Sigortada yüzde 65'lik kesim eziliyor

Tüm Sigortacılık Sektörü Araştırma ve Eğitim Derneği (TÜSİAR) Genel Başkanvekili Neşe Demirağ, sigorta acentelerinin, sigorta şirketleri tarafından ihbarsız ve gerekçesiz olarak faaliyetlerini bir anda kaybedebildiğine dikkat çekti.

TÜSİAR Genel Başkanvekili Neşe Demirağ, sigorta şirketlerinin kendi aralarındaki fiyat rekabetleri nedeniyle acentelerin kazançlarının bir anda yok olabildiğini söyledi. Demirağ, "Sektörde üretimin yüzde 65’ini gerçekleştiren emekçi kesim ezilmekte ve haksızlığa uğramaktadır" dedi.

TÜSİAR Genel Başkanvekili Neşe Demirağ, ANKA'ya yaptığı açıklamada, günümüzde sigorta acentelerinin birçok sorunla karşı karşıya kaldığına işaret ederek, acentelerin borç ve alacak ilişkilerinden dolayı tek taraflı olarak ihbarsız bir şekilde ekranlarının kapatılarak üretim yazmalarının hukuksuz bir şekilde engellendiğini ileri sürdü.

Bankalar, oto plazaları, vakıflar, PTT, Türk Telekom hatta örgütlendikleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını ileri süren Demirağ, "Sigorta şirketleri, devlet ve hukuk bu duruma seyirci kalmaktadır" dedi.

Sigorta acentelerinin, sigorta şirketleri tarafından ihbarsız ve gerekçesiz olarak faaliyetlerini bir anda kaybedebildiğine dikkat çeken Demirağ, "Sigorta şirketlerinin kendi aralarındaki fiyat rekabetleri sigorta acentelerinin fiillerini ve kazançlarını bir anda yok etmektedir" diye konuştu.

"SEKTÖRDE ÜRETİMİN YÜZDE 65'İNİ GERÇEKLEŞTİREN EMEKÇİ KESİM EZİLİYOR"

Demirağ, sigorta acentelerinin kendi sigortalıları için gerek maddi, gerekse manevi fedakarlıklarda ve olağanüstü giderlerde bulunduğunu ve sektörün gelişmesi için çabalar sarfettiğini, ancak bunların karşılığını alamadığına dikkat çekerek, "Yıllarca uğraşarak, didinerek ve mücadele ederek sahip oldukları portföyleri bir anda sigorta acenteleri kaybetmektedirler.

Devlet Türkiye'de faaliyet gösteren 16 bin 500 sigorta acentesini KOSGEB kedisinden yararlandırmamaktadır ve haklarını koruyacak çabayı sarf etmemektedir" diye konuştu. Sigorta acentelerinin sosyal ve hukuksal hiç bir hakkının bulunmadığını söyleyen Demirağ, şunları kaydetti:

"Acentelerin örgütlenmeleri ne yazık ki üzerlerinden rant elde edilme sistemi üzerine kurulmuştur. TOBB ve bünyesinde kurulan SAİK hiç bir şekilde sigorta acentelerinin haklarını koruyamamaktadır. 5684 sayılı yasa sadece sermayeye sigortacılık yapması halinde imtiyaz tanımıştır. Sektörde üretimin yüzde 65'ini gerçekleştiren emekçi kesim ezilmekte ve haksızlığa uğramaktadır.

Sigorta acentelerinin komisyonları keyfi bir şekilde sigorta şirketleri tarafından düşürülmekte ve hak ettikleri ücreti sigorta acentelerinin çoğu alamamaktadır. Sigorta acentelerinin özerk mesleki birlik kurmaları TOBB tarafından engellenmektedir."

"SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ ÖNEM TEŞKİL EDİYOR"

Tüm bu bilgiler ışığında Sigorta Acenteleri Yönetmeliği'nin önem teşkil ettiğini vurgulayan Demirağ, "Sigorta acentelerinin kaderini çizecek olan yönetmeliğin sigorta acentelerinin lehine çıkması için tüm acenteler korkmadan ve gerçeklere açık bir şekilde yek vücut olarak hareket etmelidirler.

Bir an evvel TOBB bünyesindeki örgütlenmesinden kurtulup kendi mesleki odaları ve birliklerini kurmaları şarttır. Türk sigortacılık sektöründe pazarlama ve tanıtım ağını sadece Sigorta acenteleri gerçekleştirmelidir. Bu gün Türk sigortacılık sektörünün gelişmesi ve büyümesi bu idealin geçekleşmesi sayesinde olacaktır ve ülkemizde eğitimli,bilgili ve mesleğini seven sigortacılarla sektör kalkınacaktır" diye konuştu.