Memurlar grevde

KESK, KAMU-SEN ve MEMUR-SEN hükümetin önerdiği zam oranına tepki olarak ortaklaşa 1 günlük grev başlattı. Hükümetle yaptıkları zam görüşmelerinden sonuç çıkmayınca grev kararı alan memurların 1 günlük "iş bırakma" eylemi Ankara genelinde başladı.

Hükümetin 2012 için açıkladığı yüzde 3.5+4 zam oranını kabul etmeyen KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen'e bağlı, kamu çalışanları Ankara'da iş bıraktı. Grev kapsamında sağlık çalışanları, sabahın erken saatlerinde hastanelere muayene için gelen vatandaşlara bildiri dağıttı. Ankara Gar'ında saat 00.00'da başlayan iş bırakma eylemi ise sürüyor. Ankara'da Yüksek Hızlı Tren seferleri dışındaki seferlerin iptal edildiği öğrenildi. Memurlar, gün içerisinde Ankara'nın çeşitli noktalarında eylemlerini sürdürecek.

OKULLARA GREV PANKARTI ASILDI

Hükümetle yapılan görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine kamu çalışanları bir günlük grev başlattı. Karar doğrultusunda bazı devlet daireleri ve okullara 'Bu iş yerinde grev vardır' yazılı pankart asıldı.

Hükümetle yapılan pazarlığın olumsuz sonuçlanmasının ardından, alınan karar doğrultusunda Kamu –Sen, Memur –Sen, KESK ve Eğitim Bir-Sen'e bağlı memurlar bugün iş bırakma eylemi yapıyor. Bu kapsamda İstanbul'un çeşitli noktalarında protesto gösterileri yapılacak. İstanbul'da bazı kamu kurumlarına 'Bu iş yerinde grev vardır' yazılı pankartlar asılmaya başlandı.

Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde toplanan memur sendikaları okul kapısına grev pankartını astı. Grevle ilgili bilgi veren sendika yetkilisi Recai Ocak, hükümeti protesto etti. 

KAPISINDAN GERİ ÇEVRİLENLER DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ

Hükümetin toplu sözleşme masasında önerdiği zam teklifini yetersiz bulan memurlar bir günlük grev kararı aldı. Grev nedeniyle hastanelerin kapısından geri çevrilen vatandaşlar duruma tepki gösterdi. 

Türkiye Kamu-Sen ve KESK başta olmak üzere bazı sendikalar, hükümetin toplu sözleşme masasında önerdiği zam teklifine tepki olarak bir gün grev kararı aldı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelen hastalar da grev nedeniyle geri çevrildi. Muayene olmadan geri dönmek zorunda kalan Basri ve Hatice Akça çifti, 'Muayene olamadık. Acilde de doktora ilaç yazdıramıyoruz. Yapacak bir şey yok, sonra geleceğiz' dedi.

Ahmet Yüksel isimli bir vatandaş da, muayeneye geldiklerini belirterek "Grev varmış, tedavi olamadık. Boşu boşuna sabahtan beri burada dolaşıyoruz. Böyle grev olmaz' diye konuştu.

Taksim İlkyardım Hastanesi'nde ise grevdeki memurlar hastane bahçesinde hastalara grevin amacını anlatmaya çalıştı. Muayene randevularını internetten güçlükle aldıklarını belirten vatandaşlar ise duruma tepki gösterdi. Hastane kapısından geri çevrilen bazı hastalar, 'Madem öyle randevu vermesinler. İşten izin alıp geliyoruz. Mağdur olan biziz' diye konuştu.

Grevden haberi olmadığını belirten bir genç de yaşlı annesini hastaneye getirdiğini ifade ederek, 'İşimi gücümü bırakıp geldim. Yaşlı kadını buralara kadar getirdim' dedi.

Öte yandan İstanbul'da memurların farklı noktalarda toplanıp öğle saatlerinde Beyazıt Meydanı'na yürüyüp eylem yapacağı belirtildi.

Malatya Gar'ında eylem 

Malatya Gar binasının önünde bir araya gelen KESK, KAMU-SEN ve MEMUR-SEN sendikalarına üye bir grup ortak eylem yaparak, Malatya Gar binasına "Bu işyerinde grev var" pankartını asarak, 1 günlük eylemi başlattılar.

Eylemde konuşan TUS Malatya Şube Başkanı Yusuf Kayan, "Sefalet zammına teslim olmayacağız. 23 Mayıs'ta 1 gün hizmet üretmeyeceğiz. Hükümet grev kararımızı açıklamamız ardından 2012 yılının ilk dilimi için yüzde 3.5, ikinci dilimi için yüzde 4, 2012 yılı için ise zam oranının 3+3 olarak açıklamıştır. Yüzdelik zam tartışmalarının içine ikramiye, yemek hakkı, fazla çalışma ücreti, yol ve servis gibi bir çok sosyal hak ise hiç konuşulmamaktadır. Aynı hükümet bir yılda doğalgaza yüzde 34, kömüre yüzde 26, mazota yüzde 24, benzine yüzde 23, elektriğe yüzde 19 zam yapmıştır. Bu da yetmezmiş gibi milletvekiline yüzde 45, bürokratlara yüzde 30 zam yapmıştır" dedi.

