Sosyal Yardımlaşma da E Devlet Kapsamında

Sosyal Yardım Bilgi Sistemi sayesinde vatandaşların yoksulluklarını belgelemek için kurum kurum dolaşmaktan kurtulduğunu belirten Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürü Aziz Yıldırım, "Sosyal yardımlaşma çalışmalarını da e-devlet kapsamına dahil ettik" dedi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün başlattığı Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) sayesinde yoksul vatandaşlar, yoksulluklarını belgelemek için kurum kurum dolaşmaktan kurtuldu.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Genel Müdürü Aziz Yıldırım yaptığı açıklamada, sosyal yardımlaşma ve dayanışma çalışmalarını da e-devlet kapsamına dahil etmek için 2008'in şubat ayında harekete geçtiklerini söyledi.

Araştırma yapılıyor



Tamamen genel müdürlüklerinin kaynaklarıyla SOYBİS programının oluşturulduğunu belirten Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Muhtaç olduğunu iddia ederek, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımıza gelen vatandaşlarımızın beyanlarının doğru olup olmadığını belirleyebilmek için iki türlü araştırma yapıyoruz. Bunlardan ilki, devletin kayıtlarından yapılan arşiv araştırması. İkincisi ise kişinin yaşadığı yerde yapılan hane araştırması adını verdiğimiz araştırma. Arşiv araştırmasında vatandaşlarımız, vakıflarımızdan aldıkları belgeleri çeşitli kurumlardan onaylatmak zorunda kalıyordu. Bunun için günlerce uğraşıp harcamalarda bulunuyorlardı. Her kurumun teker teker yaptığı sorgulama işlerini tek bir çatı altında toplayabilmek için SOYBİS'i hizmete sunduk."

Kurumlarla işbirliği



SOYBİS etkin bir biçimde kullanılması için birçok kurumla iş birliğine gittiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Öncelikle, nüfus evrakını ortadan kaldırmak için Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden yararlanmaya başladık. İşin SGK ayağını da çözmemiz gerekiyordu. Bunun için de SGK kayıtlarından başvuru yapan kişinin SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı'nda priminin olup olmadığı verisine ulaştık. Çünkü kişinin sosyal güvenliğinin olmaması, yardım yapabilmemizde birinci şart. Daha sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Doğrudan Gelir Desteği sayesinde kişinin tarlasının ve hayvanın bulunup bulunmadığını, Gelirler İdaresi Başkanlığı'ndan ise iş yeri ve motorlu aracının olup olmadığı sorgusunu sisteme dahil ettik. Bunların dışında İş-Kur, Tapu Kadastro, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme gibi kurumların da verilerinden yararlanıyoruz. Böylece 10 kuruma ait verilerle tek bir işlemle 24 sorgulama yapılabiliyor."

Bürokrasiyi bitirdi

Yıldırım, sorgulamadaki kolaylığın zaman ve paradan tasarruf sağladığı gibi, bürokrasiyi de ortadan kaldırdığını vurgulayarak, SOYBİS sayesinde sayısı 17'yi bulan evrakın ortadan kalktığına işaret etti. Programın hem güncel bilgileri bünyesinde barındırdığını hem de memur hatasını en aza indirdiğini ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
"SOYBİS çalışmalarımız getirdiği pek çok kolaylığın yanı sıra, ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlıyor. Program hizmete sunulduktan sonraki 5 ay içinde kullanılmayan kağıtların miktarı, yaklaşık 7 bin ağaca karşılık geliyor. SOYBİS ile vatandaş devlete kendinin muhtaç olduğunu ispatlamaktan çıktı. Artık vatandaşın ihtiyaç sahibi olup olmadığını devlet ispat etmeye başladı."

E-Devlet Sorgulamaları