İş kazasının sonuçları 'Ceza ve tazminat'

Bu haftanın belki de en üzücü olaylarından biridi, Esenyurt faciası. Göz göre göre gelen 11 ölümle ilgili hem Çalışma Bakanlığı ve hem de Cumhuriyet Savcılığı ile diğer kurum ve kuruluşlar inceleme-araştırma ve soruşturma yapıyor. Bugün özellikle iş kazalarından dolayı hangi sonuçların olabileceğini paylaşmak istiyorum. İş kazalarından dolayı işverenler (veya varsa taşeronlar) üç farklı sonuçla karşılaşabilir.

İş kazasıyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcıları tarafından ceza soruşturması yapılarak, Ceza Hukuku’na göre sorumlular hakkında dava açılması gerekiyor.

SGK tarafından işverene rücu davası açılmasıdır. İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, SGK tarafından sigortalıya veya hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, işverene ödettirilmektedir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınmaktadır.

Yine Esenyurt faciasında gündeme gelen iddialardan birisi de, iki işçinin sigorta bildirimlerinin aynı gün yapıldığıydı. Öncelikle inşaat işlerinde işçilerin işe başladıkları gün sigortalı yapılabildiklerini söyleyelim. Bu durum sadece inşaat işlerine özgü bir uygulamadır. Eğer işçilerin daha önceki bir tarihte başladıkları tespit edilirse, iş kazası ve meslek hastalığı halleri sonucu SGK tarafından yapılan ve ileride yapılması gerekli bulunan her türlü masrafın tutarları ile gelir bağlanırsa bu gelirlerin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri tutarı sorumluluk halleri aranmaksızın işverene tazmin ettirilmektedir.

Son olarak da, iş kazası nedeniyle sakat kalan işçilerle vefat eden işçilerin ailesi maddi ve manevi tazminat davası açabilecektir. Maddi ve manevi tazminat davalarında da işçiye veya ailesine büyük miktarlarda ödeme yapılabilmektedir.

SGK sınavı geçti

Esenyurt faciasında İstanbul SGK İl Müdürlüğü hızlı davranarak, vefat eden işçilerin hak sahiplerine aylıklarını bağladı. Sivaslı Bayram Ege Pehlivan’ın eşi ve 18 yaşından küçük bir çocuğuna hem gelir hem aylık bağlandı... Sivaslı Çetin Coşgun’un eşi ve 18 yaşından küçük iki çocuğuna hem gelir hem aylık bağlandı... Ordulu Seyfettin Topal’ın eşi ve 18 yaşından küçük bir çocuğuna hem gelir hem aylık bağlandı... Tokatlı Abdurrahman Demir’in çocuğu yok, eşine hem gelir hem aylık bağlandı... Vanlı Sevdin Özen’in eşi ve 18 yaşından küçük yedi çocuğuna hem gelir hem aylık bağlandı... Ordulu Ahmet Yağal’in eşi ve 18 yaşından küçük üç çocuğuna hem gelir hem aylık bağlandı... Bitlisli Hakim Alican’ın eşi ve 18 yaşından küçük üç çocuğuna hem gelir hem aylık bağlandı... Teşekkürler İstanbul SGK İl Müdürlüğü...

Kaynak:Resul Kurt