Sigortalılık Süresi Çakışmalarında Torba Kanuna Göre Özellikli Durumlar

Torba Kanunla yapılan önemli değişiklikle çakışan Bağ-Kur-SSK sigortalılığı durumlarında “Önce başlayanın kesintisiz devam ettiği sürece geçerlidir” ilkesi terk edilerek 4/a (SSK) sigortalılığına üstünlük tanındığını çok önce belirtmiştik. Yine Torba Kanunla yurtdışına Türk işverenlerce Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamamış ülkelerde çalıştırılan işçilerimizin isteğe bağlı olarak kendilerinin ödeyecekleri emeklilik primlerinin 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı statüsünde değerlendirilmesinden vazgeçilerek 01.10.2008'den bu yana ödenen primler de dâhil olmak üzere artık 4/a (SSK) sigortalılığı statüsünde değerlendirileceğini de duyurmuştuk.
Bu nedenle 01.10.2008’den beri söz konusu kapsamda çalışanların emeklilik hesaplarını yeniden yapmalarında yarar bulunuyor. İşte devam eden vergi kaydından dolayı 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılan bir vatandaşımız Türk işverenlerce sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere yurtdışına işçi olarak götürülürse bu çakışma durumuna özel olarak Bağ-Kur sigortalılığı üstün olacak.

Yine Torba Kanunla düzenlenen iki yeni sigortalılık türünden biri olan ayda 10 günden az sözleşmeli çalışan şoförlerle sanatçıların bu sürelerini ayda 30 güm olarak primlerini kendileri ödeyecekleri kısmi iş sigortalılıkları ile Tarım Sigortalısı olmaları durumundaki çakışmalarda önce başlayan sona ermedikçe diğer sigortalılığa geçilemeyecek.

Soru: 16.05.1957 doğ. 10.01.1974 SSK girişim ve şu an askerliğim dâhil 3 bin 200 SSK günüm var. Şimdi isteğe bağlı 400 gün ödersem SSK'dan mı Bağ-Kur'dan mı emekli olurum? Sinan YILMAZ

Cevap: 400 gün isteğe bağlı ödeseniz ve bu süre Bağ-Kur kapsamında sayılsa da primli son yedi yıldaki hizmetlerinize bakıldığında SSK'dan emekli olacaksınız. Aylık kaybınızın olmaması için 400 gün prim ödemenizin 55 yaşını doldurarak SSK'lılıktan yaştan emekliliğe hak kazanacağınız 16.05.2012 tarihinden önce olmasını öneririm.

Soru: 1951 doğumlu annemin 1997-2005 yılları arasında üzerine tütün ekip satmış ve Bağ-Kur tevkifatı yapılmıştır. Emekli olması için nasıl bir yol izlemeliyiz? Salih DERYAL

Cevap: Annenizin 1997'deki Bağ-Kur tevkifatı yanında o tarihten beri Ziraat Odası kaydı da devam ediyorsa 14 yıllık borçlanma yapabilir. Bunun üzerine 1 yıl daha sigortalılığını sürdürerek 2012'de emekli olabilir. Ziraat Odası kaydı yoksa her bir tevkifat yılı için tevkifatın yapıldığı tarihi izleyen aydan itibaren yılsonuna kadar kısmi borçlanma yapabilir. Üzerine 15 yılı (5 bin 400 günü) dolduracağı tarihe kadar Tarım Bağ-Kur sigortalılığını sürdürerek emekli olabilir. Bağ-Kur tevkifatın yapıldığı tarihte annenizin aile reisi olmadığından bahisle ret cevabı verirse mahkeme yoluna gitmenizi öneririm.

Soru: 20.07.1957 doğ. 1989 Mart ayında başlayan SSK sigortalılığımda bugüne kadar 289 günüm var. Buna göre emeklilik şartlarım nedir? Sakibe CENGİZ

Cevap: Sigortalılık geçmişinize göre sizin için uygun olan yöntem yaştan 3 bin 600 günle emekliliktir. Bu bakımdan da 58 yaşına tabisiniz. Eğer son bin 260 günü bilfiil SSK’lı olarak çalışılarak ödenmiş olmak üzere 3 bin 311 gün daha prim öderseniz bu sürenin sonunda emekli olabilirsiniz. Şayet 1989’dan sonra en az 2 yaş arayla iki çocuğunuz olmuş ve en az 2 yaşına kadar yaşamışlarsa bin 440 günlük doğum borçlanmasını toptan ödeyebilirsiniz. Bu da 12 bin 440 TL tutar. Şayet yurtdışında bulunmamışsanız bunun dışında toplu prim ödeme imkânınız da olmaz.

Şevket Tezel / Sözcü