E Okul : Öğretmenler Deprem Konusunda Bilgi Sahibi Değil

Eğitim-Bir-Sen'in öğretmen ve yöneticilerin gündeme ve gündelik hayata ilişkin bakış açılarını tespit etmek amacıyla 1-15 Kasım tarihleri arasında, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya, Gaziantep ve Balıkesir'deki 200 okulda, bin 200 öğretmen ve yöneticiyle yüz yüze görüşerek araştırma yaptı.

Buna göre, öğretmenlerin yüzde 40,4'ü bir deprem olması durumunda okulunun depreme dayanıklı olmadığını, yüzde 36,4'ü dayanıklı olduğunu ve yüzde 23,2'si bazı bölümlerinin dayanıklı bazı bölümlerinin ise dayanıksız olduğunu düşünüyor.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 46,6'sı deprem esnasında nelerin yapılacağına dair kendilerine ve öğrencilere bir eğitim, seminer, veya kurs verilmediğini, yüzde 53,4'ü ise verildiğini belirtti.

  • Depremle ilgili eğitim, seminer veya kursun orta düzeyde verildiğini ifade eden öğretmenlerin oranı yüzde 44,7 olurken, çok az eğitim verildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 33'te kaldı. Yeterince eğitim aldığını dile getirenlerin oranı ise yüzde 22,3.

Öğretmenlerin yeni anayasaya değerlendirmesi

  • Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 71,9'u memurlara toplu sözleşme imkanı sağlayan düzenlemeyi "olumlu" ve "kesinlikle olumlu" bulduğunu, yüzde 17,9'u "kısmen olumlu" bulduğunu, yüzde 10,2'si ise "olumsuz" ve "kesinlikle olumsuz" bulduğunu dile getirdi. Araştırma, öğretmenlerin mesleki kıdem yılı ile toplu sözleşme imkanı sağlayan düzenlemeyi olumlu bulma arasında doğru orantı bulunduğunu ortaya koydu.
  • "Yeni anayasadan beklentiniz nedir" sorusuna; öğretmenlerin yüzde 54,5'i "daha özgürlükçü bir anayasa olması", yüzde 19,2'si "daha özgürlükçü, daha muhafazakar ve ayrıntılı olmayan bir anayasa olması", yüzde 11,8'i "bir beklentim yok", yüzde 6,4'ü "ayrıntılı olmayan daha kısa bir anayasa olması", yüzde 5'i "daha muhafazakar bir Anayasa olması", yüzde 3,1'i ise "diğer" olarak cevapladı. Araştırmaya göre, kadın öğretmenler, erkek öğretmenlere nazaran yeni anayasanın daha özgürlükçü olması gerektiğini vurguladı.
  • Öğretmenlerin yüzde 42,8'i yeni anayasa çalışmaları sürecinde sendikaların ve STK'ların daha ön planda olması gerektiğini düşünürken, yüzde 18,2'si TBMM'nin, yüzde 13'ü üniversitelerin, yüzde 4,6'sı yargının, yüzde 4,1'i siyasi partilerin daha ön planda olması gerektiğini belirtti.
  • Diğer seçeneğini işaretleyerek açıklamada bulunanların (yüzde 17,3) ise neredeyse tamamı tüm kesimlerin içinde olduğu ortak bir yapının olması gerektiğine dikkat çekti.

E-Okul İlgili Bağlantılar