Eylemde TUS, UÇMS ve BTS Malatya Şubeleri ortaklaşa olarak TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü'nde 1 günlüğüne grev başlattılar. Eylem, Malatya Gar binası girişine, "Bu işyerinde grev var" pankartının asılaması ile sona erdi.

Memurların ilk eylemi tren seferlerine takıldı

Hükümet ile kamu sendikaları arasındaki pazarlıklardan sonuç çıkmaması sebebiyle memur sendikalarının grevi saat 00.00'da başladı. Eskişehir tren istasyonunda KESK'e bağlı demiryolu sendikalarının başlattığı grev, tren seferlerine takıldı. Eskişehir – İstanbul arası tren seferlerinin 2 yıllığına durdurulması nedeniyle grev yapan sendikalar, iş bıraktıracak tren bulamadı.

Hükümet'in 2012 için son sınır olarak açıkladığı yüzde 3.5-4 oranını kabul etmeyen Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, KESK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların eylemi 23 Mayıs'ın ilk saatlerinde başladı. Eskişehir tren istasyonunda bir araya gelen KESK'e bağlı Türk Ulaşım-Sen, Birleşik Taşımacılık Çalışanları ve bağlı demiryolu sendikaları greve başlamak için saat 00.00'ı bekledi. Sendika üyeleri garın 1. peronuna 'Bu işyerinde grev var' pankartı asarak grevi başlattı. Bu sırada sendika üyeleri zammı protesto eden sloganlar attı.

Grup adına konuşma yapan Türkiye Kamu Sen İl temsilcisi Şükrü Erkoca, sendikalar olarak grev kararı alınmasının ardından meydanlara çıkacaklarını belirtti. Erkoca, "Biz hep şunu söyledik. Bizi bu noktaya getirmeyin. Biz alanlara çıkarız, meydanları dar ederiz demiştik. Siz yapamazsınız, edemezsiniz düşüncesindeydiniz. Ancak şunu görecekler. Yarın grev meydanı memurun, çalışanın bayram meydanına dönecek. Çünkü haklarımızın alacağımız günün başlangıcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Eskişehir Garı'ndaki son sefer olan İzmir Mavi Treni saat 23.35'te istasyondan ayrıldı. Eskişehir – İstanbul arası tren seferlerinin hızlı tren çalışması nedeniyle geçici olarak 2 yıllığına durdurulması, eylem yapan sendika üyelerinin durduracak tren bulamamasına yol açtı. Tren garının birinci peronuna astıkları pankartın önünde nöbet tutmaya başlayan sendika üyelerinin, sabah ve öğlen saatlerinde Eskişehir'den kalkacak olan trenlerin grev gerekçesiyle çalışmalarına engel olacağı öğrenildi.

TCDD, ''memur eylemi''ne yönelik tedbir aldı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD), memur sendikalarınca bugün yapılması kararlaştırılan eylemden yolcularının olumsuz etkilenmemesi için gerekli tüm tedbirleri aldığı bildirildi.

TCDD'den yapılan açıklamada, söz konusu eylem kararı üzerine 22 Mayıs saat 13.00'ten itibaren TCDD'nin trenle seyahat edecek yolcularının eylemden olumsuz etkilenmemesi için gerekli tedbirlerin alındığı belirtilerek, konunun TCDD Genel Müdürlüğü ve Bölge müdürlükleri tarafından yakından takip edildiği kaydedildi.

TCDD: ''Yüksek Hızlı Trenler karşılıklı olarak tarifesine uygun vaktinde sefere çıkmıştır''

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), memur sendikalarınca yapılan eylemden yolcularının olumsuz etkilenmediğini bildirdi.
TCDD Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, ''Ankara, Konya ve Eskişehir'den Yüksek Hızlı Trenler karşılıklı olarak, tarifesine uygun vaktinde sefere çıkmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin seferlerine devam ettiğini bildirdi

TCDD Genel Müdürlüğü, Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin seferlerine devam ettiğini bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, memur sendikalarınca iş bırakma eyleminin olduğu belirtilerek, buna rağmen Ankara, Eskişehir ve Konya'dan Yüksek Hızlı Trenlerin karşılıklı olarak vaktinde hareket ettikleri kaydedildi.

Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin hareket saatlerine uygun seferlerine devam ettiği vurgulanan açıklamada, garlarda, bilet satışları dahil yolcu ihtiyaçlarını karşılayacak bütün hizmetlerin sürdürüldüğü belirtildi.

BAŞKENT'TE 'İŞ BIRAKMA' EYLEMİ BAŞLADI

Hükümetle yaptıkları zam görüşmelerinden sonuç çıkmayınca grev kararı alan memurların 1 günlük "iş bırakma" eylemi Ankara genelinde başladı.

