Memur Sen Tüzük

Memur-Sen Tüzük; Memur Sendikaları Konfederasyonu Tüzüğü Tam Metin;

MEMUR SENDİKALARI KONFEDERASYONU ANA TÜZÜĞÜ

 

I- GENEL ESASLAR:

KONFEDERASYONUN ADI, KISA ADI, GENEL MERKEZİ VE ADRESİ

Madde 1- Konfederasyonun adı: Memur Sendikaları Konfederasyonu

            Kısa Adı: MEMUR-SEN

            Konfederasyonun Genel Merkezi: Ankara

            Konfederasyonun adresi: Özveren Sok. No:9/4 Demirtepe/ANKARA

            Konfederasyon merkezinin il içindeki adres değişikliğine Yönetim Kurulu, başka bir il’ e nakline ise Genel Kurul karar verir.

KONFEDERASYONUN FAALİYET ALANI


Madde 2- Konfederasyonun faaliyet alanı, ilgili mevzuatına göre Türkiye genelinde faaliyet göstermek üzere kurulmuş olan kamu görevlileri sendikaları ile bu sendikaların teşkilatlandığı kamu kurum-kuruluşlarında ve çalışma hayatı ve sendikal haklarla ilgilenmek üzere kurulmuş olan uluslararası kurum ve kuruluşlar kapsamında faaliyet gösterir. Konfederasyona üye sendikaların, üyeleri ile dahil oldukları hizmet kollarındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu görevlileri de Konfederasyonunun faaliyet alanına dahildir.

KONFEDERASYONUN AMACI

Madde 3- Konfederasyon; Temel insan hakları ilkelerine dayanan, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, millet iradesine de milletin seçtiği idareye de saygı gösterilen, katılımcı demokrasinin yerleştiği, özgür birey ve sivil toplum örgütlerine gerçek anlamda var olma ve düşünce üretip teklifler sunma hak ve imkanlarının hayata geçirildiği, kimsenin ötekileştirilmediği, farklılıkların zenginlik olarak kabul edildiği, ücretlerde ve gelir dağılımında adaletin sağlandığı, sendikal hakların evrensel ilkelere ve uluslararası sözleşmelere dayalı olarak tam anlamıyla hayata geçirildiği, çalışanların insan olmanın onurunu her yönüyle yaşayabildiği, demokratik sosyal hukuk devleti olmanın gereği olarak her vatandaşın devlet imkânlarından eşit şekilde yararlandığı, laiklik ilkesinin düşünce ve kanaat özgürlüğü ile din ve vicdan hürriyetinin gerçek anlamda teminatı haline getirildiği,  medeniyet köklerimizde var olan değerleri idrak etmiş daha özgür, daha müreffeh ve daha mutlu insanların yaşadığı, daha güçlü, daha zengin Türkiye idealine ulaşmaya katkı sunmayı amaçlar.

Konfederasyonun amaçlarına ulaşabilmesi için;

a-Sendika mensuplarına, insan onuruna yaraşır bir hayat düzeyi sağlamak için elverişli ücret ve sosyal yardımlar ile daha iyi çalışma şartları ve mesleki saygınlık kazandırmayı,

b-Üye sendika mensuplarının en iyi biçimde bilgilendirilmelerini, mesleklerinde ilerlemelerini sağlamayı ve aile fertlerinin, eğitim, sağlık, sosyal ve hayat şartlarının iyileştirilmesini ve geliştirilmesini, emeklilik, malûllük, dul ve yetim kalma durumlarında gerekli koruma ve bakım tedbirlerinden faydalanabilmelerini,

c-İşverence mağdur edilmeleri halinde üye sendika mensuplarına hukuki ve sosyal yardımlar yapmayı,

d-Üye Sendikalar arasında dayanışma, birlik ve beraberliği sağlamayı,

e-Üye sendikaların kadın üye mensuplarının mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılmasına, temel insan hak ve hürriyetlerinden yararlanmalarına yardımcı olmayı,

f- Herkesin fırsat eşitliği içinde parasız eğitim ve öğretim hakkından faydalanmasını,

g-İnsanların dil, din, ırk, mezhep ve siyasi düşünce farkı gözetmeksizin sorumluluk ve haklarını öğrenerek yetişmesi, toplumun adalet ve barış içinde yaşaması amacıyla yapılacak her türlü gayret ve çalışmalara destek vermeyi,

h-Ülkenin çıkarlarını zedeleyen her türlü oligarşiye ve vesayet rejimine karşı çıkarak, katılımcı demokrasiye ulaşmayı,

i-Toplumsal meseleler karşısında sorumluluk bilinci ile düşüncelerini ortaya koymayı, projeler geliştirmeyi ve bu düşüncelerini hayata geçirebilmek için gerekli mücadeleleri yapmayı,

j-Kamu grev ve siyaset hakkını elde etmeyi.

KONFEDERASYON ANA TÜZÜĞÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİ

Madde 4-Tüzük değişikliği, Genel Kurula katılan delegelerin 1/10 u tarafından, Genel Kurul Divan Başkanlığına verilecek yazılı önergenin, mevcut delegasyonun 2/3 ünün açık oyla kabul etmesi ile yapılabilir.  Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

KONFEDERASYONUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 5- Konfederasyon, Anayasa, yasalar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf ve üye devlet olarak bağlı olduğu uluslararası sözleşme ve şartlardan doğan hak ve yetkilerine dayanarak üyelerinin ortak ekonomik, sosyal, kültürel ve demokratik hak ve menfaatlerini adalet ve eşitlik ilkelerine uygun olarak korumak ve geliştirmek için gerekli çalışmayı yapar. Bu amaçla, tüzel kişi olarak genel hükümlere sahip olduğu yetkilerden başka;

a-Yasal yetkiler çerçevesinde toplu sözleşmeye esas teklifler hazırlar ve toplu sözleşme çalışmalarına katılır, temsilci gönderir.

b-Toplu sözleşme sonucunda anlaşmaya varılan mutabakat metinlerinin uygulanmasını izlemek üzere idari kurumlara üyeler arasından temsilciler gönderir.

c-Yetki ve toplu sözleşme uyuşmazlıklarında ilgili makamlara ve yargı organlarına başvurur, görüş ve önerilerini sunar, taleplerde bulunur.

d-Devlet Personel Mevzuatında kamu görevlilerinin temsilini öngören çeşitli kurumlara temsilci gönderir.

e-Çalışma hayatından, mevzuattan, toplu sözleşmeden doğan hususlarda üyelerinin ve mirasçılarının davalarını takip eder, üyelerine ve mirasçılarına adli yardımda bulunur.

f-Mevzuat ve uluslararası antlaşma, sözleşme hükümlerine göre toplanan kurullara gerektiğinde temsilci gönderir.

g-Verimlilik araştırmaları yapar, sonuçlarla ilgili raporlar düzenler, önerilerde bulunur ve işverenlerle bu konularda ortak çalışmalar yapar.

h-Üye sendikaların kurulu bulundukları hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluşlarında örgütlenmesine, bu kurum ve kuruluşlardaki kamu görevlilerinin sendikalarına üye olmasına destek verir.

i-Amaçlarına ulaşabilmek için, seminer, konferans, panel, açık oturum, kurultay ve kurs gibi eğitim ve kültürel faaliyetlerde bulunur.

j-Üye sendikalarla birlikte; eğitim, sağlık ve spor tesisleri, tatil ve dinlenme merkezleri, lokal, misafirhane, kreş, öğrenci yurdu ve benzeri sosyal tesisler kurar veya kurulmasını destekler. İlgili mevzuatında izin verilmesi kaydıyla bu ve benzeri tesisleri işletir.

k-Üyesi olan sendika mensuplarının ve toplumun kültürel gelişmesine katkıda bulunabilmek için kütüphane, kitapevi ve basımevi kurar ve işletir. Kitap yayını, süreli ve süresiz yayınlar yapar.

l-Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla evlenme, doğum, hastalık, ihtiyarlık, ölüm, açığa alınma, işsizlik gibi hallerde yardım ve eğitim amacıyla sandıklar kurulmasına yardımcı olur ve yönetir.

