Türkiye'de Elektronik Ticaret

Türkiye’de elektronik ticaret henüz gelişme aşamasındadır, ancak büyük bir potansiyel olduğu konusunda firmalar arasında bir görüş birliği vardır. Bupotansiyele ulaşmak için hızlı ve yaygın internet alt yapısı gereksinimindenbaşlayan, bilgisayar sayısının azlığını ve güvenliğini kapsayan ve standartlarınoturmasına kadar giden bir çok engelin aşılması gerekmektedir. Bunun dışındayasalar ve bu konudaki mevzuatın belirlenmesi gerekmektedir. Bu engellerinaşılması halinde ise, elektronik ticaretin çok hızlı gelişmesi beklenmektedir.
Ülkemiz de, 1998’den sonra bazı büyük alışveriş merkezleri internetüzerinde satış mağazaları açmışlar, ayrıca kurumlara ve bireysel girişimcilereelektronik dükkan (e-dükkan) kiralayan servis sağlayıcılar ortaya çıkmayabaşlamıştır. Basın ve bankacılık alanlarında, konularında öncü niteliği olan bazıkuruluşlar, e-ticaret alanında da yatırımlarını (2000’lerin başlarında)hızlandırmışlardır.

Ülkemizin mevcut durumuna bakıldığında çok hızlı gelişen bir internet altyapısı ( alt yapının yakın tarihlere kadar hiç olmayışı sayesinde ve gerek Türk Telekom’un gerekse özel sektörün son 3-4 yıllık yatırımları itibariyle OECDülkeleriyle kıyaslandığında Avrupa’da en hızlı gelişim gösteren ülke Türkiye’dir.) ve internet dışı e-ticaret alt yapısının olmayışı yüzünden tek şansımızinternet üzerinden e-ticaret olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye son iki yıl dainanılmaz gelişmeler kaydetmiş, alt yapısı “base band” kategorisinden “broadband” kategorisine terfi etmiştir. Yurt içi omurgası 2 Mbit den 155 Mbite çıkar-tılmış ve yakın gelecekte 2 Gbite çıkarılması için hazırlıklar yapılmaktadır. ( kibu 4 sene içinde 1000 kez büyüme anlamına gelir.)

İnternet üzerinde elektronik bankacılık ve sanal marketler üzerinden on-line alışveriş merkezi uygulamaları başta olmak üzere seyahat rezervasyonları,elektronik eşya satışı vb. gibi konularda ciddi bir elektronik ticaret pazarınınoluşmaya başlama sinyalleri verdiğini söyleyebiliriz.

E-ticaret Linkleri

E-ticaret Firmaları

  • Platin
  • Wolwox
  • Ticimax
  • Nora Medya