Sigorta şirketi fazla, batabilirler

Ageas Europe Üst Yöneticisi, Türkiye'deki sigorta şirketlerinin sayısının fazla olduğunu belirterek şirketlerin zararının önlenmesi gerektiğini söyledi. Ageas Europe Üst Yöneticisi (CEO) Steven Braekeveldt, Türkiye'de çok sayıda sigorta şirketi bulunduğunu ve mutlaka konsolidasyonun görüleceğini belirterek, ''Şirketlerin çoğu zarar ediyor. Bunun önlenmesi gerekir'' dedi.

Braekeveldt, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ''Türkiye'de Birleşme ve Devralmalar: Rekabetçi Olmak için Nasıl bir İşbirliği Yapılmalı-'' konulu seminerde yaptığı konuşmada, sigorta şirketi olan Ageas'ın 90 milyar avroluk bir faaliyeti bulunduğunu, Türkiye'de yaşam sigortası konusunda uzun yıllar bir şirketle ortaklık yaptıklarını ve bu şirketi sattıklarını, dolayısıyla Türkiye'yi gayet iyi tanıdıklarını söyledi.

Türkiye'de sigorta sektörü hacminin düşüklüğüne işaret eden Braekeveldt, ''Eğer siz dünyanın 16. büyük ekonomisiyseniz ve 10. en büyük ekonomisi olmak istiyorsanız, o zaman mutlaka sigorta sektörünün büyümesi gerekiyor'' diye konuştu.

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ortak aradıklarını anlatan Braekeveldt, ''Bakındık, bakındık, Sabancı'yı gördük. Aksigorta zaten uzun süredir bizim listemizde bulunuyordu. Kendileriyle müzakereye oturduk. Birinci görüşmemiz sadece strateji üzerineydi. Türkiye'de yaşam sigortası dışındaki alanlarda daha çok fırsat gördük ve Aksigorta'dan çok güzel şeyler öğrendik. Türkiye, Ageas için en çok istikbal vaat eden piyasalardan biri olmaya devam ediyor'' şeklinde konuştu.

Kurallar ve mevzuatın sık değişmesini eleştiren Braekeveldt, ''Kurallar bu kadar hızlı, bu kadar çabuk değişirse yandık. Neden mevzuat hemen değişiyor- Bir bakıyorsunuz ortaklık, birleşme ve devralmadan önce geçerli olan kurallar toptan değişmiş. Düzenleme, regülasyonlar iyidir. Ama düzenlemeler, kurallar bu kadar hızlı değişir ve aşırı miktarda kurallar olursa, bu o ülkenin yatırım ortamını çok iyi etkilemez. Oyun oynarken kurallar değişmez'' yorumunu yaptı.

Steven Braekeveldt, Türkiye'deki sigorta sektörüne de değinirken, ''Türkiye'de çok sayıda sigorta şirketi var. Konsolidasyon mutlaka görülecektir. Şirketlerin çoğu zarar ediyor. Bunun da önlenmesi gerekir'' dedi.

"ACIBADEM'DE SERMAYE PİYASALARINI İYİ DEĞERLENDİRDİK"

Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar da mali müşavirlik işinden sağlık sektörüne giriş sürecini anlattığı konuşmasında, kurumsal işe girme fikrinden yola çıktıkları Acıbadem işinde aslında sermaye piyasalarını iyi değerlendirdiklerini söyledi.

2000 yılında ilk kez halka açıldıklarını hatırlatan Aydınlar, ''Sağlık sektöründe halka arz yaptığımız zaman bizden önce başarısız bir halka arz vardı. Ankara'da bir hastane halka açılmış ve sonunda iflas etmişti. 1993 yılında şirketin yönetimi ve çoğunluk hisselerini aldığımda bankalar kredi vermiyordu. 'Bu sektöre yatırım yapılır mı-' diye bakıyorlardı. Zaman içinde bizim gösterdiğimiz performans ile bütün bankaların, yatırımcıların ilgisini çekmeye başladık'' diye konuştu.

Türkiye'de birleşme ve satın alma, yabancı ortaklıkların önündeki engellere ilişkin de Aydınlar, kayıt dışılığın mutlaka önlenmesi gerektiğini, sağlık sektöründe kuralların çok sık değiştiğini, bu nedenle bir strateji öngörmenin zor olduğunu söyledi.

DOW CHEMİCAL İLE ORTAKLIK GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR

Akkök Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Ali Berkman da bu yıl içinde sürdürdükleri ve kısa bir süre sonra anlaşmayı tamamlayacakları ortaklık görüşmeleri bulunduğunu, Dow Chemical ile yüzde 50-50 üzerine ortaklık yapmak üzere görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti.

Berkman, bir ülkenin hukuk ve vergi konusundaki tablosu, teşvikin hangi sektörlere yapılacağı, bürokrasiyle olan ilişkinin birleşme ve satın almalarda etkili unsurlar olduğuna dikkati çekti.

YATIRIMCILAR GÖZLERİ KAPALI YATIRIM YAPMIYORLAR

Morgan Stanley & Co Yöneticisi Scott Matlock ise uluslararası lider firmaların bulunduğu bir ortam isteniyorsa bunu iç piyasanın da desteklemesi gerektiğini ifade ederek, ''Yatırımcılar hemen gözleri kapalı gelip yatırım yapmıyorlar. Çok derinliğine araştırma yapıyorlar, yüksek kalitede bilgi almak istiyorlar. Bir şirketi satın alırken, bunu pazarlıkla da açık artırmayla da yapsak kesinlikle çok bilgi sunmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Matlocak, Türkiye'nin vergiyle ilgili konuları düzeltmesi, birleşme ve devralmalar açısından bilginin kalitesini yükseltmesi halinde çok olumlu bir uluslararası yatırım ortamı oluşturabileceğini vurguladı.