m-Yangın, su baskını, deprem gibi tabii afetlerin vukuunda, gerektiğinde üyelik şartı aranmaksızın nakit mevcudunun % 10’ unu aşmamak kaydı ile afete uğrayan bölgelerde konut, sağlık ve eğitim tesisleri yapar ve bu amaçla kamu kurum ve kuruluşlarına ayni ve nakdi yardımda bulunur.

n-Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla kooperatifler kurulmasına yardımcı olur ve nakit mevcudunun % 10’ undan fazla olmamak kaydıyla bu kooperatiflere kredi verir.

o-Üye sendikaların ve üye sendikaların üyeleri başta olmak üzere kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerini korumak ya da geliştirmek amacıyla uluslararası sendikal kuruluşlarla işbirliği yapan, söz konusu kuruluşlara üye olabilir, uluslararası sözleşmelerle oluşturulmuş örgüt ve kuruluşların genel kurulları ile diğer çalışmalarına katılabilir. İhtilaç duyulması, iç hukukun ve uluslararası mevzuatın uygun olması halinde uluslararası nitelikte sendikal üst kuruluşların oluşumunda öncülük yapabilir ve katkı sunabilir.

p-Nakit mevcudunun %10’undan fazla olmamak kaydıyla sınai ve ekonomik teşebbüslere yatırım yapar.

r-Amaç ve görevlerinin gerektirdiği taşınır ve taşınmaz mülk edinir.

s-Anayasa, mevzuat ve uluslararası onaylanmış sözleşmelerden doğan diğer görev ve yetkilerini yerine getirir.

II- ÜYELİK

ÜYELİĞİN KAZANILMASI

Madde 6- Konfederasyona, ilgili mevzuatına göre kurulmuş olan kamu görevlileri sendikaları üye olabilir.

Konfederasyona üye olmak isteyen sendika başvurusunu, ilgili mevzuatında ve kendi tüzüğünde belirtilen şartlara uygun olarak genel kurulunda Konfederasyona üye olma kararını da ekleyerek yazılı olarak gerçekleştirir.

Konfederasyon Yönetim Kurulu, sendikanın üyelik başvurusunu inceleyerek başvurunun kabulüne veya reddine karar verir. Başvuru sonucunda verilen karar, ilgili sendikaya yazılı olarak bildirilir.

Başvurusu hakkında 30 gün içerisinde karar verilmeyen sendika, üyeliğe kabul edilmiş sayılır.

            Üyeliğe kabul edilen sendika, Konfederasyon tüzüğünü, tüzüğe bağlı olarak yürürlüğe konulacak yönetmelikleri ve Konfederasyon zorunlu organları tarafından alınmış ve alınacak kararları da kabul etmiş olur.

ÜYELİKTEN AYRILMA:

Madde 7-Üye sendika, Konfederasyon üyeliğinden çekilme isteğini, sendikanın çekilmeye dair genel kurulda aldığı karar ile birlikte Konfederasyon yönetim kuruluna bildirir.

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA:

Madde 8-Konfederasyonun tüzük, amaç ve ilkelerine uymayan, sendika üyelikten çıkarılır. Üyenin konfederasyondan çıkarılma kararı, disiplin kurulunun yaptığı soruşturma sonucu düzenleyeceği rapora istinaden Yönetim Kurulunun teklifi üzerine genel kurulca verilir.

            Genel Kurulun üyelikten çıkarma kararı vermesi halinde durum ilgili Bakanlığa ve ilgili sendikaya yazı ile bildirilir. Hakkında çıkarılma kararı verilen sendikanın, genel hükümler çerçevesinde yargı yollarına başvuru hakkı saklıdır.

ÜYELİKTEN ÇIKARILMAYI GEREKTİREN HALLER:

Madde 9- Aşağıda belirtilen haller Konfederasyon üyeliğinden çıkarılmayı gerektirir:
a-Üye sendika tarafından Konfederasyonun amaç ve prensiplerine aykırı kararlar alınması,

b-Konfederasyon tüzüğü ve yönetmelik hükümlerine, yönetim organlarının kararlarına aykırı davranışlarda bulunulması,

c-Üye sendikanın yönetici ve üyelerinin konfederasyon organlarında görev alan üyeler hakkında asılsız ihbar, şikayet ve bunları tahkir ve tezyif edici beyanlarda bulunması,

d-Üye sendika tarafından Konfederasyon sırlarının açığa vurulması veya Konfederasyonun geleceğinin tehlikeye düşürülmesi yahut gelişmesine engel olacak eylem ve çalışmalarda bulunulması.

III. KONFEDERASYONUN TEŞKİLAT VE ORGANLARI:

Madde 10-Konfederasyon Organları;

1- Zorunlu Organlar

a- Genel Kurul,

b- Yönetim Kurulu,

c- Denetleme Kurulu,

d- Disiplin Kurulu,

2- İstişari ve Diğer Organlar

a- Başkanlar Kurulu,

b- İl ve ilçe temsilcilikleri,

            Yönetim Kurulu zorunlu organların yetki ve görevlerini devretmemek, çalışma şekil ve şartlarını hazırlayacağı yönetmelikle belirlemek kaydı ile Danışma Kurulu, AR-GE Kurulu, Onur Kurulu, Kadınlar Komisyonu, Engelli Çalışanlar Komisyonu isimlerinde organlar oluşturabilir.
Gerekli gördüğünde aynı şartlarda başka istişari organlar da kurabilir. Kurulacak bu kurul komisyonların çalışma şekli, seçimi, çalışma alanı vs. gibi konular hazırlanacak yönetmeliklerde belirtilir.

GENEL KURULUN OLUŞUMU:

Madde 11- Genel Kurul, Konfederasyonun en üst kademesi ve en yetkili organıdır. Konfederasyon Yönetim ve Denetleme Kurulu asil üyeleri, bu sıfatlarıyla Genel Kurula doğal delege olarak katılırlar. Genel Kurul, Yönetim ve Denetleme kurulu asil üyeleri dahil olmak üzere 400 delegeden oluşur. 

            Yönetim kurulu ve genel denetleme kurulu asil üyeleri haricindeki Genel Kurul delegeleri;

a- Konfederasyona üye sendikaların üye sayılarının toplamının (Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üye sayısı hariç olmak üzere) geriye kalan delege sayısına bölünmesiyle “Bir Delegelik İçin Gereken Üye Sayısı”nın tespit edilmesi,

b- Sendikaların üye sayısının “Bir Delegelik İçin Gereken Üye Sayısı”na bölünerek üye sendikalara düşen delege sayısının belirlenmesi ve Yönetim Kurulu tarafından sendikalara yazılı olarak bildirilmesi,

c- Üye sendikaların genel kurullarınca, Konfederasyon Yönetim Kurulu tarafından bildirilen sayıda delegenin seçiminin gerçekleştirilmesi

suretiyle belirlenir. Sendika üye sayılarının tespitinde, Genel Kurul öncesinde Resmi Gazete’de yayımlanmış en son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tebliğinde yer verilen sayılar dikkate alınır.

Üye sendikalar, kendilerine düşen Konfederasyon Genel Kurul delegelerinin seçimini; Konfederasyon Genel Kurulu öncesinde sendika üye sayılarına ilişkin en son tebliğin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten sonra ve Konfederasyon Genel Kurulundan en az iki ay önce gerçekleştirirler. Bu hükme aykırı şekilde ve belirtilen tarihler arasında gerçekleştirilmeyen seçimle belirlenenlerin delegelikleri kabul edilmez. Genel Kurul delegelerinin seçim takvimi, Konfederasyon Yönetim Kurulu tarafından üye sendikalara, delege sayılarının yazılı olarak bildirilmesiyle başlar.

            Sendikalar, Konfederasyon Genel Kurul delegeliğine seçilenleri, Konfederasyon Genel Kurulundan en az bir ay önce Konfederasyona yazılı olarak bildirirler.

