Kağıt reçeteler tarihe karışıyor

Konya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Cem Dinç, 1 Mayıs'tan itibaren Konya'da e-reçete uygulamasına geçilerek kağıt reçete uygulamasına son verileceğini açıkladı.
Cem Dinç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve reçetelerin elektronik ortamda hazırlanmasına imkan sağlayacak e-reçete uygulamasının Ankara ve Eskişehir'de uygulanmaya başladığını, normalde Konya'da da 1 Temmuz'dan itibaren hayata geçirilmesinin planlandığını belirterek, "Ancak biz kurum olarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık ve e-reçete uygulamasına 1 Mayıs'tan itibaren geçmeye karar verdik. e-reçete ile en başta sahte reçetenin önüne geçilecek.

Kağıt reçetelerin üzerinde yapılabilecek silinme ve kazınma gibi durumlarla karşılaşılmayacak. Reçetede yazılan ilaçlara sonradan ilave ilaç yazımı ortadan kalkacak. Sizin adınıza sizden habersiz ilaç yazımı önlenecek ve gerçek kişiler dışında ilaç yazılamayacak. Ayrıca yazım yanlışları ve eczacının yazıyı okuyamaması nedeniyle insanlara yanlış ilaç verilmesi gibi durumlarla da karşılaşılmayacak" dedi.

TÜRKİYE'DE GÜNDE 1.5 MİLYON REÇETE YAZILIYOR

Kağıt reçete uygulamasının her yönden devleti ve vatandaşı zarara uğrattığını da dile getiren Dinç, "Konya ve bize bağlı Aksaray, Karaman ve Niğde'de 2011 yılı içinde 13 milyon reçete yazılmış. Türkiye genelinde ise günde 1.5 milyon reçete yazılıyor. Bu, hem bu reçetelerin arşivlenmesinde hem de kağıt reçetelere harcanan paralarla devlete büyük bir yük getiriyor.

E-reçete uygulamasıyla bu giderlerden de tasarruf edilmiş olacak. Doktor, bilgisayarından muayeneye gelen vatandaşın kimlik numarasını girecek ve yazacağı ilaçları internet ortamındaki sanal havuza yazacak. Vatandaş eczaneye gittiğinde vatandaşlık numarasını söyleyerek yazılan ilaçları kolaylıkla alabilecek. Bu sistemden kamu ve özel hastaneleri ile sağlık kurumları faydalanabilecek" şeklinde konuştu.

(İHA)