Dershaneler için ilk adım atıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okula dönüştürülebilecek dershanelerin tespiti için yaptığı ilk ön çalışmayı tamamladı. Bakanlığın ilk tespitine göre, Türkiye genelindeki 3 bin 960 dershaneden 200’ü özel okula dönüştürülebilir. Yani mevcut dershanelerin yüzde 5'i okul olabilir. Bu arada MEB, konuyla ilgili ikinci bir çalışma da yapacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz.
Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar" sözlerinin ardından ilk adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz ay illere yazı gönderdi ve "özel okul olabilecek dershanelerin tespit edilmesini" istedi. Yazıda, "Bir çalışmaya esas olmak üzere ilinizde faaliyet gösteren dershanelerden ilgili standartlar yönergesinde belirtilen şartları taşıyanların tespitinin yapılarak, hangi dershanelerin özel okul olabileceğinin isimleriyle 26 Nisan tarihine kadar bildirilmesini rica ederim" denildi.

200 dershane okula dönüşebilir

Bakanlığa bilgiler önceki gün itibariyle ulaştı. İlk ön çalışma sonuçlarına göre "Türkiye genelindeki 3 bin 960 dershaneden 200’ünün özel okul olabileceği” tespiti yapıldı. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, “Anadolu illerinde daha çok müstakil binada dershane olduğundan buralarda dönüşüm daha kolay gibi görünüyor. İstanbul, Ankara’da ağırlıklı olarak apartmanlarda iş hanlarında dershane olduğundan dönüşüm buralarda daha zor. Ön çalışmaya göre 200 dershane yani yüzde 5’i okula dönüşebiliyor. Kapsamlı bir çalışma daha yapılması gerekiyor" dedi.

Dershanelerde, okula dönüşecek dershanelerde bağımsız bina, bahçe, kütüphane, derslik, konferans salonu gibi özellikler aranıyor. 1970’li yılların sonlarında 200 civarında olan dershane sayısı günümüzde 4 binlere ulaştı. Dershanelere devam eden öğrenci sayısının 1. 2 milyona ulaştığı ifade ediliyor.