2012 1 Mayıs Çoşkusu

1 Mayıs kutlamalarının mezkezi konumundaki Taksim Meydanı başta olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanında Emek ve Dayanışma Günü büyük bir coşku içinde kutlanıyor. İşte meydanlardan son gelişmeler.

Şişli, Beşiktaş ve Şişhane yönünde oluşturulan kortejler, Taksim Meydanı'na ulaştıktan sonra alandaki yerlerini aldı.
1 mayıs 2012 taksim The Marmara Oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında ''Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız'' yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu.

Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet'in ''Taranta Babu'ya mektup'' şiirinden bir bölüm okudu.

Çeşitli pankartların açıldığı kutlamada, 7 dilde ''1 Mayıs'' yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar ''Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz'', ''İşçiyiz haklıyız kazanacağız'' şeklinde sloganlar attı.

Kortejler, Taksim Meydanı'nda

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak üzere DİSK öncülüğünde Şişli Halaskargazi Caddesi'nden yürüyüşe geçen kortej, Taksim Meydanı'na giriş yaptı.

Halaskargazi Caddesi boyunca yürüyen DİSK öncülüğündeki grup, Harbiye'deki TRT binası önünde oluşturulan güvenlik noktalarında tek tek arandıktan sonra Taksim Meydanı'na alındı.

Kortejde, DİSK'e bağlı sendikalar, Oyuncular Sendikası, Gazetecilere Özgürlük Platformu, Sosyalist Dayanışma Platformu, Hak ve Özgürlükler Partisi, Pir Sultan Abdal Derneği, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Emekçi Hareket Partisi, Ermeni sosyalistlerin oluşturduğu Nor Zartonk'un yanı sıra meslek odaları, engelliler, belediyeler, meslek örgütleri de yer aldı.

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu oyuncular, ''Şehir tiyatroları yok edilemez'', ''Oyuncu da işçidir'', ''Başrol dayanışmanın'', ''Şimdi tam sendika zamanı'' yazılı pankartlar açtı. Vatandaşların yürüyüşe katılan oyunculara yoğun ilgi gösterdikleri ve fotoğraf çektirdikleri görüldü.

Korteje, takımlarının formaları ve flamalarıyla katılan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray taraftarları da renkli görüntüler oluşturdu.

Agos Gazetesi binasına da Sarkis Çerkezyan'ın fotoğrafının bulunduğu ''Dünya hepimize yeter'' yazılı bir pankart asıldı.

Kortejde yer alan gruplar, yürüyüş boyunca ''Kadın cinayetlerine hayır, taşeronlaştırmaya hayır'', ''Padişaha bir çift sözümüz var. Kıdem tazminatını kaldırtmayacağız'', ''Üniversiteler hapsedilemez'', ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankartlar taşıdı.

Ön saflarında DSP Genel Başkanı Masum Türker, öldürülen DİSK kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan ve CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş'ın da yer aldığı kortejdekiler, ''İş, emek, özgürlük,'', ''İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız'', ''Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz'' şeklinde sloganlar attı.

Bu arada, Harbiye Askeri Müzesi içerisinde bir grup askerin hazır bekletildiği görüldü.

Cadde boyunca çeşitli yiyecek ve içeceklerin satıldığı, Harbiye Askeri Müzesi yakınlarına ve Taksim Meydanı'na seyyar tuvaletlerin kurulduğu gözlendi.

KESK korteji Taksim Meydanı'nda

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde Şişhane'de oluşturulan 1 Mayıs korteji Taksim Meydanı'na ulaştı. 
Pankart ve dövizlerle Tepebaşı ve Tarlabaşı'ndan yürüyen KESK korteji, Taksim Meydanı'na ulaştı. İşçilerin yürüyüşü sırasında herhangi bir olay yaşanmadı.

BDP'liler de 1 Mayıs için Taksim'de

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için sendikalar ve siyasi partiler Taksim'de yerini alıyor. Şişhane'de toplanan ve aralarında BDP ile KESK'e bağlı grupların da bulunduğu kortej, Taksim Meydanı'na ulaştı. Taksim Meydanı'na ulaşan grupta, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sebahat Tuncel de yer aldı. Tarlabaşı'ndan yürüyerek meydana gelen kortejin intikali devam ediyor.


