Türkiye ile vize muafiyetine yetki çıktı

AB üyeleri, Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki verdi. Lüksemburg'da toplanan AB çalışma ve sosyal güvenlik bakanlarının aldığı kararla AB Komisyonu, Türkiye için vize muafiyeti eylem planını hazırlayıp, müzakereleri yürütecek.

AB'nin bu adımı, müzakereleri 2010 yılında tamamlanan fakat vize muafiyeti süreci için bekletilen Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının da önünü açtı.

Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, geri kabul anlaşmasının paraflanması için AB Komisyonu'na davet edildi.

AB üyelerinin Komisyon'a verdiği vize muafiyeti müzakerelerini yürütme yetkisinde, bu sürecin "kademeli ve uzun vadeli" olduğu, AB ve üye ülkelerle geri kabul anlaşmalarının etkin uygulanması şartının yerine getirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

AB'nin ilgili kararında, aday ülke Türkiye'nin, pozitif gündem kapsamında vatandaşlarının AB'ye seyahatlerinin kolaylaştırılması ve vize muafiyeti perspektifine büyük önem verdiğinin farkında olunduğu belirtiliyor.

Kararda Türkiye ve AB arasında müzakereleri sonuçlanan geri kabul anlaşmasının en kısa sürede hayata geçirilmesi talep ediliyor.

AB kararında Türkiye'ye, kendi toprakları üzerinden AB'ye yönelik yasadışı göçle mücadele çabalarını artırması çağrısı da yapılıyor.

Kararda ayrıca AB üyeleri ve Komisyon'a, Türkiye'ye vize kolaylığı için mevcut vize rejimindeki bütün imkanların kullanılması çağrısına yer veriliyor.

Karara eklenen AB Komisyonu deklarasyonunda ise Türkiye ile müzakerelerde, tüm AB vatandaşlarının Türk vizesinde eşit muamele görmesi ve geri kabul anlaşmasının üye ülkeler arasında ayrım yapılmadan uygulanması için çaba gösterileceği belirtiliyor.

-Türkiye-AB geri kabul anlaşması paraflandı

Türkiye-AB geri kabul anlaşması Brüksel'de paraf edildi.

Müzakereleri 2010 yılında tamamlanmasına rağmen vize muafiyeti süreci için bekletilen anlaşmayı Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel ve AB Komisyonu İçişleri Genel Müdürü Stefano Manservisi parafladı.

Türkiye, geri kabul anlaşmasını imzalamak için AB Komisyonu'nun hazırlıklarına başladığı vize muafiyeti eylem planını bekleyecek.

Geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle Türkiye'ye, AB'ye kaçak yollarla girmiş vatandaşları derhal iade edilecek. Türkiye üzerinden AB'ye giren üçüncü ülke vatandaşlarının iadesi ise 3 yıllık geçiş döneminin ardından gerçekleşecek.

Sayıları yüz binlerle ifade edilen AB'ye Türkiye üzerinden yasadışı yollarla giren üçüncü ülkelerden göçmenlerin geri kabul edilebilmesi için modern mülteci kampları inşa edilecek. AB, iade ettiği mültecilerin barınma maliyetlerini kısmen üstlenecek.

AB'ye kaçak göçün yoğun olduğu ülkelerin bazılarıyla geri kabul anlaşmaları mevcut olan Türkiye, bu sayede kabul edeceği mültecileri kısmen geldikleri ülkelere gönderebilecek.

-''Vize muafiyeti sürecinde ilerleme imkanı sağlandı''-

İçişlerinden sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström, geri kabul anlaşmasının paraflanmasının ardından yaptığı açıklamada, memnuniyet verici gelişmeler yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

''İçişleri alanında Türkiye ile diyalog ve işbirliğimizi güçlendirecek olan bu anlaşmanın resmen imzalanmasını ve yürürlüğe girmesini bekliyorum. Bu aynı zamanda, AB'nin vatandaşlarımızın mobilitesini iyileştirme taahhüdünü desteklediği yönünde Türk makamları ve halkına açık bir sinyal göndererek vize muafiyeti perspektifinde ilerleme imkanı sağlamıştır.''