İsteğe bağlı sigortalıların son umutları da söndü

1 Ekim 2008 öncesinde hem SSK hem de Bağ-Kur Kanunu'na göre isteğe bağlı sigortalı olmak mümkündü. Ancak çıkarılan yeni kanunla sistem değişti. İsteğe bağlı SSK sigortalısı olan binlerce vatandaş bir gecede Bağ-Kur'lu oldu. Son umut Anayasa Mahkemesi'nin kararındaydı. Ancak mahkeme 'Anayasa'ya aykırı değildir' dedi

İsteğe bağlı SSK sigortalısı olarak prim öderken 1 Ekim 2008'de farkında olmadan isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olan binlerce, beklide on binlerce sigortalının son umutları da Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla söndü. 1 Ekim 2008 öncesinde hem 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre hem de 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre isteğe bağlı sigortalı olunabiliyordu. En az 1080 gün prim ödemiş olanlar SSK sigortalısı olarak devam ettirebiliyorlardı. Emeklilik şartlarını sağladıklarında da SSK'dan emekli olabiliyorlardı.

1 EKİM 2008'DE SİSTEM DEĞİŞTİ
1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda isteğe bağlı sigortalılık yeniden düzenlendi. Zorunlu şekilde sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan, kendi sigortalılığından dolayı aylık bağlanmamış olan 18 yaşını doldurmuş Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarına isteğe bağlı sigortalı olma imkanı sağlandı. İsteğe bağlı sigortalılar aynı zamanda genel sağlık sigortası kapsamına da alındı.

YARGI YOLU DA KAPANDI

Ancak yapılan yeni düzenlemede isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenmiş sürelerin 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilmesi öngörüldü. Daha sonra yapılan değişiklikle, ay içerisinde 30 günden az çalışan veya kısmi süreli (part-time) çalışanlar ile ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin isteğe bağlı sigorta sürelerinin (SSK) kapsamında sigortalılık süresi sayılması benimsenmişti. 
Fakat Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla yargı yolu da tamamen kapanmış oldu.

Bir gecede Bağ-Kur'lu olanların durumu
1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK kapsamında isteğe bağlı sigortalı olanlar yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle, bir gecede 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı oldular. Birçoğu 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için başvurduklarında durumlarından haberdar oldular. 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki isteğe bağlı prim ödedikleri sürenin 42 ayı (1260 günü) aşmış olması sebebiyle 4/a statüsünden emekli olamayacakları kendilerine söylenince şoke oldular. Zira hem SSK hem Bağ-Kur kapsamında prim ödemiş durumuna düştüler ve SSK statüsünden emekli olabilmeleri için son yedi yıllık prim ödeme süresi içinde daha çok SSK statüsünden prim ödemiş olmaları gerekiyordu. Oysa son yedi yıl içinde farkında olmadan Bağ-Kur statüsünde daha çok prim ödemişlerdi.

8 AYLIK İŞÇİ TAZMİNAT ALIR MI?
PATRONUM işten çıkardı. 1992 sigorta girişim. İşten çıkarılan 8 aylık işçinin tazminat ve ihbar hakkı var mı? S. Ünaldı
Sekİz aylık çalışma süresi olan işçinin kıdem tazminatı hakkı olmaz. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için en az bir yıl çalışmış olmak gerekiyor.İşveren tarafından haklı nedenle işten çıkarıldıysanız ihbar tazminatı hakkınız da olmaz. Haklı nedenle işten çıkarılmadıysanız işverenin dört hafta önceden haber vermesi veya haber vermemesi halinde dört haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemesi gerekiyordu.

EMEKLİ AYLIĞIM NEDEN AZALDI?
Şubat'ta SSK'dan emekli oldum. Maaşım 2.172 lirayla başlayıp her ay düşüyor. Bu ay 2.080 lira. Nedeni nedir?. (S. Kurtoğlu)  
AİLE hekimleri hariç, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi ve ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı alınıyor ve katılım payı; emeklilerin aylıklarından kesiliyor. Sağlık hizmeti aldıysanız aylığınızdan katılım payı kesintisi yapılmış olabilir. Sosyal Güvenlik Kurumundan bilgi alabilirsiniz.