1977'deki 1 Mayıs mitinginde kullanılan pankart açıldı

Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nın yanında, 1977'deki 1 Mayıs mitingde kullanılan pankart açıldı. Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nın önünde vinçle desteklenen büyük ebattaki pankartın üzerinde, avuç içerisinde dünya figürü bulunuyor. ''1 Mayıs'' yazının da yer aldığı pankartın, 1977'de Taksim Meydanı'nda düzenlenen mitingde de kullanıldığı belirtildi. 
Bu arada, vatandaşlar yavaş yavaş miting alanına gelmeye başladı. 
Elinde karanfil bulunan bir vatandaş, 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında ölümlerin meydana geldiği Kazancı Yokuşu'na gelerek, polis bariyerlerinin arkasından yokuşa karanfil attı. Vatandaş, karanfilleri yokuşa atarken, ''Her gün bir insan, hepimizin başı sağ olsun. Uyanın artık. Kümeste 1 Mayıs kutlaması yapıyoruz'' dedi.

1 Mayıs için gruplar toplanmaya başladı

Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılacak gruplar, Şişli, Beşiktaş ve Şişhane bölgelerinde toplanmaya başladı. 
DİSK, Enerji-Sen, Spor Emek-Sen, Oyuncular Sendikası, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Sendikal Güçbirliği Platformu'nun da aralarında bulunduğu gruplar, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmek üzere Şişli Halaskargazi Caddesi'ndeki DİSK Genel Merkezi önünde bir araya geliyor.

Yürüyüş için son hazırlıklarını tamamlayan grup, 1 Mayıs'a ilişkin pankartlar açarak, çeşitli sloganlar atıyor.

Bağlı bulundukları sendika, oda, dernek, siyasi partilerin yeleklerini giyen katılımcılar, davul-zurna eşliğinde halay çekerek yürüyüşün başlamasını bekliyor.

DİSK Genel Başkanı Ekici

DİSK Genel Merkezi önünde AA muhabirinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin sorularını cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ''En az 1976'daki kadar heyecanlılığımız var. 1976'da DİSK'in önderliğinde Taksim'de kutlanan kitlesel 1 Mayıs'tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz'' dedi.

Ekici, 1977'de Taksim Meydanı'nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Erol Ekici, saat 10.30'da 3 koldan başlayan yürüyüşle, bu heyecanı Taksim alanına talepleriyle birlikte taşıyacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bunu açıkça ifade etmek istiyorum; hiç kimsenin iki yıllık bir pratikten sonra 'Şöyle mi olacak?', 'Provokasyon mu olacak?' demeye hakkı yok. Provokasyonların kimler tarafından yapıldığı çok iyi biliniyor. Bunların failleri meçhul gibi gözükse de biliniyor. 1977 katliamı, devlet sırrı olarak mahkeme kasalarında saklanma gereği duyuluyor. Bu katliamı yapanların kimler olduğu açık. Bu provokasyonu yapanlar, işçiler veya 1 Mayıs'ı özüne ve anlamına uygun kutlamak isteyenler değil. Provokasyon yapmak isteyenler, bu niyetlerinden vazgeçsinler. Zaten iki yıldır 1 Mayıs'ın nasıl kutlandığını Taksim'de gösteriyoruz. Bu yıl da bütün bu beklentileri boşa çıkaran heyecan, coşku, talep ve kitlesellikle 1 Mayıs'ı yaşatacağız.''

Beşiktaş ve Şişhane'deki toplanma noktaları-

Bu arada, Beşiktaş Akaretler Durağı önünde toplanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halk Evleri, Öğrenci Kolektifleri üyesi gruplar, türküler dinliyor ve çeşitli sloganlar atıyor.

Şişhane'de toplanan KESK ve KESK'e bağlı sendikalar ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) mensupları da türküler dinlerken, bir grup feminist kadınlar da 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere bölgeye geldi.

Bir grup turist de 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Taksim Meydanı'na yürümek üzere yine Şişhane'de bekliyor.

Şişli istikametinden alana girişler başladı

1 Mayıs kutlamalarına Şişli istikametinden girecek gruplar için, arama noktalarındaki hazırlıklar tamamlandı. Gruplar, Cumhuriyet Caddesi üzerinden alana alınmaya başlandı. 
Özellikle Devrince İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı gruplar için Şişli Cumhuriyet Caddesi üzerinde arama noktaları oluşturuldu. Bu noktalardaki son hazırlıklar da tamamlandı. Gruplar, polisin yaptığı aramalardan sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinden Taksim Meydanı istikametine harekete geçti. 
Çevik kuvvet polisi de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Taksim Meydanı'nda bomba araması

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanacağı Taksim Meydanı'nda sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemi alındı. Polis, özel eğitimli köpeklerle meydanda bomba araması yaptı. 
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanacağı Taksim Meydanı'nda hazırlıklar sürüyor. Alanda görevli çok sayıda polis memur sabah erken saatlerden itibaren önlem almaya başladı. Taksim Meydanı'na çıkan ana caddeler trafiğe kapatılırken, polis muhtemel bir olumsuzluğa karşı önlemlerini artırdı. 
Özel eğitimli köpekler ve dedektörler yardımıyla bomba araması yaptı. Polis, konuşmaların yapılacağı platform ve çevresinde de özel eğitimli köpekler yardımıyla detaylı arama yaptı. Bomba aramasının ardından tek sıra halinde ilerleyerek arama yaptı.

