İstanbul'da en başarılı 66 lise ödüllendirilecek

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) işbirliğiyle kentteki liselerin akademik başarısının ölçülmesi ve düşük olanların yükseltilmesi amacıyla yürütülen Yönver Projesi kapsamında, YGS-LYS 2011 performanslarına göre, en başarılı 66 lise ödüllendirilecek.

Beyoğlu Öğretmenevi'nde düzenlenen basın toplantısında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Yönver Projesinin, liselerin tomografisi denilen genel anlamda akademik başarılarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi ve başarısızlık sebepleri saptandıktan sonra bunlara müdahale edilmesi anlamında 3 yıldır sürdürüldüğünü söyledi.

Yönver Ödülleri töreninin 21 Ocak'ta yapılacağını anlatan Yıldız, özellikle daha sistematik bakış açısıyla performans ölçerken, girdi ve çıktı analizleriyle liseleri, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Genel Lise ve Mesleki Lise olmak üzere kategorilere ayırdıklarını belirtti.

Yıldız, burada zümre bazlı bir ölçme tekniği kullandıklarını, aynı lisenin matematik zümresi ile Türk edebiyatı zümresinin ayrı ayrı değerlendirildiğini aktardı.

Durum tespiti yapılıp okulların genel fotoğrafı alındıktan sonra aksayan yönlerin telafi edileceğini kaydeden Yıldız, zayıf okulların iyileştirilmesi için zümreler arası işbirliği yapılacağını, örneğin matematik zümresi en iyi olan okulla, matematik zümresi kötü olan okulların birlikte çalışacağını belirtti.

Yönver projesinin akademik bir çalışma olduğunu, bunun sonuçlarına göre okul müdürü ve öğretmenlerinin performansının ölçülemeyeceğine de dikkati çeken Yıldız, ''Bu proje, liselere ayna vazifesi yapacak. Herkes başarısını ve başarısızlığını görecek'' dedi.

Diğer konuşmalar

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer de, Yönver Projesi ile ÖSYM'den alınan verileri işlediklerini, matematik modelleri kullandıklarını ve onların sonuçlarını paylaştıklarını kaydetti.

Bu çıktıların objektif ve bilimsel olması açısından çok önemli olduğuna işaret eden Koçer, böyle liselerin hangi noktalarda bulunduklarını, nerelerde başarılı, nerelerde başarısız olduklarının ortaya çıkarıldığını vurguladı.

Koçer, projenin sadece durum değerlendirmesini içermediğini, mevcut durumun iyileştirilmesi için de çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

İKÜ öğretim üyesi ve Yönver Projesi Genel Koordinatörü Burak Kılanç ise, 2011 yılında liselerin göstermiş oldukları YGS-LYS performansları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeyle toplam 28 farklı ilçeden 66 liseye ödül verilmesi sonucunun ortaya çıktığını kaydetti.

Kılanç, ödüllerin ''Başarı Ödülleri'', ''Takdir Ödülleri'', ''Büyük Ödüller'' ve özel statüde olan ''Bilim Ödülü'' olmak üzere 4 kategoride verileceğini anlatarak, 700'e yakın öğretmenin başarı belgesi ile ödüllendirileceği törenin 21 Ocak'ta Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yönver projesi kapsamında öne çıkan en önemli çalışmanın İstanbul'daki liselerin üniversite sınavlarındaki başarısının tüm detaylarıyla incelendiği İstanbul Lise Tomografisi olduğunu hatırlatan Kılanç, gelecek yıl SBS verileri üzerinden de benzer bir çalışmayı yapmayı öngördüklerini aktardı.

Kılanç, ödüle layık görülenler arasında çok sürpriz liseler bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Çok ilginç bazı istatistikleri paylaşmak isterim. Tahmin ettiğimizden daha yüksek oranda öğrencinin tercih yapmadığını gördük. Öğrenciler tercih yapabilecek barajı aşıyorlar ama tercih kullanmıyorlar. Öğrenciler YGS'deki çapraz testlere dokunmuyorlar bu çok çok önemli bir bulgu. Yani bu el birliğiyle gençleri bilinçlendirip düzeltmemiz gereken önemli eksiklerden biri. Çapraz testte, YGS denilen üniversite sınavının ilk aşamasında ülkemizde bütün liseler ve alanlarda ortak okutulan derslerden sorular çıkıyor. Oradaki sorulardan herkes eşit oranda sorumlu.

Yani bir sözel öğrencisi de, bir Türkçe Matematik öğrencisi de Fen testinden sayısalcılar kadar sorumlu ama maalesef gençler buradan puan kazanacaklarını, ondan sorumlu olduklarını belki de bilmediklerinden, iyi yönlendirilmediklerinden onlara dokunmuyorlar. Her 3 öğrenciden 1'i çapraz teste dokunmamış bu şehirde. Bu sadece İstanbul'a özgü bir istatistik değil diye de tahmin ediyoruz. Hatta bunu alan bazında incelediğimizde de Türkçe Matematik öğrencilerinin her 3'ünden 2'sinin çapraz testten mesela Fen testine dokunmadığını görüyoruz.''

Katsayılar arasındaki farkın kalktığını, bunun belli alanlara gitmeyi kolaylaştırdığını hatırlatan Kılanç, ''Mesela hukuk çok tipik bir örnek. Hukuk Fakültesinde şu anda sayısalcı pek çok öğrenci girmek istiyor. Eskiden katsayılar varken aradaki fark büyükken zaten pratikte neredeyse mümkün değildi. Bir Türkçe Matematikçinin çapraz teste dokunmaması demek daha maçın ilk yarısında yani YGS'de hukuk konusunda sayısalcıların üstünlüğü kaybetmesi demek'' şeklinde konuştu.

Çapraz testlere ne kadar dokunulup dokunulmadığı konusunda geçen sene liseler için bir küçük bir karne çıkardıklarını anlatan Kılanç, sorunun çözümü için bunun önemli bir girişim olduğunu bildirdi.

E-Okul ve e-Karne İlgili Bağlantılar