Yeşil Kartlı Sayısı 250 Binden 160 Bine Düştü

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) birinci yılını doldurması nedeniyle, sosyal güvenlik reformunun ardından geçen bir yılın değerlendirmesinin yapıldığı toplantı SGK Adıyaman İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti. Kahvaltılı basın toplantısını SGK Adıyaman İl Müdürü Kasım Tekin, SGK Başmüfettişi Cumali Kuram, Müfettiş İsmail Aydın yaptı.
Kasım Tekin, bir yılın ardından Adıyaman'da yapılan çalışmalardan bahsederek, 1 yıl gibi çok kısa bir sürede fiziki birleşmeler tamamlanarak 30 bin nüfusun üstündeki Besni, Gölbaşı, Kahta ilçelerine Sosyal Güvenlik Merkezlerinin açıldığını belirtti. 

Tekin, yeşil kartlı, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve diğer işlemlerle ilgili şu açıklamada bulundu: 

"İlimizdeki kayıt dışı çalışmalarla ilgili Kurumumuzun Alo-170 bilgi hattına yapılan bin 316 müracaat neticesinde, kayıt dışı olduğu tespit edilen 427 işyeri ile kayıt dışı çalıştığı tespit edilen bin 148 çalışan kayıt altına alınmıştır. Kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla kurulan KADİM Servisine 22 farklı kurumdan gelen 73 bin belge neticesinde kayıt dışı çalıştığı tespit edilen 6 bin 300 çalışan resen kayıt altına alınmıştır. 5510 sayılı Kanun ile uygulanmaya başlayan Muvazaalı Boşanmalarla ilgili

yapılan soruşturmalar neticesinde, ilimizde 127 kişinin maaşı kesilerek, haksız çektikleri maaşları geri alınmıştır. 

2008 yılından bu güne kadar ilimizde, denetmenlerimizce yapılan soruşturmalarda, 16 adet sahte (Paravan) işyerinin tespiti yapılmış olup, bu işyerlerinde sahte sigortalı olduğu tespit edilen bin 226 kişinin hizmetleri iptal edilmiştir. 2011 yılı yapılandırmasında İl Müdürlüğümüz, Türkiye genelinde en yoğun Müdürlük olmuştur. Bu yapılandırma sonucunda 5 bin 400 sigortalımıza emeklilik maaşı bağlanmıştır. 

2008 yılının 10. ayında Adıyaman'daki yeşil kartlı sayısı 250 bin iken, 2011 sonu itibariyle bu rakam, Genel Sağlık Sigortası uygulamasının sonucu olarak 160 bine düşmüştür. 2012 Ocak ayı itibariyle de, zorunlu hale gelmesiyle birlikte; 21 bin 470 kişinin yeşil kart kapsamında aktivasyonu açımlı, bu yüz günlük süre içinde 5 bin (Aile bazında) dosyada ücretli Genel Sağlık Sigortası statüsüne alınmıştır." 

SGK Başmüfettişi Cumali Kuram ise, reformun yapılma sebepleri, yasal düzenlemeler, teşkilatlanma çalışmaları, bürokrasinin kaldırılması ve vatandaş odaklı hizmetin yaygınlaştırılmasıyla ilgili bilgiler verdi. 

Kuram, teknolojik alt yapının hızlandırılması, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan çalışmalardan bahsederek, 2012 yılı hedeflerini açıkladı. 

"Kurumumuz müfettişleri tarafından ülke genelinde sahte sigortalılık, sağlık ve sigorta su istimalleri, asgari işçilik gibi önemli ve risk odaklı denetimler yapılmaktadır. Kurumumuz taşra birimlerinde görev yapmakta olan ve şu an bin 187 olan denetmen sayısı, görev ve yetkileri artırılarak 2012 yılı sonunda yapılacak alımlarla bin 500'e ulaşacaktır. Kamu kurumlarından temin edilen bilgi ve belgelerin kurumumuz kayıtlarıyla sorgulanması amacıyla İl Müdürlükleri ve Merkez Müdürlüklerimizde "Kayıt Dışı

İstihdamla Mücadele Servisleri" kurulmuştur. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarınca işyerlerinde yapılan denetimlerde, aynı zamanda sigortalılık kontrolü de yapılmakta ve sigortasız olarak tespit edilenler Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmektedir" dedi.