 

GENEL KURULUN TOPLANMA VE ÇALIŞMA ŞEKLİ:

Madde 12- Konfederasyon Genel Kurulu üç yılda bir olağan olarak toplanır. Genel Kurula çağrı Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılır. Genel Yönetim Kurulu tarafından; toplantının yeri, günü, saati, gündemi ile çoğunluk sağlanamaması halinde en geç 15 gün içinde yapılacak ikinci toplantının günü, saati ve yeri ilk toplantıdan 15 gün önce ilan edilir. İlanın ne şekilde yapılacağı Yönetim Kurulu kararıyla tespit edilir.

Genel Kurulu delegelerinin listesi ve diğer bilgiler mahalli mülki amirliğe ve Seçim Kurulu’na yazılı olarak bildirilir.

Genel Kurul, Yönetim Kurulu tarafından ilan edilen gün, saat ve yerde salt çoğunlukla toplanır. İlk toplantıda salt çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantıda salt çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılanların sayısı delege tam sayısının üçte birinden az olamaz.

Toplantı için yeter sayıya ulaşıldığının yoklama yapılarak tespit edilmesi halinde Genel Kurul, Genel Başkan veya Genel Sekreter tarafından açılır.

Genel Kurulu idare etmek üzere bir başkan, iki başkan vekili ve lüzumu kadar katip üye seçilir. Genel Kurul Başkanlık divanı, delegeler arasından seçilir. Divan Başkanı, genel kurula katılan misafirler arasından da seçilebilir.

Genel Kurulda yalnız gündemdeki maddeler görüşülür. Delege tam sayısının en az 1/10’u tarafından verilen önergenin Genel Kurul tarafından kabul edilmesi kaydıyla, gündeme madde eklenebilir veya gündemden madde çıkarılabilir.

            Genel Kurulda, zorunlu organların seçimi hariç olmak üzere diğer bütün seçimler açık oylamayla yapılır.

 

GENEL KURULA BAŞVURMA:

Madde 13- Yönetim Kurulunca üyeliğe kabul edilmeyen veya Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılan sendika yahut kişiler Genel Kurula başvurabilir. Genel Kurulca verilen kararlar kesindir. Ancak ilgililerin yargıya başvuru hakkı saklıdır.

            Konfederasyondan ihracı, Konfederasyon Genel Kurulunca onanmış kuruluş veya kişi hakkında verilen bu kararı ancak Konfederasyon Genel Kurulu kaldırabilir. Genel Kurula başvuranlara usulüne uygun şekilde savunma hakkı tanınır.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL:

Madde 14- Olağanüstü Genel Kurul, Yönetim veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya bir önceki Olağan Genel Kurul delegelerinin en az 1/5’inin yazılı isteği üzerine yönetim kurulunun kararı ile toplanır.

            Olağanüstü Genel Kurul talebinde bulunan delegeler yazılı dilekçelerinde genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını gerektiren sebepleri açıkça belirtmek zorundadırlar.
Konfederasyon Genel Kurulunun olağanüstü olarak toplanabilmesi için delege tam sayısının beşte birinin aynı yönde ve istekte bulunma şartı aranır. İlk talep tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Konfederasyonun evrak kalemine tarih ve sayı verilmek suretiyle kaydı yapılan dilekçeler dikkate alınır. Bu süre içerisinde yeterli sayıya ulaşamayan başvurular reddedilmiş sayılır. Yeterli başvurunun sağlandığı tarihten itibaren altmış gün içinde olağanüstü genel kurul toplanır.

            Olağanüstü genel kurul çağrısının süresi içinde yapılmaması halinde üyelerden birinin başvurusu üzerine, iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkeme, genel kurul delegeleri arasından seçeceği üç kişiyi altmış gün içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.
Olağanüstü Genel Kurul gündemi olağanüstü genel kurul talebinde bulunan kurul veya delegelerin dilekçelerinde açıkladıkları istekler doğrultusunda yönetim kurulunca belirlenir.
Olağanüstü genel kurulda yalnız toplanmayı gerektiren konular görüşülerek karara bağlanır, gündem dışı konular görüşülmez ve bu yönde teklifte bulunulamaz. Olağanüstü genel kurulda, bu tüzüğün 12. maddesinde belirtilen toplantı usul ve esaslarına uyulması zorunludur.

            Delege sıfatı; bir önceki olağan genel kurula seçimle gelen üst kurul delegeleri ile yine bir önceki olağan genel kurulda yönetici olarak seçilen ve bu görevlerinden dolayı kanunen delege olanları kapsar. Bir önceki olağan genel kurula yöneticilik görevlerinden dolayı delege olarak katılan, ancak olağan genel kurulda yeniden seçilemeyenler ile kanuni bakımdan delegelik hakkı olmayanlar olağanüstü genel kurula katılamazlar.

GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:

Madde 15- Yasalar ve tüzüğün diğer maddelerinde gösterilen ve Genel Kurul tarafından yerine getirilmesi zorunlu olan hallerden başka;

a-Zorunlu organların seçimini yapmak,

b-Genel Kurul toplantısında hazır bulunanlar tarafından tüzüğün 4. maddesine göre tüzükte değişiklik yapmak,

c-Yönetim Kurulu faaliyet raporunu ve denetleme kurulu raporunu görüşmek ve ibrası hakkında karar vermek,

d-Yönetim Kurulunca hazırlanan çalışma programı ve bütçeyi karara bağlamak,

e-Disiplin Kurulunun kararlarına karşı yapılacak itiraz ve müracaatları görüşüp karara bağlamak.

f-Tüzükte yazılı amaç ve ilkelerin gerçekleştirilmesi için yönetim kuruluna yetki vermek,

g-Genel Kurula intikal eden konuları görüşüp karara bağlamak,

h-Konfederasyon hizmetlerinde kullanılmak üzere; motorlu taşıt alımı, satımı, kiralanması; gayrimenkul alımı, satımı, kiralanması,  gayrimenkulün yapımı, yaptırılması, alt ve üst yapı projelendirmesi, bu işlerin ihale edilmesi, kullanılacak her türlü makine, teçhizat, araç, gereç ve ihtiyaçların yurt içi ve yurt dışı temini, alımı ve ithalatı işlemlerini yapmak, bu konularla ilgili Yönetim Kuruluna yetki vermek,

            Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde faaliyet gösteren özel veya resmi kurum ve kuruluşlardan, bankalar ve finans kurumlarından;   borç ve kredi alma ve sair alacakları talep, tahsil ve ahzu kabza, sulh ve ibraya, bu hususlarla ilgili borç ve kredi sözleşmeleri ve taahhütlerini tanzim ve imzalama ve sair işlemleri takip ve neticelendirme, ihtarname, ihbarname ve vesair evrakı tanzim ve imzalama, ilgili makamlara ibraz, yanlışlıkları düzeltme, banka, banka şubeleri ve özel finans kurumları, ilgili diğer kurum ve kuruluşlara müracaatla borç ve kredi taleplerinde bulunma, kredi açma, kredi kapatma, teminat mektubu alma, ilgili banka tarafından talep edilen kredi sözleşmelerini ve taahhütnameleri ile eklerini imzalama, talep, tahsil ve ahzu kabza, bankalarla sulh ve ibraya, borç ve kredi beyan ve taahhütlerinde bulunma, evrak ve belgeleri imzalama, kullanılacak kredilerin teminatı olmak üzere ilgili bankada bulunan her türlü varlıklar ile hesapları ilgili bankaya rehin verme, rehin sözleşmelerini imzalama, gerektiğinde kefil olma, kefalet sözleşmesini imzalama, taşınmazlarını dilediği sıra ve dereceden bankalar lehine ipotek verme, borcu vadesinde ödeme, gerektiğinde tecil, yapılandırma ve taksitlendirme, bu kredi ve kredi sözleşmeleriyle ilgili iş ve işlemleri takip ve neticelendirme, imzalama hususlarında gerekli bütün iş ve işlemeleri yapma, finansal kiralama sözleşmeleri tanzim ve imzalama, bu suretle taşınır ve taşınmaz mal, hak ve alacak iktisap etme, satın alma ve gerektiğinde bunları adi yada finansal kiralama yoluyla kiralama, Konfederasyonu temsil ve ilzam etme ve gerektiğinde bu işlemlerle ilgili Genel Yönetim Kurulu üyelerinden bir yada birkaçını yetkilendirmek dahil olmak üzere genel yönetim kuruluna yetki vermek.

