Yıpranma payı nedir

Çalışma hayayında yıpranma payı, yıpratıcı işlerde çalışanların yaptıkları ağır ve tehlikeli işten dolayı fiili hizmet yıllarına eklenen süre, fiili hizmet zammı olarak tanımlanabilir.

Yıpranma Payı Video'lu Anlatım

Yıpranma Payı Haberler

Yıpranma payı mevcut çalışanlar için sürecek

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, fiili hizmet zammı uygulamasının mevcut çalışanlarda devam etmesi için çalışma yapıldığını açıkladı. Sigortalıların ilk 10 yılında aylık bağlama oranı, yüzde 3 olacak.

Çelik, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul sürecinin sonuna kadar bu konuda adım atılabileceği mesajını verdi. Öte yandan kabul edilen önerge ile 30 Nisan 2008’den önce işe başlayanların 10 yılı doluncaya kadar aylık bağlama oranlarının yüzde 3 olması kararlaştırıldı.

Bazı iş kollarında kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammını kaldıran hükümet, bu konuda yeni bir düzenlemeye gidecek.

Bir süredir sendikalarla görüşen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, gelinen son noktayı Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında açıkladı.

Çelik, "Mevcut çalışanlarda fiili hizmet zammının devam etmesi için çalışıyoruz. Genel Kurul süreci bitene kadar bu çalışma devam edecek. Gazetecileri ayırıp bir düzenleme yapamayız. Bu doğru olmaz. O zaman diğer kesimlerin yüzüne nasıl bakarız. Kapsamdan çıkan tüm iş kolları için düzenleme yapılacak" dedi.

Bakan Çelik'in anlattığı düzenleme ile fiili hizmet zammı kaldırılan iş kollarında mevcut çalışanlar bu haktan yararlanmaya devam edecek.

Önümüzdeki hafta son bölümleri görüşülecek olan tasarının geçici maddelerinde verilecek önerge ile yıpranma payı yeniden düzenlenecek.

Verilen önerge ile sosyal taraflarla anlaşılan mevcut çalışanlarda 10 yıl doluncaya kadar aylık bağlama oranının yüzde 3'e çıkarılması konusuna süre sınırı getirildi.

Buna göre, 30 Nisan 2008 tarihinden önce işe girenlerin 10 yılı dolduruncaya kadar aylık bağlama oranı yüzde 3 olacak.

Ücretsiz olarak doğum iznine ayrılan kadınlar, sigortasız geçirdikleri süreyi borçlanabilecek. Kadınlar, bu haktan, çocuğun yaşaması kaydıyla, 2 defa ve 2 yılı geçmemek üzere yararlanabilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarının 4. bölümünde, sosyal taraflarla yapılan mutabakat doğrultusunda değişiklik yapıldı.

Kabul edilen maddelere göre, ücretsiz olarak doğum iznine ayrılan kadınlar, sigortasız geçirdikleri süreyi borçlanabilecek. Kadınlar, bu haktan, çocuğun yaşaması kaydıyla, 2 defa ve 2 yılı geçmemek üzere yararlanabilecek.

Sigortalıların yaşlılık aylığı hesaplanırken, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süreleri eski mevzuata, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki çalışma süreleri ise yeni mevzuata göre oransal olarak hesaplanacak.

İkisinin toplamı sigortalının yeni yaşlılık aylığını oluşturacak. Ancak, sigortalıların ilk 10 yılında aylık bağlama oranı yüzde 3 olacak.

Fiili hizmet süresi kaldırılan meslek gruplarının şu ana kadar kazandıkları süreler, 3 bin 600 gün koşuluna bakılmaksızın yaşlarından düşürülecek.

4 Ekim 2000 tarihine kadar vergi mükellefiyet kaydı bulunan BAĞ-KUR'lular, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süreyi geçmişe dönük borçlanabilecek.

Prime esas kazancının yüzde 32'si üzerinden borçlanacak olan BAĞ-KUR'lu, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde bu tutarı öderse, aradaki süre sigortalılık süresinden sayılacak.

YEŞİL KARTLILAR GSS KAPSAMINA ALINACAK
Hiçbir sosyal güvenlik güvencesi olmayan kişilere verilen yeşil kart, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak. Bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Aile hekimleri tarafından başlatılan sevk zincirine uygun olarak alınan sağlık hizmetlerinde ayakta tedavi, ilaç, ortez ve protez katılım payları, 3 yıl süreyle yüzde 50 oranında azaltılarak uygulanabilecek.

Sağlık hizmeti sunucularıyla yapılacak sözleşmeler hazırlanana kadar, mevcut sözleşmeler geçerli olacak.

"GİDENE GÜLE GÜLE"
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir'in vekaletle göreve başladığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından asaletle atandığını ancak daha sonra görevinden alındığını söyledi.

Çelik, hiç kimseyi görevden almadıklarını, göreve getirdiğini belirterek, "Ayrılana niye ayrılıyorsun demeyiz, göreve getiren bakanım, görevden ayrılan arkadaştır. Gidene güle güle demekten başka bir şey yok" dedi.

CHP Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da Bakan Çelik'in, fiili hizmet zammıyla ilgili maliyet hesabı yapacağını söylediğini belirterek, "Gazetecilerin, bu sistemden yararlanmasının maliyeti nedir?" diye sordu.

Basın mensuplarına bir haksızlık yapıldığını, gazetecilerin çok zor koşullarda çalıştıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Maliyet hesabını yapın, daha sonra milletvekillerini serbest bırakın" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise fiili hizmet zammıyla ilgili kriterlerin bilimsel olarak belirlendiğini, bu haktan yararlanan mevcut meslek gruplarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Tasarının, 68. maddesi içinde yer alan geçici 12. maddesinin kabul edilmesinden sonra TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi, 15 Nisan Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.