Yeni yasa ile sosyal güvenlik sisteminde neler değişti

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile sosyal güvenlik sisteminde neler değiştiğini Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel'in anlatımıyla bu sayfada bulabilirsiniz.

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ve Yenilikler Video

Yeni sosyal güvenlik yasası ile neler değişiyor?

Devlet memuru olacağım(pek yakında) şu günlerde beni de yakından ilgilendiren sosyal güvenlik reformu bir çok kişiden tepki aldı. Peki yeni sosyal güvenlik yasası neler getiriyor ve neler götürüyor? Mevcut Sistem ile Yeni Sistemin karşılaştırılmasını yazının devamında bulabilirsiniz.

Mevcut Sistem Yeni Sistem
Emeklilik Yaşı Kadın 43-58, Erkek 47-60 2036′ya kadar kadın 58, erkek 60;
2036-2048 arasında kadın 59-65, erkek 60-65
Prim ödeme gün sayısı İşçi 7 bin gün;
esnaf ve memur 25 yıl
İşçiler için 2008′den itibaren her yıl 100 gün
artarak, 2028′de 9 bin gün olacak
Aylık bağlama oranı Çalışılan yıl başına memurda %3;
işçi ve esnafta %2.6
Yeni memurlar, işçi ve esnafta her yıl için %2
Ölüm-malullük aylığı İşçi 900 gün, esnaf 1800 gün,
memur 3 bin 600 gün
Herkes 1800 günde eşitlenecek
İşsizin tedavisi 90 gün prim ödeyen işçi, işten
ayrılınca altı ay sağlık hizmeti alır.
30 gün primle tedavi hakkı kazanan işçi, işsiz
kalınca sadece 10 gün tedaviden yararlanabilecek
Sağlıkta katkı payı Yatarak tedavide sigortalıya
katkı payı ödemez
Kamu hastanelerinde otelcilik ve öğretim üyesi
farkı, özel hastanelerde %20 fark alınacak.

Sosyal Güvenlik Mevzuatında Neler Değişti?

Sosyal güvenlikte çok şey değişti

SOSYAL Güvenlik Kurumu Müfettişi Mahmut Çolak, eskiden SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı uygulamalarının birbirinden farklı olduğunu bu kanunla farkların en aza indirgendiğini söyledi.

GAZİANTEP Üniversitesinde (GAÜN), 'Sosyal Güvenlik Mevzuatında Gelişmeler' konulu konferans düzenlendi. Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü tarafından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişi Mahmut Çolak katıldı.

Çolak, konferansta yaptığı konuşmada, katılımcılara 5510 Sayılı Kanun Uygulaması ve Genel Sağlık Sigortası hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Sosyal güvenlik sistemi'nin aşamalarını anlatan Çolak, bu reformun sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesi, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası hükümlerinin tek bir kanunla bir araya getirilmesi suretiyle norm ve standart birliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Primsiz ödemeler sisteminin sosyal sigorta sisteminden ayıklanması ve tek elden yürütülmesinin amaçlandığını vurgulayan Çolak, eskiden SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı uygulamalarının birbirinden farklı olduğunu bu kanunla farkların en aza indirgendiğini kaydetti.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Civan ise Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişi Mahmut Çolak'ı Gaziantep Üniversitesi’nde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.