i-Ulusal ve uluslararası kuruluşlara üye olmaya veya üyelikten ayrılmaya karar vermek veya Yönetim Kuruluna yetki vermek.

j-Konfederasyon hizmetleri için geçici veya daimi olarak istihdam edilecek personele verilecek ücret, ödenekyolluk ve tazminatların tavanını belirlemek.

k-Konfederasyon organlarında görev alan yöneticilere verilecek maaş, ücret ve her türlü ödenek ve yollukları tespit etmek, taban ve tavanını belirlemek, gelecek döneme ait bütçeyi görüşüp karara bağlamak.

l- Konfederasyonun feshine 36. madde esaslarına göre karar vermek,

m-Mevzuatta veya Konfederasyon tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer işlemlerin yerine getirilmesi ve herhangi bir organın görev alanına girmeyen konuları karara bağlamak Genel Kurulun görevlerindendir.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

Madde 16- Yönetim kurulu, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.

a- Tüzüğü uygulamak ve gerektiğinde yorumlamak,

b- Genel Kurul kararlarını ve Konfederasyonunun üye olduğu üst kuruluşların kararlarını uygulamak,

c- Genel Kurulu toplantıya çağırmak, Genel Kurulun toplanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,

ç- Faaliyet raporunu, mali raporları ve tahmini bütçeyi hazırlayıp Genel Kurula sunmak,

d- Bütçe fasılları ve yıllık bütçeler arasında aktarma yapmak,

e- Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve karara bağlamak,

f-  Konfederasyona üyelik için başvuran sendikaların bu istemlerini kabul veya reddetmek,

g- İhtiyaç duyduğu bilimsel ve teknik büroları oluşturmak, üst düzey eğitim hizmeti verecek nitelikte akademi ve/veya enstitü kurmak, bu birimler için gerekli elemanları istihdam etmek, ücretlerini, çalışma şartlarını tespit etmek, Konfederasyon bünyesinde çalışan kişiler için Konfederasyon adına anlaşmalar ve akitler yapmak,

ğ- Üye sendika yöneticileri ile üyelerinin sendikal alanla ilgili donanımlarını artırmak ve meslekleri ile bilgilerini artıracak kurs ve konferanslar tertiplemek; eğitim, sağlık ve spor tesisleri, kütüphane, basın işleri için gerekli tesisleri kurmak, üye sendikaların mensuplarının boş zamanlarını iyi ve nezih bir ortamda geçirmeleri için imkan sağlamak,

h-Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla evlenme, doğum, hastalık, ihtiyarlık, ölüm, işsizlik gibi hallerde yardım ve eğitim amacıyla sandıklar kurulmasına yardımcı olur ve yönetir.

ı- Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla mensupları için kooperatifler kurulmasına yardım etmek ve nakit mevcudunun % 10’undan fazla olmamak kaydıyla kooperatiflere kredi vermek,

i-Üyelerinin mesleki eğitim, bilgi ve tecrübelerini yükseltmek için çalışmak,

j-Nakit mevcudunun % 10’undan fazla olmamak kaydıyla sınai ve iktisadi kuruluşlara yatırımlar yapmak,

k-Taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda alınan, Genel Kurul tarafından Yönetim Kuruluna verilen yetki uyarınca gerekli işlemleri yapmak ve bu işlemlerin yapılması hususunda görevlendirilecekleri tespit etmek,

l-Yasalara, Genel Kurul kararlarına, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilenleri (Üye sendikaları, sendika yöneticileri ve temsilcilerini) Disiplin Kuruluna sevk etmek,

m-Hesap raporunu, bütçe ve tüzük tadil raporunu hazırlayarak Genel Kurula sunmak,

n-Başkanlar Kurulu, İl ve İlçe Temsilcilikleri, Danışma Kurulu, AR-GE Kurulu, Onur Kurulu, Kadınlar Komisyonu, Engelli Çalışanlar Komisyonu ve gerek görülen diğer istişare organları oluşturmak veya kapatmak ve bu organlara başkan, yönetici ve yeterli eleman atamak, gerektiğinde değiştirmek, İl ve İlçe temsilciliklerinin seçimi ve çalışma esaslarını hazırlayacağı yönetmelikle belirlemek,

o- Uluslararası kuruluşlarca verilen kredilerin ne şekilde kullanılacağını tespit etmek,

ö- Her nevi taşınır mal edinmek ve lüzumunda satmak,

p- Yasalar ve uluslararası sözleşmeler hükümlerine göre kurulan resmi veya özel kurul veya kurumlara katılacak temsilci veya delegeleri seçmek, yurt içinde veya dışında tertiplenecek etkinlik ve gezilere katılacakları tespit etmek,

r-Yolluk, satın alma ve tesellüm, burslar, il ve ilçe temsilcilikleri, oluşturulan kurul veya komisyonlar, Genel kurul çalışmaları ve hizmetlerin ifası bakımından, ihtiyaç duyulan yönetmelikleri hazırlamak, değiştirmek, yürürlüğe koymak veya kaldırmak,

s- Genel Kurul tarihinden önce delegeler arasında gerekli gördüğü ön komisyonları kurmak,

ş- Tüzük hükümlerine uyulmasını sağlamak, amaç ve ilkelerin gerçekleştirilmesine gayret etmek,

t- Türkiye’deki memur hareketini ilgilendiren çalışmaları izlemek, gerekli araştırma ve incelemeleri yapmak, teşkilatlanma, eğitim, toplu görüşme vb. konularda her türlü çalışmaları yürütmek, gerekli tedbirleri almak,

u- Aidatların muntazam tahsilini ve giderlerin bütçeye uygunluğunu temin etmek, giderlerde tasarruf sağlamak, gelirlerin çoğalması için tedbirler almak,

ü- Üye sendikalar ile il ve ilçe teşkilatları arasındaki dayanışma ve işbirliğini arttıracak uygulamalarla Konfederasyonun çatı kuruluş kimliği algısını kuvvetlendirmek.

YÖNETİM KURULUNUN ÇALIŞMA ESASLARI

Madde 17-Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları;

a- Yönetim Kurulu en az ayda bir olağan olarak toplanır. Genel Başkanın veya yokluğunda Genel Sekreterin çağrısı üzerine gerektiğinde olağanüstü toplantı yapar.

b- Yönetim Kurulu toplantı yeter sayısı, üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Karar yeter sayısı, toplantıya katılanların salt çoğunluğudur. Oyların eşitliği halinde, Genel Başkanın katıldığı taraf, çoğunluğu sağlamış sayılır.

c- Geçerli mazereti olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına dört kez katılmayan, alınan kararlar çerçevesinde gerçekleştirilen eylem ve etkinliklere katılmamakta ısrar eden, tüzük hükümlerine ve kararlarına uymayan, görev ve yetkilerini kötüye kullanan veya üye sendikaların şeref ve haysiyetini lekeleyecek fiil ve hareketlerde bulunan Yönetim Kurulu üyesi, Yönetim Kurulu kararıyla Disiplin Kuruluna sevk edilir. Disiplin Kurulunun inceleme ve soruşturma sonucunda yapacağı teklif, Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Yönetim kurulu ve Konfederasyon zorunlu organları hakkında haksız ihbar ve şikayette bulunanlar hakkında, şikayete maruz kalanın talebi halinde tahkikat açılır ve yukarıdaki hükümlere göre işlem yapılır.

d- Yönetim Kurulu gündemi, Genel Sekreterlikçe hazırlanır. Kararlar karar defterine yazılır ve toplantıya katılanlar tarafından imza edilir. Karar defteri ile diğer belgeler Genel Sekreterlikçe saklanır.

KONFEDERASYON ZORUNLU ORGANLARI ÜYELİK ŞARTLARI

Madde 18- Konfederasyon Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu asil ve yedek üyeliklerine, Konfederasyona üye sendikaların üyeleri aday olabilir.

