2013'de Gezi Olaylarına Rağmen Turist Sayısı Arttı

Gezi olaylarının damgasını vurduğu Haziran ayında turizmden kötü haberler gelmesi beklenirken, açıklanan veriler bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9'luk sürpriz bir artış yaşandığını ortaya koydu. İstanbul bazlı olarak bakıldığında ise artış oranı yüzde 2 olarak gerçekleşti.
Turizmciler olayların Antalya ve Bodrum gibi kıyı bölgeleri etkilemediği için rakamların yükseldiğini belirtiyor. Ancak bu bölgelere İstanbul üzerinden giden turistlerin istatistiğinin İstanbul'a yazılmasının şehrin turist raklamlarını şişirdiğini savunuyorlar. Öte yandan turizmciler Gezi Parkı olaylarının Antalya üzerindeki asıl etkisinin bu ay görüleceğini ve artış hızının yüzde 1'e kadar düşebileceği yönünde uyarıda bulunuyor.

Açıklanan verileri değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, verilerde artış gözükmesine rağmen artış hızında önemli düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Mayıs ayında Türkiye'ye gelen turist sayısındaki artış yüzde 19 iken Haziran ayında yüzde 5'e gerilediğini kaydeden Ayık, şunları kaydetti:

"Gezi Parkı olaylarına rağmen Haziran'da geçen senenin aynı ayına göre artış yaşandı. Ancak hem bu olaylar hem de alkol yasasının yurtdışında yarattığı algı artış hızını çok düşürdü. Biz bunu vurguluyoruz."

TÜRKİYE TURİZM İSTATİSTİKLERİ

2013 ocak-haziran arası turist sayısı

TURİST SAYISI ARTIYOR

Haziran ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı 4 milyon 74 bin olurken artış yüzde 4.93 olarak gerçekleşti. Haziran'da İstanbul’a gelen yabancı sayısı ise 957 bin 894 oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı yüzde 2 artmış oldu. Geçtiğimiz aylarda ise hem İstanbul’da hem de Türkiye genelindeki turist sayısı 2012’ye göre çift haneli büyümüştü.

Mayıs 2013’te Türkiye’ye gelen yabancı sayısı 2012 Mayıs’ına göre yüzde 17,86 artarken İstanbul’da bu artış yüzde 21 gerçekleşmişti. Türkiye'de 2013 yılının ilk altı ayında gelen ziyaretçi sayısı 2012 aynı döneme göre yüzde 14.35 artışla 14 milyon 549 bine ulaştı. İstanbul'da ise 2013 yılının ilk altı ayında gelen yabancı sayısı geçen sene aynı döneme göre yüzde 16,8 artışla 4 milyon 941 bin 118 kişi olarak gerçekleşti.

ASIL ETKİ TEMMUZ'DA

Antalya dahil kıyı bölgelerinin son dönemdeki olaylardan Temmuz ayına kadar fazla etkilenmediğini çünkü erken rezervasyonların yılbaşında yapıldığını kaydeden Ayık, "Ancak olayların esas yansımalarını Temmuzda görüyoruz. Haziran'da Antalya'nın artış oranı yüzde 6 iken bu oran Temmuz sonunda yüzde 1-2 aralığına gerileyecek" dedi. Ayık, yılsonunda ise yüzde 5-8 arası büyüme tahminini halen koruduklarını, fakat Türkiye geneli için öngördükleri yüzde 14 artışın yüzde 10-11 seviyesine inebileceğini belirtti.

dünya turizmi turist sıralaması

İstanbul için de özel bir paragraf açan Ayık, "İstanbul'un bağlantı noktası özelliği çok önemli. İstanbul Güney-Kuzey ve Doğu-Batı arasında transit noktası. Arjantin'i bile İstanbul'a bağlıyorsunuz. Sonuçta İstanbul'a gelenlerin içinde mutlaka transfer yolcuları da olacak ve bunlar sayıyı artıracak. Biz bunlardan ne kadar faydalanır ve ne kadarını müşteri yaparız bu başka birşey. Kafayı en çok buna yormak lazım" dedi.

"BİZDE ARTIŞ YOK"

TUROB Başkanı Timur Bayındır da İstanbul'daki otellerin doluluk oranına bakıldığında herhangi bir artış olmadığını belirtti.

Temmuz ayının daha da kötü gittiğini belirten Bayındır, transfer yolcularındaki artışın rakamları yükseltmiş olabileceğini söyledi. Bayındır, "Bizim verilerdeki artışa ilişkin tahminimiz bu yönde" ifadesini kullandı.

BÖLGE YÜZDE 50 DÜŞTÜ, İSTATİSTİKLER YÜKSELDİ

Gezi Parkı olayları nedeniyle yaşanan olaylardan en çok etkilenen bölge Taksim Talimhane bölgesi. Geçen sene Haziran'da neredeyse yüzde 100 doluluklara ulaşan bölge bu sene aynı dönemde yüzde 30'lara kadar geriledi. Bu keskin düşüşlere karşın İstanbul genelinde görülen yüzde 2'lik artışın altında yatan en önemli neden ise Türkiye'ye İstanbul üzerinden giren yabancıların istatistiklerde İstanbul'a gelmiş gibi görülmesi.

Olayları en yakından hisseden otelcilerden biri olan ve aynı zamanda Talimhane Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Öztanık, reel olarak bakıldığında bölgede Haziran ayında yüzde 50'ye varan bir düşüş olduğunun altını çiziyor. Temmuz rakamlarının da kötü olduğunu ve otellerdeki doluluk oranının yüzde 35-40'lara kadar gerilediğini vurgulayan Öztanık, resmi verilerdeki artışın İstanbul üzerinden Antalya ve Bodrum gibi yerlere giden transit kesim nedeniyle olduğunu belirtiyor.

FİYATLAR 40 EUROYA DÜŞTÜ

Doluluklardaki düşüş nedeniyle çok büyük bir fiyat rekabetinin de başladığına dikkat çeken Öztanık, "Fiyatlar yerlerde. Oda fiyatları 40-45 euroya kadar düştü. 100 euroya oda satıyorum diyen kimse kalmadı Talimhane'de. Acentaların da durumu kötü. Haziran ayında bizim bölge çok düşse de önceden yapılan rezervasyonlar Sultanahmet, Havalanı ve Anadolu Yakası taraflarına kaydırılarak sorun bir nebze çözülmüştü. Ancak şu anda cebinde parası olan gruplar İstanbul'a gelmekten imtina ediyor" dedi.

Öztanık, temmuz ayı çok kötü geçmesine karşın önümüzdeki döneme ilişkin ışık görüldüğünü ve umutların biraz yeşermeye başladığını kaydetti