Emekli Olmak İsteyenlere Müjde

SGK, haketmesine rağmen primlerini ödeyemediği için emekli olamayan 55 bin kişinin prim borcu için Ziraat Bankası’yla protokol imzaladı

29 Mart 2011 tarİhinde imzalanan protokolle emekli olabilmek için gerekli yasal yaş sınırı ve çalışma gününü tamamlamış ancak prim borcu olan SGK'lılar Ziraat Bankası'nın açtığı krediyi kullanarak emekli olma şansına sahip olacak.

KREDİ EMEKLİ MAAŞINDAN KESİLECEK
İmzalanan protokole göre
 Ziraat Bankası , bu durumdaki vatandaşlar adına SGK'ya ödeme yapacak. Kişi başına ortalama 10-15 bin lirayı SGK'ya verecek olan Ziraat, kredi geri ödemelerini ise emekliliğini sağladığı vatandaşların emekli maaşından 5 yılda geri alacak.

Protokol kapsamında banka, kredi geri ödemesi için bağlanan maaşın üçte ikisini kesecek, maaşın kalan üçte biri ise emekliye ödenecek.

Ziraat Bankası'nın, SGK'nın yapılandırması kapsamında ortalama 55 bin kişi için 800 milyon lira civarında bir kredi tutarı oluşturacağı tahmin ediliyor.

Torba Yasa ile prim borçlarını uzun vadeli ve düşük faizle  yapılandırma hakkı sadece 350 bin BağKurlu ile  prim borcu olan işverene sağlanmıştı.

Ancak, bu koşullarda emekli olmak isteyen yüzbinlerce sigortalı ile askerlik ve doğum borçlanması yapmak isteyen diğer SGK'lılar Ziraat Bankası şubelerine akın etti.

Ziraat Bankası'nın yüzde 0,79 faiz oranı ve 60 ay vadeli kredisinden yararlanmak isteyen SGK'lılar banka önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. Prim borçlarının yapılandırılmayacağını öğrenerek bankadan eli boş dönen SGK'lılarda bu hakkın BağKur'lu  ve işverene tanındığı gibi kendisine de tanınmasını istiyorlardı.

Vergi Uzmanı Dr. Şenol Turut, uzun süreler çalışmış, yaş ve çalışma süresi ile ilgili kriterleri yerine getirmiş ancak prim gün sayısını tamamlayamamış bu nedenle emeklilik hakkı kazanamayan binlerce kişinin emeklilik hakkı kazanamadıklarını ve mağdur olduklarını; yıllarca sisteme ödedikleri primlerin karşılığını yaşlılıklarında tam ya da zamanında alamadıklarını hatırlatarak Torba Yasa ile Bağ – Kur ve SGK İşveren Borçlularının sorunlarının çözümlendiği bu ortamda çıkarılacak özel yasa ile bir defaya mahsusu olmak üzere emekli olma hayali kuran binlerce kişinin bu sorunlarının çözümlenmesi gereğine işaret etti. 

PRİM BORCU OLMAYIP HİZMET BORÇLANMASI YAPMAK İSTEYENLER NE OLACAK? 
Dr. Şenol Turut, prim borcu olmayıp hizmet süresi eksiği olan ve emekli olmak için bekleyen onbinlerce SGK'lıya  Torba Yasa'da prim borcu görünmemesi nedeniyle yer verilmediğini hatırlatarak, bu kişilerle ilgili bir hizmet prim borçlanması yaratmanın ancak yasal bir düzenlemeyle mümkün olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Binlerce SGK'lı bu durumda. Emekli olabilmek için en fazla 5 yıl ya da daha az bir süresi kalmış. Çoğunlukla yeniden işe dönemeyen ya da iş bulamayan, 20 yıl ya da üzerinde çalışmış ama emekli olma hakkı kazanamayan bu kişilerin  mağduriyetleri sözkonusu. Ancak bu kişilerin SGK' ya prim borcu yok. Sadece emekli olabilmek için gerekli hizmet sürecini tamamlaması gerekiyor. Bu insanların pek çoğu eş- dost akraba yanında primini cebinden ödeyerek emekli olabiliyor. Bunu yapamayan ise emeklilik hakkını kazanamıyor.

Bu durumda olanların İsteğe Bağlı Sigortalı olarak emekli olma şansları olsa da bu tip emekliliğin düşük maaş nedeniyle bu yolu tercih etmiyor. Çünkü çalışanken isteğe bağlı emekliliğe geçenlerin ödemeleri Bağ-Kur'a sayılıyor. Emekli maaşı için son düzenleme ile son 3,5 yıl ödenen sistem üzerinden emekli olunduğu için İsteğe Bağlı Sigortalılık zorunlu olmadıkça başvurulan bir yöntem değil. Bu durumda emekli olmayı bekleyenler için sadece askerlik ve analık-doğum borçlanması var. Onun dışında kalanlar için ise mevcut yasal mevzuata göre hizmet süresi yaratılamıyor. Ancak yasal düzenleme yapılması gerekir ki, ufukta da böyle bir düzenleme gözükmüyor. Ancak, Torba Yasa ile bir çok kesimin emeklilik ve borç sorunu çözülmüşken, hakkaniyet gereği bu hususu da düzenleyecek bir yasal düzenleme yapılması yerinde olacağı kanaatindeyiz. Buna göre örneğin belli yaşın üzerinde olan (örneğin 50-55 ) ve emekliliğine belli bir süre kalmış olan (örneğin maxsimum 3-5 yıl) kişiler açısından bir defaya mahsusu olmak üzere getirilecek bir hizmet borçlanması, bu sorunu çözecektir."

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIKDA DÜZENLEME GEREKİYOR 
Ayrıca bu durumda olup sigortalılık hakkı kazanmak isteyenler için mevcut tek bir yolla prim borcu yaratılabileceğini belirten Turut, "İsteğe Bağlı Sigortalılık uygulamasında yapılacak değişiklikle emeklilik şartlarının belli şartları sağlayan kişiler için, normal emeklilik fırsatı yaratacak şekilde düzenlenerek borçlanma imkanı sağlanabilir." dedi.

Turut, sözlerini şöyle sürdürdü:"Örneğin, emekli olmak için 1-5 yılı kalmış ama bahsettiğimiz nedenlerle emekli olamayan SGK'lıların isteğe bağlı sigortalılık yoluyla  prim borçlanması yapılarak normal emeklilik (Bağ – Kur değil, SSK şartları ile) hakkı tanınabilir."dedi.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili kamuoyuna açıklama yapmayan hazırlanan SGK genelgesine göre sistem nasıl şu şekilde işleyecek.

Vatandaşın önce borcunun hesaplatılması gerekiyor.Ve bu borcu ödenince emekli olabildiğini kesinleştirmesi gerekiyor.Borçlu vatandaş SGK müdürlüğünden alacağı belgeyle Ziraat Bankası şubesine gidecek ve kredi işlemi gerçekleşecek. Borcun karşılığı olan kredi tutarı banka tarafından SGK'ya ödendikten sonra vatandaşın aylığı bağlanacak. Bağlanan aylığından kredi borcuna mahsuben kesinti yapılacak.”

Gazete Port