            Emekli olma hariç, çekilme, göreve son verilmesi veya sair nedenlerle kamu görevinden ayrılanlar ile Konfederasyona bağlı sendikanın üyeliğinden ayrılanların zorunlu organlarındaki görevleri sona erer. Ancak, kamu görevliliğine son verilmesine ilişkin işlem aleyhine dava açanların zorunlu organlardaki üyeliği dava kesin olarak karara bağlanıncaya kadar devam eder.

            Aynı kişi, Genel Kurul delegeliği hariç olmak üzere, birden fazla zorunlu organlarda görev alamaz.

            Genel Başkan, Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri ile temsilciler aynı göreve üst üste en fazla üç dönem için seçilebilirler.

KONFEDERASYON ZORUNLU ORGANLARINDA GÖREV ALANLARIN HAKLARI VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN AYLIKSIZ İZNE AYRILMASI


Madde 19- Konfederasyon zorunlu organlarında görev alanların özlük ve mali hakları Genel Kurul tarafından belirlenir.

Konfederasyon Yönetim Kurulu üyeliğine bağlı olarak aylıksız izne ayrılan Yönetim Kurulu üyelerine ödenecek maaş, en yüksek devlet memuru maaşından fazla olamaz.

            Sendika yönetim kurulu üyeliğine bağlı olarak aylıksız izne ayrılan ve kendilerine sendikaları tarafından maaş ödenen Yönetim Kurulu üyeleri ile aylıksız izne ayrılmayan Yönetim Kurulu üyelerine maaş ödenmez, Genel Kurul tarafından en yüksek devlet memuru aylığının %50’sini aşmamak üzere belirlenen tutarda huzur hakkı ödenir. Sendika şube yönetim kurulu üyesi sıfatıyla aylıksız izne ayrılanlar hakkında da aynı hükümler uygulanır.

Konfederasyon yönetim kurulu üyesi sıfatıyla aylıksız izne ayrılacak yönetim kurulu üyeleri, Genel Başkan tarafından önerilmiş olmak kaydıyla Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir.

            Maaşı Konfederasyon tarafından ödenen yönetim kurulu üyelerine,  sendika üyeliğinden istifa hali hariç olmak üzere yönetim kurulu üyeliğinin sona erdiği aydaki maaşları iki kat olarak ödenir.

            Yönetim kurulu üyelerine, sendika üyeliğinden istifa hali hariç olmak üzere yönetim kurulu üyeliklerinin sona erdiği tarihte ödenmek üzere, görev sürelerinin sona erdiği tarihi takip eden ayda ödenmek üzere, görev yaptıkları her yıl için devlet memurları için belirlenen taban aylığının iki katı oranında hizmet tazminatı ödenir.

YÖNETİM KURULUNUN TEŞEKKÜLÜ

Madde 20- Konfederasyon Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilen 7 üyeden oluşturulur.

Yönetim Kurulu;

1- Genel Başkan

2- Genel Sekreter

3- Genel Teşkilatlanma Sekreteri

4- Genel Mali Sekreter

5- Genel Basın ve İletişim Sekreteri

6- Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri

7- Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri’nden oluşur.

            Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurul tarafından tek dereceli olarak seçilir. En fazla oyu alan aday, aday olduğu göreve seçilmiş olur. Aynı seçimde, asil üye sayısı kadar da yedek üye seçilir.
            Yönetim Kurulu üyeliklerinde boşalma olması halinde, en çok oyu alan yedek üyeden başlamak üzere 30 gün içerisinde göreve çağrılır. Yedek üyenin göreve gelmesi sonrasında gerçekleştirilen ilk toplantıda görev dağılımı yeniden yapılır. Genel Başkanın görevden ayrılması halinde, aynı yöntemle yedek üyeye çağrı yapılır ve yapılan ilk toplantıda Genel Başkanlık görevi dahil olmak üzere görev dağılımı yeniden yapılır.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 21-Yönetim Kurulu Üyelerinin Görev ve Yetkileri;

1- Genel Başkanın Görev ve Yetkileri

Genel Başkanın görev ve yetkileri şunlardır;

a-Konfederasyon tüzel kişiliğini yurt içinde ve yurt dışında temsil eder.

b-Yönetim Kuruluna ve Konfederasyon bünyesinde kurulacak bütün kurul ve komisyonlara başkanlık eder, gerektiğinde bu yetkilerini yönetim kurulu üyelerinden birine devredebilir.

c-Genel Başkan Konfederasyondaki bütün kurul, komisyon ve büroların amiri olup, her çeşit çalışmaları denetleme ve tetkike yetkilidir.

d-Sendikal faaliyetlerde yararlanmak üzere danışman tayin edebilir.

e-Konfederasyon adına basın toplantısı düzenler ve beyanatta bulunur.

f-Genel Sekreter ile birlikte tüm yazışmaları, Genel Mali Sekreter ile birlikte tüm muhasebe ve muamelat evrakını imza eder.

g-Denetleme Kurulu raporlarını ilk Yönetim Kurulu toplantısına sunar.

h-Genel Başkan gerektiğinde belgeye dayalı olarak Konfederasyonun ortalama aylık gelirinin % 1’i kadar, bütçe gereğince harcamalarda bulunabilir ve ilk toplantıda yapılan sarfı Yönetim Kuruluna sunar.

i-Konfederasyon adına yayın organlarının sahibidir.

j-Hizmetlerin yürütülmesinde gerekli işbirliği ve müşterek çalışmayı, unvanlı üyelerin yokluğunda görev dağılım ve dengesini sağlar.

k-Konfederasyon adına basın açıklaması yapar, yanlış haberleri tekzip eder gerektiğinde bu yetkisini Yönetim Kurulu üyelerine veya Konfederasyon temsilcisine devredebilir.

2- Genel Sekreterin Görev ve Yetkileri

Genel Sekreterin görev ve yetkileri şunlardır;

a-Yönetim Kurulu toplantı gündemini hazırlamak, yazışmaların usulüne uygun bir şekilde yapılmasını gözetmek.

b-Konfederasyonun amaç ve ilkelerinin gerçekleştirilmesini, Konfederasyon organlarının zamanında toplanmasını sağlamak.

c-Özel ve tüzel kişilerle olan ilişkileri düzenlemek, halkla ilişkiler, basın, yayın, araştırma, derleme, hukuk ve benzeri işlerde kurulacak büroların çalışmasını kontrol etmek, kurullar ve teşkilatlar arasında gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlamak, personel idari işlerini düzenlemek.

d-Konfederasyona bağlı diğer sendikaların Genel Sekreterlikleri ile irtibat ve işbirliği içinde olarak bilgilendirme ve koordinasyon toplantıları yapmak.

e-Genel Başkanın bulunmadığı zamanlarda Genel Başkana vekalet etmek ve yetkilerini kullanmak.

f-Genel Teşkilat Sekreteri ile birlikte çıkartılacak tüzük ve yönetmelik taslaklarını hazırlayarak yönetim kurulunun onayına sunmak.

g-Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak

h-Genel Başkan, Yönetim Kurulu ve Konfederasyon organlarının almış olduğu kararları ve vereceği görevleri yerine getirmek


3- Genel Teşkilatlanma Sekreterinin Görev ve Yetkileri

Genel Teşkilatlanma Sekreterinin görev ve yetkileri şunlardır;

a-Üye sendikaların teşkilatlanma çalışmalarının etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

b-İl Temsilciliklerinin çalışmalarını gözetlemek ve denetlemek.

c-Üye Teşkilatlar arası uyuşmazlıkların çözümlenmesine yardımcı olmak.

d-Sendikaların faaliyet alanı dışında kalmış hizmet kollarının, sendikalar bünyesinde teşkilatlanmasını sağlamak.

e-Genel Sekreter ile birlikte çıkartılacak tüzük ve yönetmelik taslaklarını hazırlayarak yönetim kurulunun onayına sunmak.

f-Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak.

g-Genel Başkan ve Yönetim Kurulunca verilecek diğer görevleri yerine getirmek.

