Eczacılardan 'e reçete ertelensin' önerisi

Türk Eczacıları Birliği(TEB), 1 Temmuz'da başlaması öngörülen elektronik reçete uygulamasının sistemdeki bazı sorunların hala çözülememesi nedeniyle ertelenmesini istiyor.

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, Sosyal Güvenlik Kurumu'na(SGK), yıl sonuna kadar e-reçetenin yanında yazılı reçetelerle de ilaç alınabilmesi önerisini götürdüklerini bildirdi.

Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEB ile SGK arasında serbest eczanelerden hizmet alımına ilişkin protokolde e-reçete ile ilgili hüküm yer almadığını belirterek, bu protokolün yeni uygulamayı da içerecek şekilde revize edilmesi için yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindiğini söyledi.

Yeni sistemin işleyişi ile ilgili de bilgi veren Kızılay, mevcut uygulamada aile hekimlerinin ''Aile hekimliği bilgi sistemi''ni, hastanelerin ise ''Hastane bilgi yönetim sistemi''ni kullandığını, bu kurumlarda yazılan reçetelerin söz konusu sistemlere işlendikten sonra çıktılarının alınarak hastalara verildiğini, hastaların da bu belgelerle eczanelere başvurarak ilaçlarını aldıklarını anlattı.

Eczanelerin hastalara ilaç vermeden önce SGK'nın Medula sistemine girerek provizyon almak zorunda olduğunu hatırlatan Kızılay, şu bilgileri aktardı:

''E-reçete uygulamaya geçtikten sonra hekimler yine çalıştıkları sisteme girerek yazdıkları reçeteyi elektronik ortamda SGK'nın havuzuna gönderecek. Hastaya eskiden yazılı reçete verilirken artık bu yapılmayacak, sadece Medula takip ya da elektronik reçete numarası verilecek. Hasta eczaneye mutlaka TC kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı ve bu numaralardan biriyle başvuracak. Eczanede TC kimlik numarasının yanı sıra hekimin vereceği bu numaralardan biriyle sorgulama yapılıp provizyon alındıktan sonra hastaya ilaçları verilecek.''
         
-''Bizi bekleyen sorunlar var''-
         
TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, daha önce Konya ve Eskişehir'de pilot uygulaması yapılan e-reçetenin 13 Haziran'dan beri tüm Türkiye'de test edildiğini belirterek, bu süreçte tüm üyelerinin karşılaştıkları sorunları paylaşılabileceği bir internet portalı açtıklarını bildirdi.

Buraya bu süreçte iletilen çok sayıda bildirimi SGK'ya ilettiklerini belirten Kızılay, karşılaşılan sorunlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

''Sorunların başında doktorların kullandığı yazılımların güncel olmaması geliyor. Hekimler reçeteleri sisteme girerken sorun yaşayabilir. Ayrıca çoğu hekim e-reçete ile ilgili yeterli bilgiye sahip değil. Eskiden ilaç dozlarını yazmamaları sorun değildi ama şimdi mutlaka bunu belirtmesi gerekiyor. Bunun yanında Medula sistemindeki ilaçların barkodları güncel değil. Yani piyasada olmayan ilaçlar da Medula sisteminde yer alıyor. Hekimlerin bunu bilmesine olanak yok. Eğer bir hekim piyasada bulunmayan ilacı reçete ederse hasta bunu almak için eczaneye gittiğinde sorunla karşılaşacak ve ilacını alamayacak. Bu nedenle piyasada bulunmayan ilaçların Medula sisteminden temizlenmesi gerekiyor. Bütün bu sorunları SGK'ya ilettik ve yıl sonuna kadar e-reçetenin yanında yazılı reçetelerin de kullanılmasına olanak sağlanmasını istedik. SGK yetkilileri de buna sıcak bakıyor. Aksi takdirde hastalar mağdur olabilir. Eskiden reçetede sorun çıktı mı hasta hekimine gidip bunu düzelttirebiliyordu. Oysa e-reçetede bunun düzeltilmesi çok daha uzun zaman alabilir. Hele acil servislerde aynı şey söz konusu olursa daha büyük sıkıntılar çıkar.''

-''E-reçete için ön koşullar var-
         
TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, e-reçete uygulamasının başarıyla yürümesi için ön koşullar bulunduğunu ifade ederek, ''Hala zaman zaman sorunlar yaşadığımız Medula sistemi mutlaka çok iyi çalışmalı, piyasada olmayan ilaçlar sistemden çıkarılmalıdır'' dedi.

Doktorlara henüz elektronik şifre verilmediğini, verilen elektronik şifrenin yıl sonuna kadar kullanılabileceğini anlatan Kızılay, mevcut uygulamada ilaçların, hasta ya da yakınlarına imza karşılığı verildiğini, e-reçetede bunun söz konusu olamayacağını bildirdi.

Bununla ilgili sakıncaların ortadan kaldırılması için TC kimlik numarasından sorgulama yapılacağını, bu nedenle hastaların mutlaka yanlarında nüfus cüzdanlarıyla başvurmaları gerektiğini ifade eden Kızılay, sistem oturuncaya kadar yazılı reçetelerin yürürlükte kalmasında fayda bulunduğunu söyledi.

-''Hasta açısından fazla bir şey değişmeyecek''-

E-reçete uygulamasıyla hastalar açısından fazla bir şey değişmeyeceğini, sadece yazılı reçeteyle eczanelere başvurunun ortadan kalkacağını bildiren Harun Kızılay, reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmasının ayrı bir konu olduğunu, SGK'nın bunu sonraki bir süreçte gündeme getirmesinin beklendiğini belirtti.