İETT otobüs duraklarının camları tedbir amaçlı söküldü

İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının yapılacağı Taksim Meydanı ve çevresinde sabah saatlerinden itibaren geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. 
İstanbul'a çevre illerden uçak ve karayoluyla getirilen takviye polisler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde görevlendirdikleri yerlere erken saatlerinden itibaren yerleştirildi. 
Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli'nin önüne bir platform kurulurken, meydana çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi. Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle patlayıcı madde araması yapılan meydan ve çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Polis helikopterlerinin havadan kontrol ettiği Taksim Meydanı'ndaki yüksek binalara da polisler yerleştirildi. İETT otobüs duraklarının camları da herhangi olumsuz bir durumda zarar görmemeleri amacıyla söküldü.

Emniyet müdürleri 1 Mayıs önlemlerini denetledi

Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları öncesi emniyet müdürleri Tarlabaşı Bulvarı'nda son hazırlıkları denetledi. 
Bulvara çıkan ara sokakların başında görevli polisleri sokak başında bir araya toplayan müdürler, nasıl davranmaları konusunda personele son uyarılarını yaptı. 
Bazı sokak başlarında yetersiz görülen bariyerler, polis müdürlerinin uyarıları sonucu sökülerek yeniden inşa edildi.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'na 'afişli' önlem

Geçtiğimiz 1 Mayıs kutlamalarında terör örgütü yandaşları tarafından Taksim Cumhuriyet Anıtı'na yapılan saldırılar sebebiyle bu yıl anıt 800 metrekarelik dev afişle gizlendi. 
Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarında Taksim Cumhuriyet Anıtı'na yapılan saldırılar sebebiyle bu yıl önlemler artırıldı. Vatandaşların anıta zarar vermesine engel olmak isteyen yetkililer, anıtı 800 metrekarelik dev afişle gizledi. Anıtın çevresi ise demir bariyerlerle kapatıldı. 
Üç adet vinçle anıtın çevresine asılan afiş, dün akşam saatlerinde asıldığı sırada yırtılmıştı. Geç saatlere kadar tamir edilen afiş, sabah saatlerinde tekrar asıldı.

Taksim Meydanı'na çıkan yollar kapatıldı

Taksim Meydanı'nda kutlanacak 1 Mayıs nedeniyle meydana çıkan yollar araç trafiğine kapatıldı. 
1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının yapılacağı Taksim Meydanı'na çıkan yollar, sabah 7.00'de araç trafiğine kapatıldı. Polis araçları ve çekicilerle kapatılan yollardan sadece alanda görevli polis araçlarının geçmesine izin verildi. 
Bu arada, kutlamalara katılacak işçiler de son hazırlıklarını yapmaya başladı. Flama ve pankartlarını hazırlayan işçiler, meydana yürümek için bekliyor.

Taksim'de jandarma ekipleri de hazır bekletiliyor

Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında polisin yanısıra takviye olarak jandarma ekipleri de tedbir aldı. 
Gece geç saatlerde başlayan güvenlik önlemleri, sabahın erken saatlerine kadar sürdü. Kutlamalarda binlerce polis ile jandarma da hazır bekletiliyor. Harbiye Askeri Müzesi'nin bahçesine 30 araçlık askeri konvoy konuşlandı.

İstanbul'a çok sayıda çevik kuvvet polisi geldi

1 Mayıs kutlamaları sebebiyle İstanbul'da görev yapmak üzere çeşitli illerden takviye çevik kuvvet polisleri geldi. 
Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçaklarla sabaha karşı Atatürk Havalimanı'na iniş yapan polisler, Devlet Konukevi önünde toplandı. Polisler, buradan İETT otobüsleri ile alınarak görev yerlerine götürüldü. Polislerin Trabzon, Giresun, Antalya, Ordu, Erzurum, Malatya, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Konya'dan kafileler halinde geldikleri belirtildi. Takviye ekiplerin gelişleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü timleri de güvenlik sebebiyle hazır bekletildi. İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının ardından polislerin gece saatlerinde bağlı bulundukları illere geri dönecekleri öğrenildi.

(CİHAN)