SGK yüz nakli için 46 bin 200 TL ödeme yapacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yüz nakli ameliyatı ve sonrasında sunulan 15 günlük hizmetler için paket fiyat belirledi. SGK, bundan sonra bu tip ameliyatlarla karşılacak hastalar için devlet ve özel hastanelere 42 bin TL; üniversite hastanelerine ise 46 bin 200 TL ödeme yapacak.

SGK Başkanı Fatih Acar, yüz naklinden sonra Akdeniz Üniversitesi'ni ziyaret ettiklerini belirterek üniversitenin bu nakil için kendilerinden 53 bin TL istediklerini açıkladı.

Geriye dönük ödeme kararı ile bu rakamın Akdeniz Üniversitesi'ne ödeneceğini ifade eden Acar'a, Hacettepe Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi'ne de bir ödeme yapılıp yapılmayacağı soruldu. Acar, bu iki hastaneden kendilerine bir ödeme başvurusu olmadığını kaydederek, "Başvuru olursa arkadaşlarımız Sağlık Uygulama Tebliğimize göre bu talebin uygun olup olmadığını karara bağlarlar. Bu sonuca göre ödeme yapılıp yapılamayacağı ortaya çıkar" dedi. 

Acar, yüz nakilleri için 53 bin TL'lik bir rakam ortaya çıktığını, ancak SGK olarak bunun 46 bin 200 TL'Lik bölümünü karşılamayı uygun gördüklerini anlattı.

Acar, bunun içinde doktorların el emeği ücretinin de bulunduğunu belirtirken, "Tabii ki bu emek, parayla ölçülemeyecek kadar değerlidir" diye konuştu. Acar, 46 bin 200 TL'lik rakamın bir paket rakam olduğunu kimi yerde ödemenin 20 bin, kimi yerde 30 bin TL olabileceğini ancak tavanın 46 bin 200 TL olduğunu vurguladı. Acar, nakiller sonrası gereken tedaviler içinse herhangi bir süre kısıtının ya da ücret kısıtının da bulunmadığının altını çizdi. "Örneğin amaliyat sonrası 15 günlük sürenin ardından 2 aylık bir tedavi gerekiyorsa da o zaman 100 bin TL'ye yakın bir ödemeye yapılabilir" dedi. 

SGK Fiyatlandırma Komisyonu, yüz nakillerinin yanısıra diğer nakiller için de tavan ücretleri belirledi.   

YAKIN TAKİP BAŞLAYACAK

SGK doktorlar, hastaneler ve eczaneleri yakın takibe aldı. Risk odaklı denetim modeline geçen kurum en çok reçete yazan doktordan, en çok yazılan ilaca; en fazla ilaç satan eczaneye en çok yapılan tetkike ve tetkik yapan hastaneye kadar herkesi mercek altına aldı. Bir doktorun her gün 300 reçete yazdığı, yıllık toplamda ise 67 binle rekor kırdığı ortaya çıktı.    

"Çürük elmalar temizlemekte kararlıyız " diyen Başkan Fatih Acar, 2002'de 10 milyar olan sağlık harcamalarının yüzde 155 reel artışla 2011 yılı sonunda 45 milyar liraya ulaştığına dikkat çekti. Bunun sürdürülebilir olması için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Acar, gereksiz sağlık harcama talebini ve gereksiz ilaç kullanımını, herhangi bir sağlık hizmetini kısıtlamadan, kontrol etmek, suistimalleri önlemek istediklerini söyledi. Acar, 2012 yılında gündemlerinde risk odaklı denetim, e-reçete, yeni sağlık hizmeti sözleşmesi, ve avuç içi damar izi bulunduğunu açıkladı.     

SUİSTİMALLER
 
Acar, sağlık alanında uygulanan suistimalleri şöyle sıraladı: 

- Verilmeyen sağlık hizmetinin kuruma fatura edilmesi.
- Genel sağlık sigortası olmayan kişilere sigortalılar üzerinden hizmet verilmesi.
- Sağlık hizmetlerinin abartılarak kuruma fatura edilmesi.
- Muayene katılım payından kurtulmak için acil olmadığı halde 'acilmiş' işlemi yapılması.
- İlaç katılım payından muaf olmak için usulsuz rapor düzenlenmesi.
- Doktor-ilaç firması ve eczane arasında menfaat ilişkisi kurularak suni talep oluşturulması. 
- Belirlenen ilave ücretten daha fazla ilave ücret alınması. 
- Endikasyon olmadığı halde büyük ambalaj ve büyük dozajda ilaçların reçete edilmesi. 

Acar, tüm bu suistimallerin önlenmesi için 1 Temmuz'da e-reçeteye geçeceklerini; böylece doktorların reçeteyi kağıda değil; elektronik ortamda yazacaklarını anlattı. Yine 1 Temmuz'da özel hastanelerden başlayarak avuç içi damar izi tarama yöntemiyle kimlik doğrulaması yapacaklarını söyledi. 

70 KİŞİLİK EKİP
 
Acar, 70 kişilik teftiş heyetinin, ülke genelinde belirlenen risk alanlarına odaklanarak çok daha etkili bir denetim sistemine geçeceklerini belirtti.  "Artık arkadaşlar denetim yerlerine ellerindeki bilgilerle gidecekler, hangi hastanenin hangi eczanenin ne tür riskler içerdiğini bilerek denetime başlayacaklar" diyen Acar, şu parametrelere dikkat edeceklerini açıkladı: 

"En çok reçete yazan 100 doktor ve bunların yazdıkları ilk 10 ilaç ile en çok reçetenin gittiği ilk 10 eczane. Tutar bakımından en çok reçete yazan ilk 10 doktor, bunların yazdıkları 10 ilaç ile tutar olarak en çok ilaç satan 10 eczane. İl içinde tutar bakımından en çok reçete edilen ilk 50 ilaç ve bu ilaçları en çok yazan ilk 10 doktor."

HASTANELER DE MERCEK ALTINDA
 
Başkan Acar, hastane denetimlerinde dikkat edilecek parametreleri ise şöyle sıraladı: 

"Ayaktan muayene ile birlikte en çok tetkik ve tahlil işlemi yapan ilk 100 hastane. Bu hastanelerde en çok işlem gönderen ilk 10 branş. En çok işlem gönderen ilk 10 doktor. En çok takip alan ilk 100 doktorun en çok yaptığı ilk 50 işlem ve en çok acil takibi alan ilk 100 hastane. 

GÜNDE 300 REÇETE YAZMIŞ
 
Başkan Acar, yaptıkları inceleme sonucu bir doktorun günde 300 tane reçete yazdığını, 365 gün toplamının ise 67 bin olduğunu açıkladı. 816 doktorun günlük reçete yazma ortalamasının 60 ila 100 olduğunu belirten Acar, toplamda yazdıkları reçete sayısının 12 milyon 400 bin olduğuna dikkat çekti. 

861 doktorun ise yıllık reçete sayısının 61 bin 738 olduğunu ve bunlar için kurumun 1 yılda 13 milyon 582 bin TL ödediğini belirtti. Acar, "Çürük elmaları hep beraber ortadan kaldıralım" dedi.