Veliler İKS Sayesinde Nasıl Müfettiş Oluyor

İlköğretim okullarında çocukları olan veliler, İKS sayesinden artık birer "Doğal Müfettiş" oldu. Veliler, öğrenciler İKS MEBBİS ile öğretmenlere okullara not veriyor artık. Evet, yanlış duymadınız, Hababam Sınıfı’na gelen müfettişler, artık online bir görünüm aldı.Veliler, öğretmenin, okulun notunu verecek, müfettişler gereğini yapacak.

İKS şu: İlköğretim Kurum Standartları. Bilgisiyar çağında okullar için bu model geliştirilmiş. Burada öğrencilerle ilgili her bilgi yer alıyor. Veliler de şifreyle girip, istenilen bilgileri burada Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşıyor. Yazılanları öğretmen ve okul yöneticileri geremiyor.

Veliler öğretmenler hakkında not verebiliyor..Müfettişler okula gelmeden okul hakkında tüm biliyor.Şu sğıralarda tüm veliler bu işle meşgul, çünkü öğretmenler belli bir oranda bu katılımı sağlamak için velilere çağrı yapıyor. Evinde bilgisayar olmayan, internet cafeye gidiyor, ya da anket kağıdına yazıp okulda teknik uzmanların girmesini sağlıyor. 

ÖĞRETMENLER TARTIŞIYOR

"Ya bir o eksikti. Bizim veli profilimizle de ne yürür bu iş. Allah aşkına yeter öğretmenleri maskaraya çevirdikleri. Kaç bilinçli veli var ki öğretmeni değerlendirsin. Bizim toplumumuz da bunu uygularlarsa milli eğitim çalıştıracak öğretmen zor bulur.!"

ÖYLE DEĞİL; YANLIŞ BİLİYORSUNUZ

 "Anladığım kadarıyla İKS hakkında pek bilgi sahibi değilsiniz. İKS kurum içi özdeğerlendirme sürecidir.Not verilmesi söz konusu değildir.Ne kurum içinde ne de kurumlar arası bir rekabetin ortaya çıkması söz konusu.Eokul mebbis ve tebbis benzeri bir uygulama ile okulların eğitim yönetim ve fiziki durumları hakkında veri toplayıp analiz edilmesidir.Bunların sonucunda kurum içinde ve dışında düzeltme veya değiştirme sürecine gidilmesidir."

DEĞERLENDİRECEK AMA:

" Kısaca veli ve öğrenciler değerlendirme yapacaklardır. Bu değerlendirme kurumun kendi özdeğerlendirmesi içindir elbet. bu veriler boşuna olmayacaktır.

işte link: https://mebbis.meb.gov.tr/IKS/iks00003.aspx

Kara haber mi? o da nerden çıktı diyeceksiniz muhtemelen.Öğrencinin ve velinin öğretmene not vereği bilgisi kimse tarafından hoş karşılanmaz öyle değil mi?

Çok değerli bir ekip tarafından büyük bir gayret ve özveriyle hazırlanan ve tamamen bize ait olan bu sistem dinamik bir yapıya sahip olacak.Mevcut şartlara göre değişecek ,yenilenecek, rubriklerin sayısı ihtiyaca göre zaman içinde değişiklik gösterecek.Ayrıca bu sistemle birlikte Her okula bir müfettiş ,eğitim koçu olarak görevlendirilecek.Böylece müfettişler soruna dahil edilerek kurum sorunlarını okulun çözmesini istemeyecek, sorun çözümüne ortak olacak.Şu anki şartlar dahilinde kurum sıkıntılarını bir üst makama duyurmak ve buna çözüm bulunmasını sağlamk için yöneticilerinin ne kadar ter döktüğü malumunuzdur.Bu sistemle, ahbap çavuş ilişkisi ile yürüyen bürokrasi resmiyete girecek; personel, malzeme vb ihtiyaçların adil şekilde dağıtımının yapılması sağlanacaktır.

ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİCİLERİ  NEYİ MERAK EDİYOR?

1-Benim okul hakkındaki algılarımı okul yöneticileri beğenmezse onlarla sorun yaşayabilirim.

Sistemde gizlilik esas olduğu için okul yönetimi bilgileri göremez; sadece sayı olarak kaç kişinin sisteme giriş yaptığını görebilir.

2-Sisteme giriş yaparken rolümüz ne olacak? 

Sınıf öğretmenleri ve 6-7-8.sınıflarda sınıf rehber öğretmenleri kendi sınıflarına ait sistem tarafından seçilen öğrenci ve velilerin sisteme giriş yapmalarından sorumludurlar. Öğrencilerin uygun bir zamanda bilgisayarlar ile okuldan sisteme giriş yapmalarını sağlamak zorundadırlar.

Velilerin kendi şartlarına uygun olarak evde, okulda ya da anket yoluyla giriş yapmalarını sağlamalıdırlar.

3-Okul yönetimi işine gelen velilere ve çocuklara veri girişini doldurtabilir. 

Bilgilerin alınacağı çocuk ve veliler sisteme tarafından otomatik olarak seçilecektir. Bu seçimde okulu temsil kabiliyetine sahip örneklem grubu 4-8. sınıf çocukları içerisinden atlamalı ve ardışık olarak sıra ile seçilmektedir.

Çocuk sayısı kadar veli de sistem tarafından yine otomatik olarak seçilecektir. 

4-Çocuklar çeşitli kaygılar ile okul yönetiminden çekinerek gerçeği yazmayabilirler. 

Çocukların verdikleri cevaplar ne okul yönetimi ne de diğer birimler tarafından görülemeyecektir

5-Çocukların bilgisayarı yok, nasıl dolduracaklar?

Tüm çocukların sisteme okuldan giriş yapması gereklidir. Öğrenciler okuldaki bilgisayarlar aracılığı ile, sınıf/şube rehber öğretmeninin rehberliğinde veri girişi yapabileceklerdir 

6-Sistemde karşıma çıkan algılanan yarar düzeyindeki tüm soruları doldurmak zorunda mıyım?

Sorular açılacak sayfalarda bölüm bölüm gelecektir. Bir sayfayı doldurmadan diğer sayfaya geçilemeyecektir. Sayfa geçişlerini sağlamak için her sayfanın kaydedilmesi gerekecektir. Sayfa kaydedildikten sonra tüm sorular bitmeden sistemden çıkış yapılabilir. Daha sonra kalınan yerden devam edilebilir

7-Çocuklar sisteme girdiği zaman tek oturumda tüm soruları cevaplayıp bitirmek zorunda mıdır? 

Çocuklar için bütün soruları tek oturumda cevaplamak yorucu olabilir. Sistemin açık olduğu süre içinde çocukların girdiği veriler sistem tarafından kaydedilir, bir başka oturumda sistem baştan değil, çocuğun kaldığı yerden açılır. 

8-Sisteme istenilen her an veri girişi yapılacak mı?

Kaynak: Eğitim ve Öğretim Kaynakları Destek Platforumu!! https://www.dersimizvar.com/egitim-haberleri/2879-ilkogretim-kurum-standartlari-iks-merak-ettikleriniz.html

 9-Çocuklar neye göre ve nasıl seçilecek? Öğretmenlerin fikri alınacak mı?

Çocuklar sistem tarafından örneklem usulü seçilecektir. Dolayısıyla öğretmen görüşü alınmayacaktır.