4- Genel Mali Sekreterin Görev ve Yetkileri

Genel Mali Sekreterinin görev ve yetkileri şunlardır:

a-Mali konulardaki işleri yürütür. Konfederasyonun mal varlıklarını korur.

b-Mevzuattan doğan mali konularla ilgili işlem ve zorunlulukları zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesini sağlar.

c-Tahsil ve ödemelerin bütçeye uygun şekilde yapılmasında birinci derecede yetkili ve sorumludur.

d-Mali defter kayıtlarının usulüne uygun bir şekilde zamanında işlenmesini temin etmek.

e-Gerekli sürelerde bilanço ve kati hesabın çıkarılmasını, demirbaş kayıtlarının zamanında yapılmasını, bunun gibi her türlü muhasebe işlerinin usulüne uygun şekilde yerine getirilmesini sağlamak.

f-Kasada tüzüğün 31. maddesinde belirtilen miktarda nakit bulundurmak.

g-Mali durumu tanzim edeceği gelir-gider tablosunu ve mizanını her ayın sonunda Yönetim Kuruluna sunmak.

h-Konfederasyon gelirlerinin toplanmasını, ödemelerin bütçe esaslarına göre yapılmasını, muhasebe kayıtlarının gerektiği gibi yürütülmesini sağlamak ve muhasebe bürosunu yönetmek.

ı-Genel Kurul kararı uyarınca ödemeler ve bütçede fasıllar arası aktarmalar konusunda Yönetim Kuruluna karar alması için tekliflerde bulunmak.

j-Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak.

k-Tahsil, Tediye, Mahsup vs. muhasebe işlemlerine ilişkin belgeleri ve yazışmaları Genel Başkanla birlikte imzalamak.

l-Genel kurula sunulacak bilanço ve tahmini bütçeyi hazırlayarak yönetim kuruluna sunmak.

m-Her türlü vergi ve sigorta primlerinin zamanında ödenmesini sağlamak.

n-Kamudaki mali politikaları takip etmek, bu konuda görüş ve öneriler hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunmak.

o-Genel Başkan ve Yönetim Kurulunca verilecek diğer görevleri yerine getirmek.

5- Genel Basın ve İletişim Sekreterinin Görev ve Yetkileri

Genel Basın ve İletişim Sekreterinin görev ve yetkileri şunlardır;

a-Konfederasyonun temsili, tanıtımı ve basınla ilişkilerini geliştirmek,

b-Basın-yayını takip ederek, gerekli dokümanları toplamak, basın bildirilerini hazırlamak, tedbirler almak, kitap, dergi, gazete çıkarmak,

c-Değişik basın ve yayın kuruluşları ile iletişim kurarak Konfederasyonun tanıtımına katkıda bulunmak,

d-Üye sendikaların faaliyetlerinin kamuoyuna basın ve yayın organları vasıtasıyla duyurulmasını sağlamak,

e-Sosyal ve kültürel etkinlik, kutlama, taziye, tebrik, ziyaret vb. sosyal ilişkiler ile ilgili olarak düzenleyeceği raporları Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

f-Konfederasyonun çıkaracağı kitap, dergi, broşür vs. yayınlar yoluyla üyelerin genel kültürlerine katkıda bulunmak.

g-Genel Başkan ve Yönetim Kurulunca verilecek diğer görevleri yerine getirmektir.

6- Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterinin Görev ve Yetkileri

Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterinin görev ve yetkileri şunlardır;

a-Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik ile ilgili yasalar, tüzük vs. mevzuatın takibinden sorumlu olmak,

b-Değişen mevzuatlardan teşkilatları zamanında haberdar etmek,

c-Konfederasyonun hukuk işlerinin yürütülmesi için gerekli çalışmaları yapmak,

d-Konfederasyona üye sendikalar arasında kamu çalışanlarının genelini ilgilendiren ve yargı yolu ile çözümlenecek konularda birlikte hareket edilmesini sağlamak, toplu davalar açılmasına yardımcı olmak,

e-Konfederasyonun amaçları doğrultusunda araştırmalar yapmak ve istatistikler hazırlamak,

f-Konfederasyonun ve bağlı sendikaların Toplu Sözleşme çalışmalarının sıhhatli bir şekilde ve ahenk içinde yürütülmesi için gerekli organizasyon ve prosedürü hazırlamak,

g-Toplu Sözleşmeler için gerekli işlemleri yerine getirmek,

h-Sendika ve il temsilcilikleri ile organize çalışmalar yaparak Toplu Sözleşme tasarılarını hazırlamak

ı-Toplu Sözleşmeleri yürütmek,

i-Toplu Sözleşmelerin uygulanmasını izlemek,

j-Toplu Sözleşme görüşmelerinde değerlendirilmek üzere gerekli istatistiki bilgileri toparlamak değişiklikleri takip ederek bilgileri güncel olarak toparlamak,

k-Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak,

l-Görevi ile ilgili düzenleyeceği raporları yönetim kurulunun onayına sunmak,

m-Genel Başkan ve Yönetim Kurulunca verilecek diğer görevleri yerine getirmek.

7- Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreterinin Görev ve Yetkileri

Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreterinin görev ve yetkileri şunlardır;

a-Konfederasyon yetkili organlarınca kabul edilen prensipler ve kararlar ışığında eğitim programlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak

b-Yönetim Kurulunun onayından geçmiş olan eğitim programınca düzenlenecek seminerlere ve her türlü eğitim çalışmalarına nezaret etmek.

c-Konfederasyonla ilgili eğitim çalışmalarının, eğitim seminerlerinin yapılması ile planlanmasını sağlamak ve uygulanan programlardan sorumlu olmak.

d-Üye kuruluşların eğitim çalışmalarının belli bir uyum içerisinde olmasını temin için eğitimde koordinasyonu sağlamak.

e-Eğitim alanında gerekli görünen her türlü araştırma, inceleme, derleme ve diğer kültürel çalışmalarda bulunmak.

f-Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde Konfederasyonun ilke ve amaçlarına uyan yurt içi ve yurtdışı kuruluşlarla ilişkileri sağlamak ve geliştirmek.

g-Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde ulusal ve uluslararası kuruluşlara üye olma veya üyelikten ayrılma ile ilgili işlemleri yürütmek.

h-Uluslararası kuruluşlarla yapılacak ekonomik, sosyal, kültürel ve sendikal amaçlı projeleri, Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde koordine etmek, uluslararası anlaşma hükümlerince oluşturulacak kurul ve komisyonlara katılacak delege ve temsilcileri belirlemek, seçilen delege ve temsilcilerin ilgili kurul ve komisyonlara katılımını sağlamak.

ı-Konfederasyona üye sendikalar arasında birlik ve beraberliği geliştirmek için piknik, eğlence, sergi, spor etkinlikler gibi etkinlikleri organize etmek,

i-Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde yangın, su baskını, deprem vs. gibi tabi afetlerin vukuunda kanunlar ve tüzük çerçevesinde afet bölgelerinde konut, sağlık ve eğitim tesislerinin yapılmasına yardımcı olmak veya bu amaçlar doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak yardımların koordinasyonunu yürütmek.

j-Kreş, lokal, dinlenme tesisleri vb. sosyal tesislerin kurulması için Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde gerekli çalışmaları yapmak.

k-Görevi ile ilgili düzenleyeceği raporları yönetim kurulunun onayına sunmak.

l-Genel Başkan ve Yönetim Kurulunca verilecek diğer görevleri yerine getirmektir.

