SGK reformuna rehberlik ettiler

Manisa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Sosyal Güvenlik Reformu hakkında üyelerine yönelik bilgilendirme semineri düzenledi. Seminerde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Saygı, SGK'nin işleyişi hakkında bilgiler verdi.

Manisa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili olarak Kültür Merkezi Belediye Meclis Salonu'nda 'Rehberlik ve Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi. Manisa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından organize edilen seminere, SGK Başmüfettişi Fettah Ufaklı, SGK İl Müdürü Murat Saygı, İl Müdür Yardımcıları İbrahim Topçu ve Ekrem Taşbaşı ve odaya üyesi muhasebeciler ve mali müşavirler katıldı.

ÖNEMLİ OLAN STANDART BİRLİĞİNİN SAĞLANMASI

Seminerin açılış konuşmasını yapan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Sadık İrier, "Sosyal Güvenlik Reformu'nun en önemli sebebi, norm ve standart birliğinin sağlanmasıdır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, eksik, yetersiz, karmaşık ve atıf maddeleri fazla olan bir yapıdadır. Öyle ki, konunun uzmanları bile, bu kanunla getirilen düzenlemeleri anlamakta zorlanmaktadır. Özellikle bilfiil uygulamanın içinde olan meslek mensuplarını; gerek uygulamada karşılaşabilecekleri sorunların çözümünde, gerekse de işletme sahibi müşterilerinin daha doğru bilgilendirilmesine katkıda bulunacak bu günkü 'Sosyal Güvenlik Reformu Rehberlik ve Bilgilendirme Toplantısı'nı düzenledik" dedi.

SGK'NIN İŞLEYİŞİ HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Oda Başkanı İrier'in konuşmasının ardından SGK İl Müdürü Murat Saygı, SGK'nın işleyişi ve yapılan yeni düzenlemeler ile ilgili olarak oda üyelerine bilgiler aktardı. Murat Saygı, sosyal güvenlikte yapılan bu reformların bazı nedenleri olduğunu belirterek, nedenleri hakkında bilgiler verdi.

Murat Saygı, "Reformun yapılmasındaki neden, demografik değişim. Sosyal güvence ve yükümlülükleri arasında norm ve standart birliğinin olmaması, nüfusun tamamını koruma kapsamına alınmaması, finansmanla ili sorunlar, sosyal güvenlik açıkları, aktif pasif oranları, erken emeklik, prime esas kazançların düşük gösterilmesi, kayıt dışı istihdamın yüksek olması ve aylık bağlama oranının yüksek olması, reformun yapılma nedenleri arasında yer alıyor. Reformda amaçlanan ise, sigorta hak ve yükümlülüklerin eşitlendiği, mali olarak sürdürülebilir tek bir emeklilik sigorta sisteminin kurulması, Nüfusun tamamına eşit, kolay ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunumunu finanse eden genel sağlık sigortası sisteminin oluşturulması hedefleniyor. Bununla birlikte dağınık bir halde yürütülen sosyal yardımların merkezi olarak izlenebildiği, nesnel yararlanma ölçütlerine dayalı bir sosyal yardımlar sisteminin oluşturulması ve halen güvenlik kurumları tarafından sürdürülen primsiz ödemelerin toplulaştırılması, yeni kurumsal yapının oluşturulması suretiyle yukarıda belirtilen 3 temel işlevin mali disiplin içinde, bütünleşmiş, etkin ve vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştıracak şekilde sunulması amaçlanmıştır" dedi.

Saygı'nın sunumunun ardından SGK Başmüfettişi Fettah Ufaklı da yaptığı sunumla katılımcıları bilgilendirdi.