SSK 2012 Beklentileri

Türkiye'ye yeterli finansman gelmediği için 2011'in ikinci yarısında dövizin de yukarı doğru hareketlendiğini ve TL'nin dolar ve avro karşısında yüzde 30 değer kaybı yaşadığını, kredi faizlerinde 6 puan birden artarak yüzde 14'ler seviyesine geldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, 2012 beklentilerine ilişkin şunları söyledi:

''Amerikan ekonomisinin olumlu sinyaller vermeye başladı. Kriz döneminde dünyanın ve büyümenin motoru olan Çin'de ciddi riskler baş gösterdi ve büyüme oranının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor. Avrupa'nın ise ciddi bir borç sarmalı içinde olmasına karşın toptan batma riskinin şimdilik ortadan kalkmış gibi görünüyor. Avrupa Merkez Bankası 1 trilyon Avro'yu piyasaya sürdü. Yurt dışında para bollaşınca faizlerde aşağı doğru inmeye başladı. Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin onaylanması olumlu sinyaller verdi. Bunun bize yansıması döviz kurunda gevşeme söz konusu oldu. 1.90'lar seviyesine çıkan dolar 1.75 seviyesine inmeye başladı. Kredi faizlerinde yarım puanlık sevindirici iniş başladı.''

-Türkiye'yi 2012'de olumlu ve olumsuz etkileyecek 5 faktör-

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'yi 2012'de olumlu ve olumsuz etkileyecek konulara da işaret ederek, olumlu etkileyecek faktörleri ''Canlı bir iç piyasanın olması, özel sektörün devam eden yatırım harcamaları, özel sektörün dış borç çevirebilme kabiliyetinin yüksekliği, kamunun bütçe açığı ve borçlanma seviyesinin düşük olması ve yeni yatırım teşvik sistemine ilişkin olumlu beklentiler'' olarak sıraladı.

Olumsuz etkileyecek 5 ana faktörün de artan enerji bağımlılığı ve yükselen enerji fiyatları, enflasyondaki katılık, yetersiz yurt içi tasarruf oranı, Avrupa'daki krizin geleceği, Ortadoğu'daki İran ve Suriye kaynaklı gerilimin artması olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, orta vadede Türkiye'nin gündeminde rekabet gücünü artıracak önlemler, işsizlikle mücadele ve istihdam artışı ile yapısal reformların olması gerektiğini söyledi.

-''Türkiye'nin yol haritası''-

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yol haritasında bu 3 konunun olması gerektiğini, bunların dışına çıktıkları zaman başka yere doğru savrulacakları uyarısında bulundu.

Gelişmiş pazarların daralmasıyla birlikte maliyet baskısının çok arttığını, Türkiye'nin Avrupa ve dünyadaki rakiplerine bakıldığında istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik payının çok yüksek olduğunu, kıdem tazminatında dünya şampiyonu olunduğunu, bir taraftan da işsizlik sigortasının bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, istihdamın üzerindeki maliyetleri azaltıcı unsurlara eğilmeleri ve bu yükleri azaltacak orta vadeli bir plan hazırlamaları gerektiğini kaydetti.

-Enerji fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarına yansımadı-

Enerji fiyatlarının hem üretim, hem de navlun fiyatlarını artırdığını, son bir yılda dünyada üretici fiyatlarının çok artmasına karşın bunun tüketici fiyatlarına yansımadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk iki aydaki artışın motorinde yüzde 30,5 olduğunu, ancak tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 13 olduğunu dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, önümüzde dönemde yüzde 17'lik artış geleceğini, bunun hem üretim maliyetlerini, hem de malı sevk ederken navlun fiyatlarını artıracağını söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, dolaylı vergiler içinde enerjiden toplanan ÖTV'nin oranının yüzde 20 olduğunu, neredeyse dolaylı vergilerin yüzde 25'inin enerjiden alınan ÖTV sayesinde olduğunu kaydetti.

-Sanayi Anadolu'ya kayıyor-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda İSO'nun 1000 sanayi şirketi içinde 155 şirketin Anadolu'ya kaydığını belirterek, ''Sanayi Anadolu'ya kayıyor. Müthiş bir hareketlilik ve dinamizm var. Bizim onun önünü açıyor olmamız lazım. Sanayi ve büyük firmalar Anadolu'ya kayarken, biz Anadolu'yu Gümrük Birliği'nin içine sokamadık. İstanbul'un Avrupa'ya ihracatı yüzde 51, Bursa'nın yüzde 78, Kayseri'nin yüzde 39, İzmir'in yüzde 61, Konya'nın yüzde 33, Gaziantep'in yüzde 24. Anadolu'daki şirketlerimizi gümrük birliğinin içine sokuyor olmamız lazım. Bu onların rekabet gücünü artıracak'' dedi.

Bu konuda yapısal problemler bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu yapısal sorunları gidermek için hem devletin hem de kendilerinin yapacakları bulunduğunu söyledi.

-Balo Projesi-

Hisarcıklıoğlu, Anadolu'yu Avrupa'ya ten yolu ile bağlayacak Balo Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirterek, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bugüne kadar bir tane Avrupa'ya tarifeli konteyner seferi yok. Anodolu'yu Gümrük Birliği'ne sokmak için Balo projesini başlattık. 70 ortağımız TCDD, Ulaştırma Bakanlığı ve TEPAV bu projeyi ortaya çıkardık. Yakın zamanda faaliyete geçecek. Bütün Anadolu'daki mallar gelecek Okcugöl Konsolidasyon Merkezi'nde birleşecek. Buradan konteynerlerle Avrupa'nın içlerine malımızı trenlerle gönderebilme noktasına geleceğiz. Şimdiye kadar AB bize tarife dışı engel uyguluyordu. 'Mal hareketi serbest' diyordu ama bunu taşıyacak kamyonlara kota uyguluyordu.

Bu çerçevede hem maliyetimizi ucuzlatacak, hem de kotanın üstüne geçebilecek bir noktaya geleceğiz. Bu proje sadece Anadolu'yu Avrupa'ya bağlama projesi değil, İslamabad'ı Londra'ya bağlayacak. Türkiye'de bu işin merkezinde olacak. Bir taraftan ürettiğimiz ürünleri İslamabad ve Hindistan'a kadar götürecek. Aynı zamanda Afganistan ile ilgili bir proje üzerinde çalışacağız. Burada tren seferleri yavaş yavaş çalışmaya başladı. Bu proje devlet projesi haline geldi. Pakistan hükümeti de destek veriyor.''