DENETLEME KURULUNUN OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 22- Denetleme Kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri;

a- Denetleme Kurulu Genel Kurulca üyeler arasından gizli oyla seçilen beş asıl beş yedek üyeden oluşur.

b- Denetleme Kurulu asıl üyeleri Genel kurulu takip eden 15 gün içinde yapacakları ilk toplantıda kendi aralarında bir başkan ve bir raportör seçerler.

c- Denetleme Kurulu yılda en az bir defa Konfederasyonun Merkezinde toplanıp çalışmaları denetlemeye mecburdur. Kurul bu süreyi beklemeksizin gerekli gördüğü hallerde de toplanabilir. Ancak iki denetleme arasındaki süre en az altı ay olabilir. Denetlemesini yapabilmesi için kurul üyelerinden en az üç denetçinin bir araya gelmesi şarttır. Denetleme Kurulu toplantılarına yalnız asıl üyeler katılır. Asıl üyelerden bir veya birkaçının kurul üyeliğinden ayrılması halinde Denetleme Kurulu Başkanı sırasıyla yedekleri çağırır. Denetçiler, Konfederasyona ait evrak veya defterleri Konfederasyon Merkezinden dışarıya çıkaramazlar.

d- Denetleme Kurulu, Konfederasyon tüzüğüne uygun olarak idari ve mali denetimi yapar, ara raporunu Genel Başkanlığa verir. Devre sonu raporunu da Genel Kurula sunar. Yönetim Kurulunun faaliyetlerini Genel Kurul kararlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler. Denetleme Kurulu denetim süresince ve gerek görürse Genel Mali Sekreterden çalışmalara katılmasını isteyebilir. Denetleme Kurulu zorunlu hallerde Yönetim Kurulundan Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağırılmasını ister.

e- Denetleme Kurulu yaptığı denetleme ve incelemeler sırasında Konfederasyonun mali işlerinde usulsüzlük veya yolsuzluk gördüğü takdirde durumu Yönetim Kurulu Başkanlığına bir raporla birlikte bildirir. Soruşturmayı derinleştirmek üzere lüzum gördüğü takdirde yukarıda belirtilen fiil veya fiilleri işleyenleri, geçici olarak görevden el çektirilmelerini ister.

            Yönetim Kurulunun, Denetleme Kurulunun bu isteğini kabul etmemesi, yolsuzluk veya usulsüzlük yaptığı iddia edilenlere görevden el çektirmeme kararında ısrar etmesi halinde Denetleme Kurulu, Yönetim Kurulundan Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağırılmasını isteyebilir.
Görevden bu yolla el çektirilenlerin Genel Kurulca görevlerine iade veya ihraçlarına karar verilir. Görevlerine iade edilenlerin görevden el çektirdikleri süreye ait Konfederasyondan almaları gereken ücret ve sosyal hakları kendilerine ödenir. Konfederasyondan ihracına karar verilenler hakkında gerekiyorsa yargı mercilerine de başvurulur.

DİSİPLİN KURULU

Madde 23- Konfederasyon Disiplin Kurulu, Genel Kurulca üyeler arasından gizli oyla seçilen beş asıl ve beş yedek üyeden meydana gelir.

            Disiplin Kurulu asıl üyeleri Genel Kurulu takip eden 15 gün içinde yapacakları ilk toplantıda kendi aralarından bir başkan ve bir raportör seçerler. Disiplin Kurulu asıl üyelerinden bir veya birkaçının kurul üyeliğinden ayrılmaları halinde Disiplin Kurulu Başkanı, yedek üyelerden en çok oy alandan başlamak üzere göreve çağırır. Disiplin Kurulu, incelemelerini resen veya şikayet üzerine Yönetim Kurulunun kararıyla yapar.

            Disiplin Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Mevcut üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik halinde Kurul Başkanının katıldığı taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Disiplin Kurulu ilgilinin yazılı savunmasını da aldıktan sonra kararını, gereği yapılmak üzere Yönetim Kurulu Başkanlığına sunar.

            Disiplin Kurulu, tüzüğe, Konfederasyonun genel amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği ileri sürülen ve ard arda üç kere kurul toplantılarına katılmayan yöneticilerle üye kuruluşlar hakkında soruşturma yaparak uyarı, kınama, geçici olarak işten el çektirme, geçici ihraç cezalarından birini verir ve sonucunu gereği yapılmak üzere Yönetim Kuruluna, ayrıca Genel Kurula ve diğer ilgililere de bildirir. Üye kuruluşlar, Yönetim Kurulunun kararı ile Disiplin Kuruluna sevk edilebilir ve verilen ihraç cezası Genel Kurulun kararıyla kesinlik kazanır. Geçici ihraç cezasının süresi üç aydan fazla olamaz. Geçici ihraç süresi içinde üyelik aidatı ödeme yükümlülüğü devam eder.

           

BAŞKANLAR KURULU

Madde 24- Başkanlar Kurulunun Teşekkülü:

a-Başkanlar Kurulu, Konfederasyon Üyesi sendikaların Genel Başkanlarından oluşur.

b-Başkanlar Kurulu’nun gündemi Genel Başkan tarafından belirlenir. Belirlenen gündem doğrultusunda ve Genel Başkanın çağrısıyla toplanan Başkanlar Kurulu, Yönetim Kuruluna tavsiye niteliğinde görüş, fikir ve kararlar oluşturur. Konfederasyon Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu tarafından öncelikle gündeme alınarak değerlendirilir.

 

 

 

BAŞKANLAR KURULUNUN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

a-Konfederasyonun örgütlenmesi ve çalışması esnasında uyulması gerekli kurallar, kaideler, ilkeler, stratejiler belirlemek,

b-Belirlenen bu konuları kendi sendikalarına taşımak, Konfederasyon ile Sendikalar arasındaki işbirliği ve uyumu sağlamak

c-Konfederasyonun amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren Yönetim Kurulunu yönlendirmek ve motive etmek.

d-Konfederasyonun aylık faaliyet raporlarını incelemek, görüş ve önerilerde bulunmak.

e-Yapılacak kitlesel organizasyonlarda Yönetim Kurulu ile beraber toplantı yaparak müşterek kararlar almak.

İL VE İLÇE TEMSİLCİLİKLERİNİN SEÇİMİ

Madde 25- İl ve İlçe Temsilcilikleri;

a-Bulunduğu il ve ilçede, Konfederasyon ile sendikalar arasındaki koordine ve dayanışmayı sağlamak,
b-Konfederasyon dışındaki sendika ve benzer kuruluşlarla koordineli çalışmalarda bulunmak, yardımlaşmak, 
c-İl ve ilçede gelişen olaylarla ilgili olarak yaptığı tespitleri Konfederasyon Yönetim Kuruluna bildirmek, 
d-İl ve ilçede toplumu ve kamu çalışanlarını ilgilendiren konularla ilgili araştırmalar, basın açıklamaları yapmak bu konularda gerekli girişimlerde bulunmak,

e-Konfederasyon Yönetim Kurulunca verilecek görevleri yerine getirmek amacıyla kurulurlar.

f-İl temsilcisi seçimle belirlenir. İl temsilcisinin görev süresi 3 (üç) yıldır.

g-Genel Kurul tarihinden itibaren iki ay içerisinde gerekli yönetmelik hazırlanır.
İl ve ilçe temsilciliklerinin, seçimi ve çalışmasının şekil ve şartları, Genel Merkez Yönetim Kurulunun hazırlayacağı bir yönetmelikle belirlenir.

IV. KONFEDERASYONUN GELİR VE GİDERLERİ

Madde 26-Konfederasyonun Gelir ve Giderleri;

1)-Konfederasyonun gelirleri şunlardır;

a-Üye teşkilatlardan alınan aidatlar,

b-İlgili mevzuatlara göre yapılabilecek faaliyetlerden sağlanacak gelirler,

c-Bağışlar ve yardımlar,

d-Mal varlığı gelirleri,

e-Üyesi bulunduğu kuruluşlarla Konfederasyonun ve T.C ’nin üyesi olduğu uluslararası diğer kuruluşlardan alacağı yardımlar,

f- Diğer gelirler,

2)-Konfederasyonun giderleri şunlardır; Giderler, Konfederasyonun amaç ve faaliyetleri doğrultusunda Konfederasyonun Tüzüğü ve Yasalar gereği yapılan harcamalardan oluşur.

a-Eğitim masrafları ( Gelirlerin en az % 10’u)

b-Üyesi bulunduğu kurum ve kuruluşlara ödenen aidatlar,

c-Toplu Sözleşme ile ilgili masraflar,

d-Konfederasyon bünyesinde çalışan personele ödenecek maaş, prim, ikramiye, huzur hakkı vs. gibi ödemeler,

e-Konfederasyon faaliyetlerinde kullanılmak üzere satın alınan veya kiralanan her türlü menkul ve gayri menkullere ödenecek ücretler ve vergiler,

f-Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde kanunlar ve tüzüğe uygun olarak yapılacak harcamalar,

g-İl ve ilçe teşkilatlarının giderleri,

h-Oluşturulacak komisyon ve kurul giderleri.

