İş kazasıyla gelir, raporla da aylık alabilirsiniz

İş kazası neticesi meslekte kazanma gücünü yüzde 10'dan fazla kaybedene SGK aylık gelir bağlar; bu oran yüzde 40'ı aşıyorsa bir de emekli eder. Böylece iki aylığınız-geliriniz olur

Ali Bey, 2007'de bir iş kazası geçirdim. Kalça eklemim kırıldı ve kalça protezi ameliyatı oldum. Sizin bir TV programınızda sürekli işgöremezlik maaşı alabileceğimi öğrendim ve başvurdum.
Hastaneden aldığım raporda oranım % 30 idi. Fakat kurum merkez sağlık kurulundan gelen raporda işgöremezlik oranım % 40.2 olarak belirlendi ve işgöremezlik geliri almaya hak kazandım. 1972 doğumluyum, 2 metre boyunda ve 105 kiloyum. Bir hafta önce işten çıkarıldım, sebep malum. SGK, işverenime rücu davası açtı ve bana yaptığı masrafları ve bağladığı gelirin peşin sermaye değerinin % 20'sini yani 25 bin TL kadarını talep etti, işveren de beni işten çıkardı.

İlk işe giriş tarihim Mart 1993 ve prim gün sayım 5429. Benim sorum; erken emeklilik şartlarından nasıl yararlanabilirim ya da yararlanabilir miyim? Bunu kuruma da yazdım ama tatminkâr bir cevap alamadım. İnternette araştırdım ama benim durumumu bire bir açıklayacak bir cevap bulamadım. ■ İsmi mahfuz-Uşak

Sayın okurum, geçmiş olsun ve sürekli işgöremezlik aylık gelirinize katkıda bulunduğum için mutluyum ama daha çok haklarınız var.

İşveren sizi haksız yere işten çıkarmış, şayet bu işyerinde 30 veya daha çok işçi varsa veya işyerinde 30'dan az işçi olmakla birlikte işvereninin Türkiye çapında büro-şubeleri bulunuyorsa ve tüm Türkiye'de 30'dan fazla işçisi varsa hemen işe iade davası açın. İşe iade davaları, işyerinden çıkarılmayı öğrendiğiniz tarihten itibaren 30 gün içinde açılır. Bu davayla işe iade hakkını kazanırsınız ve işveren işe başlatmazsa 8 ila 12 brüt maaş tutarında tazminat kazanırsınız.

İŞVERENE TAZMİNAT DAVASI AÇIN

Olay iş kazası olduğundan, işverene karşı hemen maddi ve manevi tazminat davası açın, bu davayı da kazandığınızda gelir durumunuza göre epeyce bir para cebinize girer. Her iki dava devam ederken başka işyerlerinde iş bulursanız işe de girebilirsiniz. İşe girmeniz davaları etkilemez.

İş kazası neticesi kaybettiğiniz meslekte kazanma gücünüze göre SGK size sürekli işgöremezlik geliri bağlamış. Hayırlı olsun. Ayrıca rapor oranınız yüzde 40'ı aştığı için hemen emekli olma hakkınız da var. Şimdi, yeniden birkaç gün bir işe girin ve işyerinden alacağınız hizmet belgesiyle Uşak Defterdarlığı'na müracaat edip "vergi indirim belgesi" alın. Bu belgeyi aldığınızda hemen SGK'dan emekli olacaksınız. Hem emekli aylığı sahibi hem de sürekli işgöremezlik geliriniz olacak, yani iki emekli aylığınız olacak. Ama bunlardan çok olanın tamamını, az olanın yarısını SGK size her ay ödeyecek. Vergi indirim belgesi alamazsanız bu sefer SGK'dan, 1993 yılı mart ayı işe girişinizle 5675 günle 54 yaşında emekli olursunuz.

İsteğe bağlı sigortalılar dikkat!..

SSK'dan emekli olmayı amaçlayan ve halen isteğe bağlı Bağ-Kur'a prim ödeyen okurlarımız dikkat edin! Bu köşeden daha önce "28 Şubat 2012 itibarıyla mutlaka isteğe bağlınızı kapatın ki son 7 yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinde Bağ-Kur çoğunluğu elde etmesin" diye uyarmıştık. Ancak son günlerde gelen mesajlardan anlıyoruz ki birçok okurumuza durumu tam iletememişiz.

28 Şubat 2012 itibarıyla isteğe bağlı Bağ-Kur'unuzu kapatamadıysanız bile mutlaka 31.03.2012 tarihi itibarıyla isteğe bağlınızı mutlaka kapatın. Sonrasında da birkaç gün SSK'lı çalışın ki son 7 yılda çoğunluğu Bağ-Kur sağlamasın. SSK ve Bağ-Kur eşit kalsın ve son çalıştığınız yer SSK olsun, sizler de SSK'dan emekli olun.

Kaynak : Ali Tezel Bloomberg HT