyor. İşverene eleman temininde güçlük çekme nedenini de sorduk. İşveren, yüzde 55 oranla meslek olmadığı için eleman bulamadığını, yüzde 25 oranla çalışma koşullarının beğenilmediğini, yüzde 26 oranla ücretin beğenilmediğini söylüyor.''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptıkları çalışmalar sonucu sosyal yardım alan 22 bin kişinin işe yerleştirildiğini, 15 kişinin ise meslek kurslarına yönlendirildiğini söyledi.

Kadın konukevinde kalan kadınların işe yerleştirilmesi için çalışma başlattıklarını anlatan Yazıcı, bu kapsamda iş ve meslek danışmanlarının kadınlarla görüşmeler yapacağını ifade etti. Yazıcı, ''Çalışabilir durumda olanların tamamına işe yerleştirmede öncelik verilecek. İş arama esnasında kimliklerini gizli tutuyoruz'' dedi.