 

 

ÜYELİK AİDATI

Madde 27-Üye sendikalar, her üye için tahsil ettiği üyelik aidatının % 5’ini Konfederasyon aidatı olarak her ay öder. Aidat miktarının arttırılması yönünde değişiklik yapmaya Genel Kurul yetkilidir.

a-Üyelik aidatı her ay düzenli olarak Konfederasyonun banka hesabına yatırılır.

b-Üye sendikalar her ayın gelirini gösteren mizan tablolarını onaylayarak takip eden ay içerisinde Konfederasyona gönderirler.

c-Yönetim Kurulu tarafından, kabul edilen meşru hali hariç yükümlülüğün yerine getirilmemesi bu tüzüğün ihlali sayılır.

d-Yükümlülüğünü mazeretsiz ve kasıtlı olarak yerine getirmeyen, aidatlarını düzenli olarak ödemeyen sendikalar önce yazılı olarak ikaz edilir. Bu ikaza rağmen, durumda bir değişiklik olmazsa Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu Başkanlığından üye kuruluşun mali durumunun tespitini ister.

e-Denetleme Kurulu Başkanı üye sendikanın her türlü gelir ve giderini inceleyerek düzenleyeceği raporu Yönetim Kuruluna verir.

f-Denetleme Kurulu Başkanına bilgi vermek, hesapları denetlemek ve gerekli kolaylığı göstermek, uyulması mecburi tüzük hükmüdür.

g-Konfederasyon aidatını bir mali yıl içinde üç ay ödemeyen sendika, Konfederasyon üyeliğinden ihraç edilir.

BİLGİ VERME

Madde 28- Üye sendikalar her hesap veya bütçe devresine ait bilanço ve hesapları ile çalışma raporlarını, ait oldukları devreyi takip eden üç ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Konfederasyona gönderirler.

EĞİTİM FONU

Madde 29- Konfederasyon gelirlerinin % 10’ unu eğitim fonu olarak ayırır. Bu fon bir program çerçevesinde kamu görevlilerinin eğitim faaliyetleri için sarf edilir.

DEFTER VE KAYITLAR

Madde 30- Konfederasyon aşağıda yazılı defter, dosya ve kayıtları tutmak ve fişleri düzenlemek zorundadır.

a-Üye kayıt defteri ve fişleri ile çıkış bildirimi,

b-Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu kararlarının numara ve tarih sırasıyla yazılmasına mahsus karar defterleri,

c-Gelen ve giden evrakın tarih ve numara sırasıyla kayıt edileceği, gelen ve giden evrak kayıt defterleri ile zimmet defteri.

d-Envanter defteri,

e-Yönetim Kurulunun bir tutanakla tespit edeceği numaralanmış ve Yönetim Kurulunca mühürlenmiş gelir ve giderlere ait kopyalı makbuzlarla, giderlerin fatura, evrak ve kaydiyesini muhafazaya mahsus dosyalar,

f-Demirbaşların kaydedileceği “demirbaş” defteri, Yukarıda (a), (b), (c), (d), (e), (f) fıkralarında yazılı defterler, her olağan Genel Kurulu veya defterlerin bitimini izleyen on beş gün içinde notere tasdik ettirilir. Defter ve belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak on yıl süre ile saklamak zorunludur.

            Yukarıda sayılan defter ve kayıtlar dışında yardımcı defter ve kayıtları da tutabilir.
Konfederasyon her hesap veya bütçe dönemine ait bilanço ve hesaplarıyla çalışma ve denetleme raporlarının ait oldukları dönemi izleyen üç ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderirler.

 

 

BANKA VE KASA

Madde 31- Konfederasyonun gelirleri, Yönetim Kurulunca belirlenen bankalara yatırılır.
Banka muameleleri Genel Mali Sekreter ve Yönetim Kurulunca imza yetkisi verilen kişinin (çift imza) imzasıyla yürütülür. Kasada aylık gelirin %10’undan fazla para bulundurulamaz.

YÖNETİCİLİĞİN DÜŞMESİ

Madde 32- Disiplin Kurulunca üyelikten çıkarılan veya üyelikten ayrılma kararı kesinleşen sendikanın üyesi olanlar ile emeklilik hali hariç sendika üyeliği sona erenlerin, Konfederasyon organlarındaki görevleri kendiliğinden sona erer.

            Disiplin Kurulunca çıkarılan veya ayrılan üye sendika mensuplarından Konfederasyon zorunlu organları dışındaki kurul ve komisyonlarda görevli olanlar hakkında Konfederasyon Yönetim Kuru karar verir.

CEZALANDIRILANLARIN DURUMU

Madde 33-

a-Üye sendikanın disiplin kurulunca, sendikasından ihraç edilen kişi Konfederasyon kurullarından birinde görevli ise ihraç kararı Konfederasyona gönderilir.

b-Konfederasyon Disiplin Kurulu tarafından ihraç kararı kesinleşen ve Konfederasyon organlarında görevi bulunan kişinin ihraç kararı ait olduğu üye sendikaya bildirilir.

KARARLARA UYMAK

Madde 34- Konfederasyona üye sendikalar, Konfederasyon organlarınca verilecek, yasa, tüzük ve yönetmeliklere uygun görevleri yapar ve kararlara uyar.

YAZIŞMALARDA İMZA YETKİSİ

Madde 35- Konfederasyon adına yapılacak yazışma ve yayınlanacak genelgelerde çift imza kullanılır. Yazışmaları Genel Başkan, ilgili sekreterle imza eder.

KONFEDERASYONUN FESH, İNFİSAH VE KAPATMA HALİ

Madde 36- Konfederasyonun fesih kararı alabilmesi için Genel Kurula katılma hakkına sahip delegelerinin en az 2/3’ünün toplantıya katılması şarttır. Bu toplantıda çoğunluk elde edilemezse Yönetim Kurulu, Genel Kurulu yeniden toplantıya çağırır. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı Yönetim ve Denetim Kurulları üye tamsayısının iki katından az olamaz.  Fesih kararı, hazır bulunan delegelerin 2/3’sinin kararı ile alınır.

            Durum “Tasfiye Heyeti” sıfatıyla Yönetim Kurulu tarafından 5 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazılı olarak bildirilir. Fesih, infisah ve kapatılması halinde Konfederasyonun para ve mallarını aynı amaç ve ilkelere göre kurulmuş bir konfederasyona veya insan hak ve özgürlüklerini savunan sendika, dernek ya da vakıflara devredebilir. Başka bir konfederasyonla birleşme durumunda, bütün hak, borç, yetki ve menfaatler birleşme sonucu meydana gelen yeni tüzel kişiliğe kendiliğinden geçer.

DEMİRBAŞLARIN ALIMI, SATIMI VE DÜŞÜMÜ

Madde 37- 1000 TL’den daha yüksek değere sahip demirbaşların alımı, satımı ve düşümü,  en az üç kişilik bir komisyon tarafından yapılır. Her tür bakım, onarım, tadilat vb. bu komisyonun sorumluluğunda gerçekleşir. Bu komisyon, Konfederasyon yönetim kurulu kararıyla oluşturulur.

KONFEDERASYONA ÜYE SENDİKALAR

Madde 38-Konfederasyona Üye Sendikalar;

1- Büro Memur-Sen

2- Eğitim-Bir-Sen

3- Sağlık-Sen

4- Bem-Bir-Sen

5- Birlik Haber-Sen

6- Kültür Memur-Sen

7- Bayındır Memur-Sen

8- Ulaştırma Memur-Sen

9- Toç Bir-Sen

10- Enerji Bir-Sen

11- Diyanet-Sen

YÜRÜRLÜK TARİHİ

MADE 39-Yürürlük Tarihi;

İş bu tüzük 28 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe girer.

Konu ile İlgili Bağlantılar