Sosyal Güvenlik Kurumu, özellikle bu köÅŸede yer verdiÄŸimiz bazı hatalarını düzelten genelgesini yayınladı. Genelge bazı konuları düzeltti ancak bazı çalışanları ek-6 kapsamına alarak yeni hatalar getirdi.
Bir noter emekli olunca veya tayini çıkınca, yeni noter gelinceye kadar yerine orada çalışan biri noter vekili olarak atanıyor ve vergi mükellefi sayılıyordu. Bu sebeple aslında oranın SSK’lısı olması gerektiÄŸi halde kendisine BaÄŸ-Kur borcu çıkarılıyordu. Genelgeyle bu husus düzeltildi.
“...Noter vekilleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 66’ncı maddesi gereÄŸince serbest meslek erbabı sayılmakla birlikte noterin görevden ayrıldığı sürede geçici süreyle noterlik görevinin vekâleten yürütülmesi iÅŸi 5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendine tabi sigortalı olmalarını gerektirmemekte olup, bunlar hakkında 2008 yılı Ekim ayından sonra da 5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılık hükümleri uygulanacaktır.”
TESCİLSİZ İSTEĞE BAĞLILAR KURTULDU
GeçmiÅŸ yıllarda isteÄŸe baÄŸlı sigortalı olmak için en azından geçmiÅŸte bir müddet SSK’lı çalışmak gerekiyordu. Ancak bazı sigortalıların hiç tescilleri olmadan isteÄŸe baÄŸlıya baÅŸlatıldıkları sonradan anlaşılınca tüm ödediÄŸi isteÄŸe baÄŸlılar yok sayılıyor ve mahkemelere iÅŸ yoÄŸunluÄŸu olarak dönüyordu. Åžimdi genelgeyle bu husus da düzeltildi. İşte o bölüm:
“DiÄŸer taraftan, sigortalı iÅŸe giriÅŸ bildirgesinin gerçek dışı bildirim olup olmadığı hususunda kurumca zamanında yeterli araÅŸtırma yapılmadan 506 sayılı kanun kapsamında tescil edilip isteÄŸe baÄŸlı sigorta ve 2925 sayılı kanuna tabi sigortaya devam ettirilen ve primleri uzun bir süre tahsil edilen sigortalıların, sigortalılık tesciline iliÅŸkin çalışmalarının fiili olup olmadığı konusunda herhangi bir denetim yapılması istenmeyecektir.”
OKUL MÜDÜRLERİ CEZALARDAN KURTULDU
Okul müdürleri veya MEB yetkilileri de staja gönderdikleri öÄŸrenciler için SGK’ya yasal süresi içinde iÅŸe giriÅŸ bildirgesi vermek zorundalar, ama yasayı tam olarak bilmediklerinden veya okul müdürü ile MEB arasında iletiÅŸimsizlik olduÄŸundan yüklüce idari para cezası alıyorlardı. Åžimdi bunlara verilen İPC’lerden de vazgeçildi.
“Devredilen sosyal güvenlik kurumlarının yönetim kurulu kararları Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun 3.12.2010 tarihli ve 2010/46 sayılı kararı gereÄŸince incelenerek devamı uygun görülmeyen kararlar yürürlükten kaldırıldığından 5510 sayılı kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi 3308 sayılı kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve iÅŸletmelerde mesleki eÄŸitim gören öÄŸrencilerin iÅŸe giriÅŸ bildirgesinin geç verilmesinden dolayı 2008 yılı Ekim ayı ile 3.12.2010 tarihleri arasında idari para cezası uygulanmayacaktır.”
DEÄžNEKÇİLER VE SERVİS GÖREVLİLERİ DE EK-6 SİGORTASINA ALINDI
Genelgeyle ek-6 sigortası denilen (ayda 10 günden az çalışan) ve primlerini çalışanların kendi ceplerinden ödedikleri (garip bir sigorta çeÅŸidi) sisteme deÄŸnekçiler, servis host ve hostesleri de alındı. Artık bu sayılanlar da primlerini kendi ceplerinden ödeyecekler.
“Kanunun ek 6’ncı maddesinde ticari taksi, dolmuÅŸ ve benzeri nitelikteki ÅŸehir içi toplu taşıma araçlarında kısmi süreli çalışanlar sigortalı sayılmakta olup, ÅŸehir içi toplu taşıma araçlarının (taksi, dolmuÅŸ, otobüs) geliÅŸ ve gidiÅŸ saatlerini kaydeden, bekleyen yolcuların sıra düzenini saÄŸlayan ve bu araçlara binme iÅŸini organize eden kiÅŸiler (deÄŸnekçi, kâhya, simsar, çığırtkan vb. isimlerle adlandırılanlar) ücretlerini günlük ya da haftalık olarak dolmuÅŸ hattındaki ÅŸoförlerden almakta olduklarından bunların ek 6’ncı maddeye tabi sigortalılık talepleri kabul edilecektir.
28.8.2007 tarihli ve 26627 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet YönetmeliÄŸi gereÄŸince, zorunlu eÄŸitim kapsamındaki okul öncesi ve diÄŸer öÄŸrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmek amacıyla taşıma yapacak gerçek ve tüzel kiÅŸilerin yeterlilik ve çalışma ÅŸartları belirlenmiÅŸ olup bu araçlarda okul öncesi çocukları ve/veya ilköÄŸretim öÄŸrencilerini taşıyan okul servis araçlarında, araç içi düzenini saÄŸlayan, öÄŸrencilerin araca iniÅŸ ve biniÅŸlerinde yardımcı olan rehber personel bulundurulması yükümlülüÄŸü bulunmaktadır. Kısmi süreli olarak çalışan bu kiÅŸiler müracaatları halinde ek 6’ncı madde kapsamında sigortalı olabileceklerdir.”
2007 - 2019 © Tüm hakları saklıdır..
Gizlilik Politikası | Hizmet Şartları