Hükümetin 2012 için açıkladığı yüzde 3.5+4 zam oranını kabul etmeyen KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen'e bağlı, kamu çalışanları Ankara'da iş bıraktı. Grev kapsamında sağlık çalışanları, sabahın erken saatlerinde hastanelere muayene için gelen vatandaşlara bildiri dağıttı. Ankara Gar'ında saat 00.00'da başlayan iş bırakma eylemi ise sürüyor. Ankara'da Yüksek Hızlı Tren seferleri dışındaki seferlerin iptal edildiği öğrenildi. Memurlar, gün içerisinde Ankara'nın çeşitli noktalarında eylemlerini sürdürecek.

KONYA'DA KESK'TEN ZAM EYLEMİ

Konya'da KESK üyeleri hükümetin önerdiği zam oranına tepki göstermek için tren garına giderek seferleri engellemeye çalıştı. Tren garına alınmayan KESK üyeleri basın açıklaması yaparak dağıldı.

Türkiye genelinde memur zammına tepki olarak eylem kararı alan KESK üyeleri gece yarısı itibari ile tepkilerini göstermeye başladı. Konya'da KESK üyeleri hızlı tren ve yük trenlerinin seferlerinin yapıldığı tren garına gece yarısından sonra gelerek eylem yapmaya çalıştı. 

Seferlerin yapılmamasını isteyen KESK üyeleri adına Konya KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Cebrail Bektaş açıklama yaptı. Bektaş, "Hükümetin açıkladığı zam oranın kamu emekçileri ile dalga geçer gibi 3 artı 3'ten, 3.5 artı 4'le son noktayı koydu. Kamu emekçilerini yok sayan, onların sesine kulak vermeyen, yüzlerce talebi bir kenara iterek onların talebini yüzdelik artışlardan ibaret olduğunu kamuoyuna yansıttı. Masa başında taleplerimizi yok sayan hükümete karşı kamu emekçilerinin sesine kulak vermezseniz, daha önceki iktidarlarda olduğu gibi baraj altında kalırsınız" dedi.

Basın açıklamasının ardından KESK üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.

BURSA'DA ÖĞRENCİLER OKULDAN, HASTALAR HASTANE KAPISINDAN GERİ DÖNDÜ

Memur federasyonlarının hükümetin teklif ettiği zammı kabul etmemesi üzerine aldığı iş bırakma eylemi nedeniyle Bursa'da binlerce öğrenci okul kapısından, hastalar da hastane kapısından geri döndü.

Bursa'da Memur Sen, Kamu Sen ve KESK'e bağlı memurlar iş bıraktı. Sabah saatlerinde okullara giden öğrenciler, öğretmenlerin iş bıraktığını öğrenince geri dönmek zorunda kaldı. Bazı öğrenciler bu duruma sevinerek, "Bugünlerde yoğun sınavlarımız vardı. Bir nebze de olsa rahatladık. Arkadaşlarla deniz kenarına gidip stres atacağız" dedi.

Öte yandan hastanelerdeki doktorlar da iş bırakma eylemine gitti. Acil ve yoğun bakım haricinde doktorlar ve sağlık çalışanları iş bıraktı. Bursa Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan Türk Sağlık Sen Başkanı Mustafa Köse, "18 aydır beklenen toplu sözleşme görüşmeleri sonunda hükümet tavrını sermayeden yana koymuştur. Ülkemizin 20 milyon kesimi yok sayılmıştır. Biz de bu sebeple iş bırakıyoruz" dedi.

Polikliniğe gelen hastalar kapıdan geri dönerken, bazıları ise doktorların eylemine destek verdi.

DİDİM DEVLET HASTANESİ'NDE GREV VAR

Hükümet ile memur sendikaları arasında anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle bugün tüm ülke genelinde yapılan greve Didim Devlet Hastanesi'nden de destek geldi. Hastane bünyesinde yer alan Acil Servis, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları bölümü hariç diğer bölümlerde hizmet verilmiyor.

Memur sendikalarının tüm ülke genelinde bugün gerçekleştirdiği greve Didim Devlet Hastanesinden de destek geldi. Türk Sağlık-Sen ve SES Didim Temsilcileri tarafından hastane greve gidilirken Hastane bahçesine 'Görevdeyiz, Grevdeyiz' yazısı asıldı. Öte yandan Acil Servis bölümünün dışında Hastane Polikliniğinde Kadın Doğum ve Hastalıkları ile Çocuk Hastalıkları bölümleri dışından diğer polikliniklerde hizmet verilmedi. Poliklinik doktorları ve hemşireler hastane bahçesinde oturarak ve hizmet vermeyerek greve destek oldukları görüldü. Hastaneye gelen bazı vatandaşlar ise grev eylemini eleştirerek 'Haklarını aramak istiyorlarsa sokağa çıksınlar; burada hastayız ama hizmet alamıyoruz. Böyle bir şey var mı? Haklarını arayacak diye biz de burada hasta olarak mı bekleyelim?' ifadeleri kullanıldı.

Grev nedeniyle poliklinik bölümlerinde yoğunluğun olduğu da gözlerden kaçmadı.