İş Müfettişlerine Şikayet Edin Kadrolu Eleman Olun

Esasen kamu hastanelerinin sürekli işleri 2003 yılından beridir taşaron şirketler üzerinden yürütülüyor ama işçiler hep aynı kalırken her sene taşaron şirketler değişiyor. Çalışma Bakanlığı İş Müfettişleri de bu gibi durumlarda çalışanları Sağlık Bakanlığı'nın kadrolu işçileri haline sokuyorlar.
Ben ve teknik servis ekibi Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışıyoruz. Her sene Teknik Servis Hizmet Alımı adı altında yinelenen ihale kapsamında kazanan firmanın personeli olarak hastanedeki görevimize hastane yönetiminin hakkımızdaki görüşlerine göre devam ediyoruz. İş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmaya başladı. 2009/09. ayda yayınlanan genelgeye göre 20 yıllık Makine Mühendisi olmama rağmen 2009 yılı 12. ay sonrası maaşım 2250 TL den 1150 TL. ye düşürüldü.(Benim gibi çalışan bütün personelde maaş düşüşü yaşandı.) Geçmişe yönelik veya gelecekte kesin bir iyileşme sağlamak için yapabileceğimiz yasal herhangi bir işlem var mıdır?. Mak.Müh. Ahmet R.KASNAK

Memur yerine taşaron işçisi

Sayın okurum, özellikle Sağlık Bakanlığı hastanelerinde memurlar emekli edildikçe yerlerine yeni memur almak yerine hemen hemen tüm işler (buna hemşirelik, teknik servis, bilgi-işlem dahildir) taşaron şirketler üzerinden yürütülmeye başlandı. Bu sebeple de son 7 yılda kamudaki memur ve kadrolu işçi sayısı hızla düşerken, taşaron işçi sayısı çoğalmaya başladı. Mesela şu an çok partili yaşama geçtiğimiz Cumhuriyet tarihinin en düşük memur sayısına düştük. Ancak, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince bu işe muvazaalı işlem deniyor ve İş Müfettişleri raporları ile kadrolu hale getirilirsiniz.

Buna muvazaalı işlem diyorlar

4857 sayılı İş Kanunu'nun 2 nci maddesine göre; "…Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez…" kuralı vardır.

Bu kural gereğince, hastanede çalışan aynı kalırken her sene veya 2-3 senede bir taşaron şirketin değişmesine muvazaalı işlem kabul eden müfettişler bu çalışanların kadrolu hale getirilmesini raporlarıyla sağlamaktadırlar.

Mesela, İstanbul Cerrahpaşa, Adana Balcalı, İzmir Urla hastanelerinde yapılan incelemeler sonrası düzenlenen İş Müfettişi raporları çalışanların sağlık bakanlığının kadrolu işçileri olmaları gerektiğine karar vermiştir.

İşveren mahkemeleri de kaybediyor

İş Müfettişlerinin muvazaalı iş dediği olaylara karşın işveren Sağlık Bakanlığı 4857 sayılı Kanun'un 3 üncü maddesine göre, "Bu Kanunun 2 nci maddesinin altıncı fıkrasına göre iş alan alt işveren; kendi işyerinin tescili için asıl işverenden aldığı yazılı alt işverenlik sözleşmesi ve gerekli belgelerle birlikte, birinci fıkra hükmüne göre bildirim yapmakla yükümlüdür. Bölge müdürlüğünce tescili yapılan bu işyerine ait belgeler gerektiğinde iş müfettişlerince incelenir. İnceleme sonucunda muvazaalı işlemin tespiti halinde, bu tespite ilişkin gerekçeli müfettiş raporu işverenlere tebliğ edilir. Bu rapora karşı tebliğ tarihinden itibaren altı işgünü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Rapora altı iş günü içinde itiraz edilmemiş veya mahkeme muvazaalı işlemin tespitini onamış ise tescil işlemi iptal edilir ve alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılır." denilmiştir. Buna göre, Sağlık Bakanlığı süresinde itiraz etmezse veya itiraz eder de mahkemeyi kaybederse hepiniz kadrolu hale gelirsiniz.

Raporlar uygulanmazsa mahkemeye gidebilirsiniz

İş Müfettişlerinin raporları genelde tavsiye niteliğindedir ama bu olayda yaptırıma tabidir. Yaptırım için de olayı İş Mahkemesine sizin aksettirmeniz gerekebilir. Bu nedenle, önce Çalışma Bakanlığı İş Müfettişlerine şikayet mektupları gönderin ve işyerinizde inceleme yapmalarını talep edin. İncelemeden sonra muvazaalı işlem raporlarını Sağlık Bakanlığı uygulamazsa bu kere sizler raporun uygulanması ve kadrolu hale getirilmeniz için İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Açmanız yerinde olur.

Kaynak: Ali Tezel

Bunlar da inclendi